Tyrkia kutter igjen renten for å motvirke inflasjonen

Tyrkias sentralbank kutter renten for fjerde gang på rad i en tid hvor brorparten av sentralbanker velger å gjøre det motsatte.

MOTSTRØMS: Den tyrkiske sentralbanken går mot strømmen og kutter renten.
Publisert:

Til tross for en prisvekst på skyhøye 85,5 prosent i oktober, den høyeste på 24 år, overrasker den tyrkiske sentralbanken markedene med enda et kutt.

Den årlige inflasjonen er nå 17 ganger høyere enn det offisielle målet, og den mest aggressive siden president Recep Tayyip Erdoğan tok makten for to tiår siden, ifølge Bloomberg.

For fjerde gang kutter banken renten, fra 10,5 til 9 prosent.

Tyrkia er så ventet ta en pause fra kuttene for å se sentralbankens evne til å få liraen og inflasjonen på rett kjøl, på en oppfordring fra Erdoğan. Målet er å få renten ned på et ensifret tall innen slutten av året, når landet begynner å nærmer seg nytt valg.

Styringsrenten i Tyrkia ble i oktober satt til 10,5 prosent.

På forhånd var det ventet et kutt på 1,5 prosentpoeng basispoeng fra 10,5 prosent til 9 prosent, ifølge estimater fra Bloomberg. I oktober senket sentralbanken rentene i samme størrelsesorden og sa det ville vurdere å ta et lignende skritt før det avrundes denne måneden.

Les på E24+

Russere besøkte Bergen Engines – ble nektet kjøp av motorer til tyrkisk atomkraftverk

Uortodoks

Tyrkias president Tayyip Erdogan har over lengre tid forfektet sin egne uortodokse økonomiske teori.

I strid med så godt som alle økonomer er Erdoğan overbevist om at høyere rente skaper inflasjon. Flertallet mener på sin side at renteøkninger er nødvendig for å bremse inflasjonen.

Erdoğan har det siste året ut ifra sitt ståsted i stedet presset sentralbanken til å redusere rentene fra 19 til nå 13 prosent, og flere sentralbanksjefer som mener noe annet enn ham, er de siste årene blitt avsatt.

Som i flere andre land sliter tyrkiske husholdninger med høye strøm- og matvarepriser. Helt i starten av juli ble den tyrkiske minstelønnen økt som følge av dette, og for å avhjelpe folks økonomiske situasjon.

Men økonomer advarer om at nettopp dette bare vil bidra til å drive inflasjonen ytterligere opp.

Tror kuttet vil føre til deflasjonsprosess

Den tyrkiske sentralbanken er av den oppfatning at det primært er eksterne drivere, blant annet den geopolitiske utviklingen, som bidrar til å drive prisene opp.

Grepet de nå har gjort tror de vil ha effekt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om