SAS varsler lockout i Sverige om det blir pilotstreik

Konflikten mellom SAS og SAS-pilotene tilspisser seg. I Sverige og Danmark varsler SAS at de vil svare en pilotstreik med lockout.

  • Ada Lea
  • NTB
Publisert:

Den pågående konflikten mellom SAS og pilotene i Norge, Sverige og Danmark kan resultere i streik.

Nå svarer SAS med å varsle alle medlemmer av Svensk Pilot Association, SPF, ved SAS sin base på Arlanda, om en såkalt speil-lockout fra samme dato som den potensielle streiken skal starte.

Det melder NRK som har tilgang til et brev fra SAS til Medlingsinstituttet.

– I Sverige er det helt vanlig at arbeidsgiver gjør en såkalt speil-lockout, i situasjoner der det er levert varsel om plassfratredelse. Det er ulike regler og prosesser i de ulike landene, og vi kommer tilbake til hva som er neste skritt i henholdsvis Norge og Danmark, sier Tonje Sund, pressesjef i SAS, til NRK.

En speillockout innebærer at arbeidsgiver legger ned personalet som jobber på akkurat de tjenestene som er angitt i fagforeningens varsel, ifølge Dagens Industri.

SAS begrunner lockout-meldingen med at det svenske pilotforbundet har sagt opp tariffavtalen med SAS og varslet totalstreik. Hensikten med lockouten er å få motparten til å avslutte streiken og begrense skadene for SAS ved konflikt, heter det i meldingen fra SAS, skriver Dagens Industri.

9. juni varslet SAS Pilot Group storstreik i SAS dersom de ikke kommer til enighet med selskapet innen meglingsfristen, natt til 29. juni.

900 SAS-piloter risikerer å bli tatt ut i streik.

– Dette viser en sjokkerende dårlig virkelighetsforståelse for hvilken situasjon SAS befinner seg i akkurat nå, sa pressesjef Tonje Bjerve Sund i SAS til E24 etter varselet om storstreik.

Martin Lindgren, leder i SAS Pilot Group, har tidligere uttalt at han regner med at en streik kan påvirke 250 avganger og 45.000 reisende om dagen, om den blir iverksatt.

Les også

Ekspert om lockout: Lite brukt i Norge

Lockoutvarsel også i Danmark

Fredag bekrefter SAS at det også er utstedt varsel om lockout av danske piloter.

Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau er det også varslet lockout for kabinpersonale som er organisert i fagforbundet Dansk Metal.

Det er tidligere kjent at flymekanikerne i SAS som er tilknyttet det danske fagforbundet, har varslet sympatistreik fra 5. juli.

I Norge er det sendt ut betinget permitteringsvarsel til alle ansatte i SAS. Etter det NRK kjenner til, varsler flyselskapet at samtlige av medarbeiderne i Norge kan bli permittert.

Kriserammet

SAS har allerede støtt på store vanskeligheter i forkant av sommersesongen. Selskapet varslet tidligere i vår at det kansellerte 4.000 flyavganger i sommer. I tillegg rammes selskapet av den pågående streiken blant flyteknikerne.

Selskapet står også i en vanskelig økonomisk situasjon, og har presentert kriseplanen SAS Forward, som skal kutte årlige kostnader med 7,5 milliarder svenske kroner.

Kriseplanen legger også opp til at selskapet skal hente 9,5 milliarder svenske kroner i frisk kapital, samtidig som 20 milliarder svenske kroner i gjeld skal konverteres til aksjer.

Tidligere i juni uttalte svenske myndigheter at de er positiv til en konvertering av lånene de har gitt til selskapet, men at det ikke er aktuelt å tilføre selskapet ny kapital. Danmark har på sin side gjort det kjent at de vil støtte selskapet med frisk kapital.

Les også

SAS etter streikevarsel: – Sjokkerende dårlig virkelighetsforståelse

Les også

Flystreiken: Dette krangler de om

Les også

Arbeidsrettsekspert: – For å fremtvinge tvungen lønnsnemnd

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. SAS etter streikevarsel: – Sjokkerende dårlig virkelighetsforståelse

  2. Betalt innhold

    Pilotstreiken: Dette krangler de om

  3. Riksmekleren om SAS-forhandlinger: – Udramatisk at avstanden er stor

  4. SAS-konflikten: 571 SAS-fly kan bli innstilt på fire dager

  5. Pilotsjef sa han var villig til å drive SAS konkurs for å forsvare pilotenes rettigheter. Nå får han svar.