Trump benåder Steve Bannon

Donald Trump har benådet 73 personer i løpet av sine siste timer ved makten. Blant dem er hans tidligere rådgiver og sjefstrateg Steve Bannon.

JOBBET TETT SAMMEN: Steve Bannon var en ledende skikkelse under Trumps valgkampanje i 2016, og var senere rådgiver for Trump i Det hvite hus. Her er de to sammen i Det hvite hus i januar 2017.
  • Ingrid Hovda Storaas
  • Hanna Haug Røset
Publisert:

USAs president var ventet å komme med rundt 100 benådninger i løpet av sin siste dag i Det hvite hus, og den endelige listen inkluderer 73 benådninger og 70 straffereduksjoner.

En av personene som benådes, er Donald Trumps tidligere sjefstrateg og rådgiver Steve Bannon.

Han var tiltalt for underslag og svindel, og ble pågrepet om bord på en kinesisk luksusyacht i august. Rettssaken har enda ikke funnet sted, og Bannon benådes derfor uten at han er dømt.

Bakgrunn: Trump planlegger rundt 100 benådninger før han går av

Ifølge New York Times pågikk diskusjonene om hvem presidenten skulle benåde helt til det siste, og en mulig benådning av Bannon skal ha vært et av de heteste temaene. Ifølge avisen har de to snakket sammen på telefonen i løpet av dagen, i det som skal ha vært forsøk fra Bannon på å overtale presidenten.

USAs avtroppende president kom tirsdag med sin avskjedstale. Den kan du se her:

Tiltalt for å ha svindlet til seg millioner

Bannon var sammen med to andre personer tiltalt for å ha svindlet til seg over en million amerikanske dollar fra amerikanske givere, i det de hevdet var en innsamlingsaksjon for å få bygget USAs mur mot Mexico.

Til sammen skal de ha samlet inn over 25 millioner amerikanske dollar.

Bannon har erklært seg ikke skyldig, og er blitt løslatt mot kausjon. Han får ikke lov til å reise utenfor New York eller Washington, D.C., og får heller ikke lov til å bruke privatfly eller båt uten tillatelse.

Etter at Bannon, som hjalp Trump til valgseieren i 2016, forlot Det Hvite hus i august 2017, kjølnet forholdet mellom ham og presidenten. I en bok gikk Bannon hardt ut mot et møte en Trump-alliert hadde med en russisk advokat i 2016, og Trump svarte med å si at «Bannon hadde mistet forstanden».

Dokumentar på VG+: På innsiden av Bannons nettverk

De siste månedene skal Bannon imidlertid ha kommet på godfot igjen med presidenten, skriver CNN. Det skal blant annet skyldes at han har bidratt med å videreformidle Trumps tilbakeviste påstander om valgfusk.

LØSLATT MOT KAUSJON: Steve Bannon på vei ut av retten på Manhattan i New York etter en rettshøring 20. august.

Det er tradisjon for at amerikanske presidenter benåder en lang rekke personer på sin siste arbeidsdag. Bill Clinton benådet i 2001 hele 141 personer. Han benådet blant annet sin egen halvbror, Roger Clinton og hans svoger, Hillary Clintons bror Hugh Rodham, ble betalt 400.00 dollar for å hjelpe Glenn Braswell med å bli benådet.

Trumps forgjenger, Barack Obama, delte ut 212 benådninger i løpet av sine åtte år som president.

Topp-demokrat reagerer

Trump har også benådet Elliot Broidy, som har samlet inn store summer til presidentens valgkampanje. Broidy har sagt seg skyldig i å drive ulovlig lobbyvirksomhet for å få stanset en korrupsjonsetterforskning, skriver CNN.

Trump har tidligere blitt kritisert for å benåde sine allierte og støttespillere, deriblant både Michael Flynn, Paul Manafort og Roger Stone, som alle jobbet for ham under valgkampen.

– Steve Bannon benådes av Trump etter å ha lurt Trumps egne støttespillere til å betale for en mur som Trump lovet Mexico ville betale for. Hvis dette høres sprøtt ut, er det fordi det er det. Heldigvis har vi bare 12 timer igjen av denne røverhulen, skriver demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, på Twitter.

Amerikanske akademikerne forteller hva de tror Trump vil bli husket for:

Forskeren Hilmar Mjelde har tidligere sagt til VG at et gjennomgående trekk ved Trumps bruk av benådningsmakten, er at han har benådet politiske allierte.

– Dette er misbruk av benådningsmakten, mener han.

Benåder ikke seg selv

Det har vært spekulert kraftig i hvorvidt Donald Trump ville komme til å benåde seg selv eller egne familiemedlemmer.

CNN meldte tirsdag at Trump skal ha spurt om muligheten for dette så sent som tirsdag, men at han skal ha blitt frarådet dette av sine rådgivere.

Hverken Trump selv eller noen av hans familiemedlemmer med på listen over navn som benådes før han mister makten.

BENÅDET: Rapperen Lil Wayne.

Benåder Lil Wayne og Kodak Black

På listen over Trumps benådninger finner man flere kjente navn, deriblant rapperne Lil Wayne og Kodak Black.

Lil Wayne, som egentlig heter Dwayne Carter, tilsto i 2020 ulovlig besittelse av et ladd våpen mens han reiste til Florida med privatfly. Han hadde også kokain og andre rusmidler i reisevesken, og risikerte ti år i fengsel.

Kodak Black, som egentlig heter Bill K. Kapri, ble pågrepet i 2019 for ulovlig besittelse av våpen, og ble dømt til fengsel i fire år for å ha kommet med en falsk forklaring.

– President Trump og hans administrasjon har jobbet utrettelig på vegne av det afrikansk-amerikanske samfunnet. Disse benådningene er et perfekt eksempel på at denne administrasjonen følger opp sine reformer og forpliktelser, sier advokaten Bradford Cohen, som representerer begge rapperne, til Rolling Stones.

Les også

Etterforsker mulige bestikkelser mot benådning fra Trump

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Trump
  3. Steve Bannon

Flere artikler

  1. Etterforsker mulige bestikkelser mot benådning fra Trump

  2. Presser Pence for å få Trump avsatt: – Han bør gjøre det med det samme

  3. Biden om Trumps brev: – Veldig sjenerøst

  4. Nå er Joe Biden USAs president

  5. Bidens finansminister vil tenke stort med ny coronakrisepakke