Senatet har godkjent USAs langtidsbudsjett

Senatet har godkjent Demokratenes forslag til langtidsbudsjett, som blant annet skal finansiere klimatiltak og helsevesen ved å heve skattene for USAs rikeste.

Formannen i Senatets budsjettkomité, den uavhengige sosialdemokraten Bernie Sanders (t.v.), og Demokratenes majoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, gleder seg stort over langtidsbudsjettet som ble vedtatt natt til onsdag.
  • NTB
Publisert:

Budsjettet er på 3.500 milliarder dollar, drøyt 31.000 milliarder kroner, et beløp som tilsvarer hele Tysklands bruttonasjonalprodukt i 2020, og ble vedtatt bare noen timer etter at Senatet vedtok en svær infrastrukturpakke.

Budsjettet ble vedtatt med 50 mot 49 stemmer, og en stor del av pengene skal hentes ved å øke skattene for USAs rikeste og bedrifter.

Hvordan budsjettet i detalj skal brukes det neste tiåret, vil først bli vedtatt når Representantenes hus vender tilbake fra sommerferie om to uker. En betydelig del vil imidlertid gå til det grønne skiftet i USA, samt til helse og skole.

Demokratene er i flertall i Representantenes hus, og alt tyder derfor på at det vil bli endelig vedtatt.

Fornøyd Sanders

Formannen i Senatets mektige budsjettkomité, Bernie Sanders, er godt fornøyd og sier budsjettet vil komme amerikanske barn, familier, eldre og arbeidere til gode.

– Jeg håper at det også vil gjenopprette det amerikanske folks tro på at vi kan ha en regjering som arbeider for oss alle, ikke bare for de få, sier Sanders.

Republikanerne er sterkt kritiske og hevder budsjettet innebærer storstilt pengesløsing, og at økt skattlegging av bedrifter og rike vil skade USAs økonomi og føre til økt inflasjon.

Enorm infrastrukturpakke

Tirsdag vedtok Senatet med støtte fra 19 republikanere en stor infrastrukturpakke til en verdi av 1.200 milliarder dollar, som skal finansiere reparasjoner av USAs nedslitte veier, broer, jernbane og vannledninger, samt bygge ut bredbånd.

Pakken var en nedskalert versjon av demokratenes opprinnelige infrastrukturplan på 2.300 milliarder dollar, som var i kjernen av president Joe Bidens valgkamp.

Demokratene kuttet i den for å vise at Biden mente alvor med å samarbeide over partilinjene, og den ble vedtatt med 69 mot 30 stemmer etter sju lange uker med forhandlinger med en gruppe moderate republikanere.

Demokratene satset på å få med nok republikanere siden planen er populær i befolkningen, også i republikanernes valgkretser.

Hjertesaker tatt inn igjen

Men Demokratenes venstrefløy var kritisk til at mange av deres hjertesaker ble tatt ut av planen for å beile til Republikanerne, blant annet støtte til klimatiltak, barnepass og skole, samt finansiering gjennom skatt på de rikeste og på selskaper.

Dette er imidlertid tatt igjen inn i budsjettet som ble vedtatt onsdag. Det kunne vedtas med simpelt flertall fordi budsjettrelaterte saker ikke trenger godkjenning fra 60 stemmer for å tas opp til behandling.

Samtlige republikanere stemte imot, men siden en av dem var borte for å pleie sin syke kone, trengtes ikke visepresident Kamala Harris' stemme for å få det vedtatt.

Sosialt sikkerhetsnett

Langtidsbudsjettet vil være den største utvidelsen av det sosiale sikkerhetsnettet på nesten seks tiår i USA, men det vil trolig bli en intens kamp mellom Demokratenes styrkede venstrefløy og den mer moderate fløyen i partiet om hvordan pengene skal brukes.

Demokratenes majoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, forsøkte onsdag å berolige partikollegaer som krever en mer radikal linje.

– Til mine kollegaer som er bekymret for at dette ikke vil gjøre nok for klimaet og familiene, eller som mener at det ikke går langt nok i å la bedrifter og de rike betale det de bør: Vi fortsetter nå langs et nytt spor som vil skape endringer i generasjoner på disse områdene, sier Schumer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. USA

Flere artikler

  1. Kongressen i USA avverget én krise, men større problemer gjenstår

  2. Kongressen i USA vedtar infrastrukturpakken

  3. Avtale i Kongressen om å heve gjeldstaket

  4. USA unngår trolig nedstengning av statsapparatet

  5. Senatet i USA godkjenner infrastrukturpakken