Sjefen for verdens største hedgefond advarer mot stygg utvikling i handelskrigen: – Jeg vil se på det som en stor eskalering

Sjefen for verdens største hedgefond, Ray Dalio, advarer om en stygg utvikling i handelskrigen mellom USA og Kina. 

Ray Dalio er ikke fornøyd med handelskrigen mellom USA og Kina og peker finger til både Trump og XIs representanter i forhandlingene.

Foto: Brian Snyder Reuters
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Den amerikanske finanstoppen Ray Dalio mener handelskrigen mellom stormaktene USA og Kina er på vei inn i en helt ny fase etter den siste tidens oppblussing.

Det skriver han i et innlegg på sin egen Linkedin-profil, gjengitt av blant annet Business Insider.

Dalio viser til den siste utviklingen med USAs svartelisting av telekomkjempen Huawei, og at Kina skal være klare for å ilegge toll på sjeldne jordmetaller som brukes i produkter knyttet til alt fra teknologi til militært utstyr.

«En risikabel tid»

Milliardæren stiller nå spørsmål ved hvorvidt tolløkninger snarlig kan eskalere til eksport-embargoer som er ment «å stenge ned deler av den andres land».

Les også

Det globale børsfallet fortsetter i Asia

– Jeg vil se på det som en vesentlig eskalering av «krigen», skriver han.

Han anklager også Trump-regjeringen for å «pushe grensene» ettersom den frykter at Kinas raskere vekst og økende befolkning kun vil gjøre landet sterkere.

– Akkurat nå ser vi forhandlinger som fører oss på randen av krig, så det er en risikabel tid, skriver Dalio.

«Ideologisk konflikt»

Dalio er grunnlegger og sjef for verdens største hedgefond, amerikanske Bridgewater Associates, som forvalter rundt 160 milliarder dollar.

Han mener stormaktenes konflikt ikke er en vanlig handelskrig, men «en ideologisk konflikt av sammenlignbar makt i en liten verden».

Les også

Partiavis: Kina klar til å bruke sjeldne jordmetaller mot USA

– Spenningene reflekterer de to landenes ulike tilnærming til livet. Og Kina utfordrer USAs makt på flere og flere områder.

– Konfliktene forlenges til amerikanske og kinesiske selskaper, teknologi, kapitalmarkeder, ideologier og nesten alt annet, skriver finanstoppen, gjengitt av Business Insider.

Dalio sender en advarsel til både USA og Kina.

– Konflikter kan enkelt falle utenfor deres kontroll og bli forferdelige kriger som alle parter, også lederne som fikk sine land inn i dem, angrer dypt på. Så partene i forhandlingene burde være forsiktige så det ikke skjer.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. USA

Flere artikler

  1. Kina etterforsker Fedex

  2. Eskalerende handelskonflikt gir svakere kinesisk valuta

  3. Forvirring om handelskrigen demper markedet

  4. Trump med ny tolltrussel mot Kina: – Har en lang vei å gå

  5. Trump møter Kina til ny handelssamtale torsdag