Ny tysk regjeringsplattform klar – kull skal ut, cannabis skal inn

Sosialdemokratene, De grønne og Fridemokratene er enige om en ny regjering i Tyskland. Kristendemokratene mister regjeringsmakt for første gang på 16 år.

Tysklands påtroppende statsminister Olaf Scholz (midten) med lederne for de andre partiene i koalisjonen. T.v. Christian Lindner (Fridemokratene), t.h. Annalena Baerbock og Robert Habeck (De grønne).
  • NTB-AP-AFP
Publisert:
Scholz gir blomster til sin forgjenger Angela Merkel på hennes siste regjeringsmøte onsdag.
Tyskland skal slutte å bruke kull til elektrisitetsproduksjon innen 2030, lover den nye regjeringen.

Finansminister Olaf Scholz blir Tysklands nye statsminister og erstatter Angela Merkel. Regjeringen kalles en «trafikklyskoalisjon» ettersom de tre partiene har fargene rød, gul og grønn.

Selv om valget var i september, gikk avtalen uventet raskt å forhandle fram, sett i lys av de store politiske forskjellene mellom partiene. Lettelsen er dermed stor både blant Tysklands internasjonale partnere og tyskere som bekymret seg for den fjerde koronabølgen. Scholz og resten av regjeringen skal sette ned et kriseteam for å bekjempe viruset.

Den påtroppende statsministeren forventer at de tre partienes medlemmer skal gi sin velsignelse til avtalen i løpet av de neste ti dagene. Han planlegger å overta omkring 6. desember.

Kullet skal bort

Den nye avtalen inneholder blant annet et mål om å avslutte bruken av kull som energikilde innen 2030, framfor 2038 som var planen tidligere. Utbyggingen av fornybare energikilder skal også utvides kraftig,

I tillegg går partiene inn for å legalisere cannabis i regulerte former. Begge disse løftene regnes som seire for De grønne, som gjorde store framskritt i valget.

Helsearbeiderne skal få en stor bonus for sin innsats under koronapandemien, som den nye tyske regjeringen skal bruke om lag 10 milliarder kroner på. Det skal også settes ned et nytt ekspertpanel som skal gi daglige oppdateringer om pandemisituasjonen til regjeringen.

Gjeldsbrems

Til gjengjeld skal landet gjeninnføre den såkalte gjeldsbremsen, som begrenser underskuddet på statsbudsjettet i Tyskland til maks 0,35 prosent av BNP. Det er en stor seier for de markedsliberale Fridemokratene. De har kjempet hardt imot skatteøkninger og underskuddsbudsjettering.

Nyhetsbyrået DPA rapporterer også at koalisjonen vil åpne for å legalisere bevæpnede droner i det tyske forsvaret, for å beskytte soldater på utenlandsoppdrag.

Avtalen , som har fått navnet «Våg å gjøre mer fremskritt,» ble lekket til flere medier like før den formelle presentasjonen tirsdag ettermiddag.

På utenriksfronten legger Scholz stor vekt på «et suverent Europa».

– Det er vår jobb som et folkerikt og økonomisk sterkt land i hjertet av Europa å muliggjøre og fremme dette suverene Europa, sa den påtroppende statsministeren.

Grønn utenriksminister

Sosialdemokratene (SPD) har fått store departementer som innenriksdepartementet, arbeids- og sosialdepartementet og helsedepartementet. De får også styre forsvarspolitikken, boligpolitikken og økonomisk samarbeid og utvikling.

De grønne tar blant annet utenriksministerposten og et nytt økonomi- og klimadepartement. Dessuten skal de styre familiedepartementet, miljødepartementet og landbruksdepartementet.

Fridemokratene (FDP) får finansministerposten, samt justisdepartementet, transport- og digitaliseringsdepartementet og utdannings- og forskningsdepartementet.

Angela Merkels kristendemokrater (CDU/CSU) har sittet ved makten i Tyskland i 16 år, og i tolv av dem styrte de i en såkalt storkoalisjon med SPD. Sist SPD satt med statsministerposten var i 1998-2005, da i koalisjon med De grønne.

Publisert: