Dette skjer denne uken: Fokus på Kina, oljeinvesteringer og kvartalsrapporter

Kinesiske PMI-tall er «ukens viktigste», mener sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie. På hjemmefronten kan tall på oljeinvesteringer gi et hint om hvordan det vil gå med den norske økonomien fremover. 

KINESISKE NØKKELTALL: Det er knyttet spenning til hvordan den kinesiske økonomien har utviklet seg. Her et kinesisk lasteskip eid av selskapet Yang Ming.

Foto: AFP
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

Forrige uke ble den femte uken på rad med fall for den industritunge Dow Jones-indeksen.

Nok en gang er det handelsnyheter som fikk mye av skylden.

Også den bredere S&P 500-indeksen har vært litt på nedtur de siste ukene.

– Handelskonflikten kan føre til at de grønne vårtegnene blir utsatt eller dempet, og skaper mindre oppdrift for aksjer fremover, sier Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank, til E24.

– Stemningen har blitt betydelig mer skjør

I tillegg har det tikket inn skuffende nøkkeltall fra både USA og eurosonen.

– Innhentingen til verdensøkonomien viser seg å være svakere enn mange forventet, inkludert oss selv. Markedsstemningen har blitt betydelig mer skjør, og aksjemarkedene har rykket litt mer nedover, sier Lie.

Nå er det kinesiske nøkkeltall som kan sende markedene ytterligere nedover, når PMI-tall kommer inn på fredag.

– I våre øyne er det ukens viktigste tall. Vi forventer at PMI-en vil begynne å løfte seg som følge av finanspolitisk stimulans fra kinesiske myndigheter. Men på grunn av handelskrigen vil den nok bevege seg sidelengs på ganske lave nivåer over de neste månedene, forteller Lie.

Han venter at PMI-en ender på 50,1, som vil si at aktiviteten øker såvidt i den kinesiske industrien. Det laveste den har vært på er 49,4, men Lie mener Kinas finanspolitiske stimulanser vil hindre nøkkeltallet fra å falle tilbake til det nivået med det første.

Videre kan statistikk over lønnsomhetsveksten i kinesiske industriselskaper tirsdag gi en pekepinn på hvor mye skade handelskonflikten har påført kinesisk industri.

Den opptrappende handelskrigen kan også svekke den kinesiske økonomien ytterligere. Danske Bank venter ikke en handelsavtale før i slutten av tredje kvartal.

Oljeinvesteringer god pekepinn

På hjemmefronten kommer det prognoser for oljeinvesteringer for 2019 og 2020 fra SSBs oljetellingsundersøkelse klokken åtte på tirsdag.

Den norske økonomien har klart seg relativt bra tross økonomisk svakhet utenfor landegrensene, og økende oljeinvesteringer har i stor grad vært drivkraften bak den utviklingen, ifølge Lie.

SJEFSTRATEG: Christian Lie i Danske Bank

Foto: Danske Bank

– Derfor blir dette ekstremt spennende for utsiktene til norsk økonomi både for 2019 og 2020, og en betydelig faktor til hvordan både norske renter og den norske kronen vil utvikle seg i 2019 og 2020, sier han.

Sjefstrategens anslag for oljeinvesteringer i 2019 er på rundt 173 milliarder kroner, som tilsvarer en årsvekst på 13 prosent. I tillegg ser han investeringer på 165 milliarder kroner i 2020, men legger til at det er langt mer usikkert.

I forrige oljetelling ventet oljeselskapene å investere 173 milliarder kroner i år og 158,5 milliarder i 2020. Tallene for neste år er ventet å bli oppjustert fordi det stadig blir levert inn nye prosjektplaner som da blir med i tellingen.

Onsdag kommer det tall på norsk detaljhandel, hvor det ventes en månedlig vekst på 0,2 prosent for april måned, etter en vekst på 0,6 prosent i mars.

Valg i EU-parlamentet

Uken kunne ha startet med et populistisk pang fra Brussel, men valgdagsmålinger viser fortsatt at det er et flertall blant politikerne som vil beholde EU slik den er i dag. Noe utvanning av det politiske sentrum vil det dog bli, mener Lie.

Ellers fra Europa kommer det inflasjonstall for mai, hvor Danske Bank venter at kjerneinflasjonen vil øke med 1,1 prosent, mot 3 prosent i april.

I tillegg vil Lie holde et øye med stemningsmålingen for eurosonen som kommer på tirsdag.

Det kommer også tall på kjerneinflasjonen også fra USA på fredag.

Jevnt og trutt gjennom uken vil de aller siste selskapene på Oslo Børs rapportere tall for første kvartal. Blant dem er Odfjell Drilling, Hunter Group, Höegh LNG, Solstad Offshore, med flere mindre selskaper. En full liste kan sjekkes ut på Oslo Børs sine nettsider.

Torsdag er det for øvrig nok en fridag for mange, Kristi Himmelfartsdag.

Her kan du lese mer om

  1. Kina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken

  2. – Vil holde verdensøkonomien som gissel

  3. Mener nye Kina-tall gir grunn til optimisme – men handelskrigen kan velte alt

  4. Annonsørinnhold

  5. – Optimismen er i ferd med å visne

  6. IMF kutter globale vekstanslag