Adidas-aksjen stupte: Varsler inntektsfall på inntil 13 mrd.

Det skjer etter at selskapet la frem drypp av selskapets tall fra et turbulent 2022. Det brutte samarbeidet med skandalerapperen Kanye West er ventet å ramme Adidas’ inntekter og driftsresultat hardt i år.

ADVARER: Adidas har selv rykket ut og advart mot tallene som kommer for 2022.
Publisert:

Torsdag kveld la sportsutstyrsgiganten Adidas frem selskapets anslag for 2023, samt en del av tallene for 2022.

Selskapet sliter kraftig om dagen. Driftsresultatet falt 66 prosent til 669 millioner euro i fjor. Til sammenligning var tallet 1.986 millioner euro året før.

Nettoinntektene stupte også.

Markedet reagerte som ventet negativt på tallene. Aksjen stupte fra start på Frankfurt-børsen, og endte dagen ned rundt 11 prosent.

Selskapet har fått en ny toppsjef, norske Bjørn Gulden, som startet i selskapet 1. januar 2023. Han kom fra jobben som toppsjef hos konkurrenten Puma.

Les på E24+

Fra diamanter til kull: Dette er Gautam Adani

Brøt samarbeidet

De negative tallene kan settes i sammenheng med det brutte samarbeidet med skandalerapperen Kanye West, nå kjent som Ye. Amerikaneren har stått bak braksuksessen Yeezy, og har vært den kreative hjernen bak sko- og kleslinjen siden midten av 2010-tallet.

Tidligere lanserte West sko hos konkurrenten Nike.

Men etter gjentatte antisemittiske ytringer fra rapperen i løpet av fjoråret, valgte Adidas å bryte samarbeidet med West.

Selskapet eier fortsatt rettighetene til Yeezy-kolleksjonen, men har ennå ikke besluttet om de ikke skal fortsette å selge den eller ikke.

STORMER: Kanye West er i hardt vær etter flere antisemittiske ytringer i 2022.

Store tap

Selskapet anslår at en salgsstopp av Yeezy-kolleksjonen vil koste dem opp mot 1,2 milliarder euro, tilsvarende 13 milliarder kroner, i tapte inntekter i 2023. De estimerer samtidig at driftsresultatet vil påvirkes negativt med opp mot 500 millioner euro.

Det fullstendige regnskapet kommer 8. mars.

MILLIARDBUSINESS: Dette er en av Yeezy-modellene fra Adidas. Disse har vært tilnærmet umulig å få tak i og går for tusenvis av kroner på andrehåndsmarkedet.

I tillegg har den tyske giganten budsjettert med 200 millioner euro i engangskostnader inn mot strategiendringer for 2024. Dette betyr i sum et effektivt tap på 700 millioner euro.

– Tallene snakker for seg selv. Vi leverer ikke på det nivået vi burde, sier Gulden i en pressemelding.

Han forteller at Adidas kommer til å bruke 2023 som et år hvor de skal omorganisere og restrukturere.

Tapet vil i så fall sørge for at Adidas taper penger for første gang på 31 år. Det skriver Financial Times.

Før fredagens børsåpning har aksjene steget 23 prosent i 2023. Men den har fortsatt en lang vei å gå til toppnivået sommeren 2021.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at Bjørn Gulden var sjef i Adidas i 2022. Det er ikke riktig. Gulden startet i selskapet 1. januar 2023. Saken ble rettet 10.02.23 klokken 21.59.

Publisert: