Dette er sanksjonene mot Russland

Listen over straffegrep mot Russland, russiske milliardærer og landets økonomi blir stadig lengre. Her er noen av de viktigste.

Det har vært demonstrasjoner mot Russland flere steder i Europa og resten av verden de siste dagene, som her i Frankfurt. Ytterligere sanksjoner har vært blant kravene.
Publisert:

USA, EU, Storbritannia og andre land har innført, og er i ferd med å innføre, en lang rekke økonomiske sanksjoner mot Russland. I mange tilfeller har landene innført lignende sanksjoner.

Norge vil slutte seg til sanksjonene fra EU, opplyste regjeringen søndag.

Hviterussland rammes også av flere av de samme sanksjonene på grunn av rollen de har spilt i invasjonen og krigen.

Les også

Siste nytt om krigen i Ukraina

Dette er noen av de viktigste sanksjonene fra helgen og starten av uken:

Det er også innført en rekke andre sanksjoner som tar sikte på å ramme den russiske økonomien, finanssystemet, selskaper og enkeltpersoner. I tillegg til EU, USA og Storbritannia har land som Canada, Sveits, Australia og Japan innført ulike sanksjoner.

Les også

Sveits fryser russiske midler

EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, la frem ytterligere sanksjoner søndag kveld.

Finanssystemet og banker

Den varslede utestengelsen fra Swift-systemet og sanksjonene rettet mot Russlands sentralbank er de så langt kraftigste tiltakene som er innført for det russiske finansielle systemet.

Vestlige land har også innført en rekke andre sanksjoner som rammer russiske banker, finansmarkedet og sentrale institusjoner.

 • USA og EU fryser den russiske sentralbankens midler som er plassert der.
 • Amerikanere får ikke lov til å gjøre transaksjoner med Russlands statsfond eller det russiske finansdepartementet, i tillegg til tiltakene mot Russlands sentralbank. Det vil ifølge USAs finansdepartement i praksis immobilisere sentralbankens eiendeler i USA.
 • Allerede før russiske banker blir utestengt fra Swift, rammes rundt 70 prosent av Russlands banksektor av EUs sanksjoner, ifølge unionen. Det inkluderer landets nest største bank VTB.
 • Flere russiske banker blokkeres fra USAs finanssystemer, inkludert de største bankene Sberbank og VTB Bank. Det samme gjelder nærmere 90 finansinstitusjoner med bånd til bankene.
 • USA begrenser Russlands mulighet til å gjøre handel i dollar, euro, pund og yen.
 • Storbritannia tar sikte på å stenge alle russiske banker fullstendig ute fra det britiske finanssystemet, ifølge statsminister Boris Johnson. Russiske finansinstitusjoners eiendeler i Storbritannia fryses. Det er blant annet innført sanksjoner mot VTB Bank og fem andre banker.
Den russiske sentralbanken er blant institusjonene som rammes av sanksjonene
Les også

Russland tar drastiske valutagrep: – Et uttrykk for at de er i en dyp krise

Industri, eksport og selskaper

Store russiske selskaper rammes også av sanksjonene, og eksporten fra Vesten er begrenset eller stanset helt på en rekke områder.

 • Tyskland stanset godkjenningen av den omstridte gassrørledningen Nord Stream 2 mellom Russland og Tyskland like før invasjonen startet. USA har innført sanksjoner mot gassrøret, bekreftet president Joe Biden i en uttalelse forrige uke.
 • EU begrenser Russlands tilgang på viktig teknologi. Det inkluderer blant annet databrikker, telekomutstyr og sensorer. Japan begrenser også eksporten av databrikker til Russland.
 • Storbritannia innfører restriksjoner på handel og eksportkontroll rettet mot Russlands teknologisektor og strategisk industri.
 • Britiske og EU-baserte selskaper får heller ikke lov å eksportere til en rekke russiske selskaper innenfor forsvar, sjøfart, transport og kommunikasjon.
 • EU stanser også salget av fly og utstyr til russiske flyselskaper samt reservedeler til den russiske energisektoren.
 • 13 russiske selskaper blokkeres fra å handle og å hente penger i USA – inkludert energigiganten Gazprom og Russian Railways. Disse selskapene har samlede eiendeler verdt 1400 milliarder dollar.
 • USA stanser eller begrenser eksporten av amerikanskprodusert utstyr, teknologi og programvare til Russland. Det rammer blant annet forsvars- og luftfartssektorene.
 • Statseide russiske selskaper, blant annet innen forsvarssektoren, nektes adgangen til finansmarkedene i EU og kan ikke listes på børsene i unionen. Både statlige og private russiske selskaper blokkeres fra å hente penger i det britiske markedet.
 • Canada har innført sanksjoner mot 58 russiske selskaper og personer og trekker eksporttillatelser for deler til russisk luftfart, gruvedrift og informasjonsteknologi.

I tillegg forbyr EU de russiske statlige mediene Sputnik og RT innad i unionen.

Les på E24+

5 ting du bør vite om gassmarkedet etter russisk invasjon (+)

Fly og transport

 • EU og Storbritannia stenger luftrommet sitt for russiske fly. Utenfor Europa gjør Canada det samme.
 • Russland har svart med å stenge sitt luftrom for 36 land.
 • Alle britiske havner skal avvise russiske fartøyer.
Russiske fly er stengt ute fra luftrommet til både Storbritannia, Canada og hele EU.

Russiske ledere og enkeltpersoner

En rekke russiske politikere og ledere rammes også av personlige sanksjoner.

 • President Vladimir Putins eventuelle eiendeler i EU, USA og Storbritannia fryses.
 • Utenriksminister Sergej Lavrov rammes av tilsvarende sanksjonene som Putin.
 • Andre russiske leder har også fått sine eiendeler frosset i blant annet EU, USA og Storbritannia. Det gjelder topper som forsvarsminister Sergej Shoigu, sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, Aleksandr Bortnikov, forsvarssjef Valery Gerasimov og medlemmene av det russiske sikkerhetsrådet. Alle disse er også rammet av reiserestriksjoner.
 • EU har innført sanksjoner mot alle de 351 representantene i Dumaen, Russlands nasjonalforsamling. USA, Storbritannia og andre land har innført sanksjoner mot enkeltrepresentanter.
 • Hviterussiske politikere og militære har også fått innført sanksjoner mot seg som følge av landets rolle i krigen.
Russlands president, Vladimir Putin, og kretsen rundt ham rammes også personlig av sanksjonene.
Les også

Kommentar: «Løgnens imperium»

Flere rike russere og oligarker rammes også av personlige sanksjoner.

 • I Storbritannia får en rekke russiske milliardærer og personer med bånd til Putin fryst sine midler. Rike russeres tilgang til britiske banker begrenses, og grensen for bankinnskudd er satt til 50.000 pund.
 • EU fulgte mandag kveld opp ved også å fryse eiendelene til en rekke oligarker med umiddelbar virkning. På listen står blant annet Alfa Group-gründer Mikhail Fridman.
 • I EU blokkeres bankinnskudd fra den russiske eliten med tilknytning til staten. Det er også satt en grense for russiske bankinnskudd på 100.000 euro.
 • Russiske diplomater og forretningsreisende har ikke lenger tilgang på visum i EU.

Norge og norske selskaper

Norge vil overordnet sluttet seg til de økonomiske sanksjonene EU har innført mot Russland og russiske banker, selskaper og enkeltpersoner. Det opplyste statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) søndag kveld.

I tillegg har norske myndigheter tatt andre spesifikke grep.

Flere norske selskaper har også sagt at de på ulike måter skal unngå Russland. Equinor trekker seg blant annet ut av Russland. Selskapet vil starte en prosess med å selge de russiske olje- og gasseiendelene sine.

Kilder: NTB, Bloomberg, Financial Times, The Guardian.

Les også

Equinor kan tape milliarder på russisk exit: – Ingen som tror at de vil få noe penger for det

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om