Dette skjer denne uken: Rentemøter og «månedens viktigste tall»

Onsdag er det rentemøte i den amerikanske sentralbanken. To avgjørende spørsmål kan bli besvart da.

HVOR MANGE NYE JOBBER BLE SKAPT? Den amerikanske sysselsettingsrapporten «Nonfarm payrolls» kom inn langt lavere enn ventet i september. Fredag slippes ferske tall for oktober.
Publisert: Publisert:

Denne uken vil manges øyne være rettet mot USA. Onsdag er det rentemøte i Federal Reserve (Fed), den amerikanske sentralbanken. Men allerede mandag kommer tall som kan være avgjørende for hvilke beslutninger som kommuniseres fra møtet. Da kommer nemlig det viktige nøkkeltallet ISM, en indikator på utviklingen i den amerikanske industrien.

– Det har vært høye og gode tall lenge, så det er viktig at det nå fortsetter. Kommer den inn lavt, vil det være mer usikkerhet rundt hva Fed gjør, sier sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank.

Han viser til at tallet for amerikansk kjerneinflasjon (PCE), som kom fredag, var høyt.

– Det store spørsmålet denne uken er: Hva gjør Fed, hva sier de? PCE er Feds foretrukne tall og var veldig høyt. Det går i feil retning, sier Johansen.

– Det er dette alt dreier seg om nå. Med ECB-sjef Lagarde var det «inflation, inflation, inflation», fortsetter han, og viser til rentemøtet i Den europeiske sentralbanken i uken som gikk.

Les også

Den europeiske sentralbanken sitter stille i båten

Nedtrapping og renteheving-signaler

Johansen forklarer at det er to inflasjonsleirer nå: Én hvor man tror at inflasjonen er forbigående, hvor mange er, men en annen hvor man tror det motsatte, og som stadig flere beveger seg over i.

– Selv Fed er uenige. Ingen vet, og det viser hvor stor usikkerhet det er. Det er vanskelig å vite med corona og problemer i forsyningskjedene, som forkludrer situasjonen, sier Johansen.

FØLGER MED PÅ MARKEDENE: Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank.

Han sier det er to ting som vil bli spesielt viktig på onsdag. Det første er om Fed nå vil annonsere at de starter nedtrapping av støttekjøpene.

Per i dag kjøper Fed obligasjoner i markedet for 120 milliarder dollar per måned. Tidligere har sentralbanken signalisert at kjøpene gradvis vil avta frem mot sommeren.

«En mer ventet annonsering enn dette skal en lete lenge etter», skriver Nordea Markets-økonomene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i en rapport.

Les også

Eksperter advarer om turbulens i aksjemarkedet

– De aller fleste tror at det vil skje i november. Men det kan bli i desember, sier Johansen, og oppsummerer:

– Hvis de ikke sier noe om det, vil det være en kjempeoverraskelse.

Det andre som det nå er knyttet forventning til dreier seg om når Fed vil sette opp renten.

– Det prises inn i markedet nå at de vil sette opp renten to ganger neste år. De har vært tydelige på at de vil avslutte støttekjøpene før de setter opp renten, men nyheter rundt det vil være spesielt interessante, sier Johansen.

«Månedens viktigste tall» kommer fredag

Fra USA kommer dessuten den månedlige sysselsettingsrapporten, gjerne referert til som «månedens viktigste tall». Den kommer fredag og viser antallet nye arbeidsplasser skapt utenfor landbruket i USA. Tallene anses som sært viktige som følge av at de måler aktiviteten i verdens største økonomi.

Jobbtallene for september, som kom 8. oktober, var svakere enn det som var ventet: Mot ventede 500.000 nye jobber, viste rapporten at det ble skapt 194.000.

Det amerikanske arbeidsmarkedet har slitt med mangel på arbeidskraft og antallet i jobb er fremdeles lave tall sammenlignet med situasjonen før pandemien. Nå ventes det at tallene for oktober vil vise 385.000 nye arbeidsplasser skapt, ifølge Nordea Markets.

Boligpriser, resultatsesong og corona

Her hjemme er det også duket for nøkkeltall når Eiendom Norge slipper sin ferske boligprisstatistikk for oktober. Det skjer onsdag.

De forrige tallene viste en nedgang i prisene, men likevel en sterkere utvikling enn vanlig for september. Det er normalt at prisene faller gjennom årets siste måneder.

Les også

Boligprisene i Norge falt 0,9 prosent i september

Torsdag kommer Norges Bank med ny rentebeslutning. Det samme gjør Bank of England.

Resultatsesongen fortsetter på Oslo Børs også denne uken, og spesielt onsdag og torsdag slipper mange selskaper tall. Link Mobility group, Multiconsult og Grieg Seafood legger frem sine tredjekvartalsrapporter onsdag. Torsdag er DNO, Kahoot, Kid og Europris blant selskapene som slipper tall, mens Aker er blant selskapene som legger frem fredag.

Vi kommer heller ikke helt unna corona denne uken, mener Danske Bank-strateg Johansen.

– I UK er det nye rekorder, i USA går det litt ned, men i Norge er det litt på vei opp. Også i Kina har det vært en del tilfeller. Skulle de stenge ned i Kina igjen, kan det bety noe for våre forsyningskjeder, sier Johansen.

Publisert: