Britene kan få den verste økonomiske nedturen på 300 år

Storbritannia kan være inne i den bratteste økonomiske resesjonen siden starten av 1700-tallet, ifølge den britiske sentralbanken.

En kvinne med ansiktsmaske foran Bank of Englands bygning i London. Matt Dunham / AP / NTB scanpix
 • NTB-AP
Publisert: Publisert:

Etter at koronaviruset rammet verden, har økonomer og analytikere gradvis trappet opp sine advarsler om de økonomiske konsekvensene av pandemien.

I Norge mener Norges Bank at vi står overfor det kraftigste økonomiske tilbakeslaget i fredstid siden 1930-tallet. Denne sammenligningen er også brukt av flere økonomer.

Men den britiske sentralbanken mener det er nødvendig å skue lenger bakover i tid. Storbritannia kan bli rammet av den dypeste økonomiske nedturen på over 300 år, ifølge en ny rapport fra Bank of England.

Rammet av krig

Det britiske bruttonasjonalproduktet (BNP) kan nærmest kollapse i andre kvartal og falle 25 prosent. Nedgangen samlet sett for hele 2020 kan bli på 14 prosent, tror sentralbanken.

Forrige gang britene opplevde en dypere nedtur, antas å ha vært i 1706. Da var Europa hardt rammet av Den spanske arvefølgekrigen.

Koronaviruset rammer altså den britiske økonomien hardere enn både napoleonskrigene, første og andre verdenskrig, spanskesyken, krisen på 1930-tallet og finanskrisen i 2008 – hvis sentralbankens scenario viser seg å stemme.

Enda kraftigere opptur?

Koronakrisen skiller seg imidlertid fra mange av de tidligere krisene på ett viktig punkt: Den kan raskt bli avløst av en svært kraftig opptur.

Sentralbanksjef Andrew Bailey advarer om at situasjonen ikke vil normalisere seg fullstendig med det første. Forbrukerne ventes å være forsiktige også når de harde restriksjonene og tiltakene mot koronaviruset oppheves.

Oppgangen i BNP neste år kan likevel bli på hele 15 prosent. Det vil i så fall være den voldsomste oppturen siden 1704.

Les også

Svensk økonomi rammes hardt: Kan bli verre enn Danmark og Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Brexit
 3. Bank of England
 4. Norges Bank
 5. BNP
 6. Finanskrise
 7. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Kraftige utslippsfall under coronakrisen

 2. Storbritannia holder renten uendret på 0,1 prosent

 3. Pimco venter U-formet opptur: – Kan bli den dypeste, men korteste nedturen i moderne tid

 4. Svensk økonomi rammes hardt: Kan bli verre enn Danmark og Norge

 5. IMF frykter at smittebølgen gir enda svakere utsikter i Europa