KRISTIN HALVORSEN: Hamstrer aksjer

Staten benytter finanskrisen til å laste opp i norske selskaper, og har de siste to månedene handlet aksjer for over 12 milliarder kroner.

Sigurdsøn, Bjørn
Publisert:,

Når alle andre selger aksjer i panikk, slår Staten til som kjøper. Siden finanskrisen dro seg til for alvor for åtte uker siden, har statens to pensjonsfond nettokjøpt aksjer i selskaper på Oslo Børs for over 12 milliarder kroner. Kun i ett av børsens største selskaper er den statlige eierandelen redusert i perioden.

Les også:

God timing

Bare den siste uken har staten gjennom Olje- og energidepartementet kjøpt 7 millioner aksjer i StatoilHydro for 850 millioner kroner. Kjøpet kommer på toppen av en lang rekke handler på synkende aksjekurser. Siden 1. september har staten handlet 59 millioner aksjer i selskapet, til over 7,7 mrd. kroner.
- Det er betryggende for oss skattebetalere at staten kjøper aksjer på fallende kurser. Kjøpene har kommet i små porsjoner, og det ser ut til at de har fått en veldig bra gjennomsnittspris, sier StatoilHydro-analytiker Gudmund Halle Isfeldt i DnB NOR.
Stortinget ga i februar Olje- og energidepartementet fullmakt til å øke statens eierandel i StatoilHydro fra 62,5 til 67 prosent. Aksjekjøpet finansieres med midler fra Statens Pensjonsfond Utland. Inkludert forrige ukes kjøp er eierandelen nå 65,22 prosent - den høyeste andelen siden fusjonen mellom Statoil og Hydro ble gjennomført.

Folketrygdfondet øker

Også Statens Pensjonsfond Norge, som forvaltes av Folketrygdfondet, har benyttet de siste ukers kraftige børsfall til å kjøpe seg kraftig opp i norske selskaper. Det viser Aftenpostens gjennomgang av aksjonærlistene til de 15 norske selskapene som utgjør den største andelen av fondet.
De tilgjengelige aksjonærlistene viser at Folketrygdfondet har nettokjøpt aksjer for 4 milliarder kroner i de utvalgte selskapene de siste åtte ukene. Ved årsskiftet var markedsverdien av fondets beholdning i disse selskapene 53 milliarder kroner.
Etter å ha kjøpt aksjer for 1,4 milliarder, har fondet økt eierandelen i StatoilHydro siden 1. september fra 2,45 prosent til 2,92 prosent. Folketrygdfondets toppsjef Olaug Svarva bekrefter overfor Aftenposten at dette er fondets høyeste eierandel i oljeselskapet noensinne.
Det er kun i Storebrand at Folketrygdfondet står oppført med en mindre eierandel nå enn for åtte uker siden. Der har Folketrygdfondet nettosolgt aksjer for 65 millioner kroner.

Flere nyheter på E24.

Her kan du lese mer om