Magdalena Andersson lover å søke samarbeid

Magdalena Andersson ble mandag godkjent som svensk statsminister for andre gang. Jobben blir krevende – ikke siden 1978 har en regjering hatt så svak støtte.

For andre gang på under en uke har Magdalena Andersson (S) blitt godkjent som statsminister av Riksdagen i Sverige.
  • NTB-TT
Publisert:

Av Riksdagens 349 medlemmer stemte 173 mot henne. For å få parlamentarisk mandat i Sverige trenger man ikke et flertall i ryggen, man må bare unngå at et flertall stemmer imot.

Magdalena Andersson ble først valgt til regjeringssjef sist onsdag. Bare sju timer senere gikk hun av som statsminister etter at Miljöpartiet trakk seg fra regjeringssamarbeidet.

– Det føltes stort på onsdag, og det føltes veldig stort i dag, sa Andersson på en pressekonferanse i etterkant av avstemmingen.

Andersson skal nå lede en mindretallsregjering, kun bestående av Socialdemokraterna.

– Muligheten for å få gjennom politikk blir ikke forandret, men det kan bli en økt tydelighet på hva som er prioriteringene, sa Andersson.

Første kvinnelige statsminister

Flere av de svenske partilederne benyttet anledningen mandag til å gratulere både Andersson, landet og seg selv med at Sverige får sin første kvinnelige statsminister.

– Det betyr mye for mange jenter å se at dette glasstaket knuses, sa Centerpartiets leder Annie Lööf.

Også partileder Nooshi Dadgostar i Vänsterpartiet og det uavhengige riksdagsmedlemmet Amineh Kakabaveh omtalte anledningen som viktig og historisk.

– Jeg har fått tusenvis av brev fra velgere, både menn og kvinner, gutter og jenter, som sier hvor viktig det er at Sverige får en kvinnelig statsminister, sa Kakabaveh fra talerstolen før avstemmingen.

Snart valg

Før Riksdagen stemte inn Andersson for andre gang, holdt partilederne sine stemmeforklaringstaler. Partileder Ulf Kristersson fra Moderaterna (M) skulle nok gjerne selv blitt statsminister – men sa at det ikke er mulig før valget 11. september neste år.

– Ett eneste mandat til så blir det maktskifte. Bare ett mandat, sa Kristersson.

Partilederen gratulerte samtidig Andersson med muligheten til å få arbeide med et «veldig bra budsjett.»

Miljöpartiet valgte i forrige uke å gå ut av den ferske regjeringen ettersom den ikke fikk vedtatt sitt foretrukne budsjettforslag. Centerpartiet trakk sin støtte til budsjettforslaget, og dermed ble opposisjonens budsjett vedtatt.

Opposisjonens budsjett

Den nye regjeringen skal dermed sitte i knappe ti måneder fram til valget og regjere med et statsbudsjett som er forhandlet fram av opposisjonen. Det gir lite politisk handlingsrom for Andersson.

– Som alle mindretallsregjeringer kommer vi til å søke samarbeid med andre partier i Riksdagen. Vi har en lang tradisjon for å samarbeide med andre, sier statsministeren.

På vei inn i forsamlingen mandag fikk lederen for det høyrepulistiske partiet Sverigedemokraterna spørsmål om hvor stor mulighet den nye regjeringen har til å overleve fram til valget.

– Alternativet er nyvalg, og det er det ingen som vil ha, så hun har vel ganske gode forutsetninger, sa Jimmie Åkesson.

– Man kan jo tenke seg at regjeringen blir mer edruelig når de slipper å forhandle med Miljöpartiet.

Svakeste regjering siden 1978

Etter planen skal Magdalena Andersson lese opp regjeringserklæringen sin på tirsdag, og formelt tiltre som statsminister tirsdag eller onsdag etter møte med kong Carl Gustaf.

Ved avstemmingen sist uke var det 174 som stemte imot Andersson, én stemme unna flertall. Mandag stemte 101 for, 75 stemte blankt og 173 stemte mot. Det betyr at en representant fra den konservative siden, som består av Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna, stemte blankt ved mandagens avstemming.

Med Socialdemokraternas 100 mandater, i tillegg til den uavhengige stemmen fra Kakabaveh, blir dette den parlamentarisk svakeste regjeringen i Sverige siden Ola Ullstens regjering i 1978, som hadde 39 mandater.

Publisert:
Gå til e24.no