Kerviel: Middelmådig megler - kriminelt geni - filmstjerne

Fire nye bøker beskriver skandalemegleren som gamblet bort 40 milliarder kroner.

  • Andreas Thorsheim
Publisert:

Den neste måneden kommer fire nye bøker om Jérôme Kerviel - megleren som svindlet storbanken Société Générale og gamblet bort 40 milliarder kroner i januar.

Han beskrives som en middelmådig megler, et kriminelt geni og nå - en filmstjerne.

- Da Kerviel kom ut av varetekt onsdag var det som når filmstjernene kommer til Cannes, sier Pierre-Antoine Delhormais, økonomiredaktør i den anerkjente avisen Le Monde til Capital.fr.

- Kerviel tørster etter anerkjennelse. Det var derfor han kunne slå seg opp og gamble med så enorme midler som han gjorde, forklarer Delhormais videre.

Les også: Løslatt skandalemegler

Middelmådig megler

Han er en av fire forfattere som den kommer med bok om den nå verdenskjente megleren. Et søk på Kerviel gir nå over én million treff på Google.

Bøkene om Kerviel forsøker å komme til bunns i hvem han er - om han er et geni eller en flopp.

- Blant meglerne anses han som en middelmådighet. Han skapte verdier for 1,4 millioner euro i 2007 (11 millioner kroner), men spilte med så enorme midler at det ikke er spesielt imponerende, sier økonomiredaktøren.

Tjente 1,1 mill.

Kerviel hevet 600.000 kroner i fastlønn i 2006, pluss en bonus på 490.000. Han lå an til en bonus på 2,4 millioner kroner i 2007.

Lønningene anses ikke som spektakulære i finansbransjen.

- Om han var en middelmådig megler, var han en desto bedre svindler. Det er utrolig at han klarte å omgå kontrollsystemene til en av verdens største og mest anerkjente banker i ti måneder uten at noen oppdaget det, sier Delhormais til Capital.

Kerviel slo seg opp via oppgjørsavdelingen, og kjente derfor til en rekke av kontrollrutinene i banken. Han var en outsider på derivatmeglerbordet, men hadde gode kontakter i stabsfunksjonene.

Disse kontaktene kan ha vært avgjørende for hans evne til å skjule den hodeløse gamblingen han foretok med bankens penger.

Uten Kerviel

Bokrushet etter påske kommer uten Kerviels velsignelse:

- Ingen av de fire forfatterne som nå kommer med bøker har møtt Kerviel eller noen av hans nærmeste. Kerviel selv er midt oppi en av de største finansrettssakene i historien og har derfor ennå ikke hatt tid til å fortelle sin versjon - men det kan komme, sier Christophe Reille, pressetalsmann for skandalemegleren til radiokanalen Europe 1.

Interessen rundt Kerviel har vært enorm: Da president Nicolas Sarkozy besøkte India i forrige uke kom statsbesøket på side 13 i avisen The India Times - Kerviels løslatelse fikk forsiden.

Les også: Amok trader tapte 740 mill på hvetespekulasjon og Ny megler fengslet i gigantsvindelen

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Amerikansk storbank svindlet for 1,8 mrd.

  2. - Finansfolk tar mer risiko enn psykopater

  3. - Sjefene lukket øynene

  4. Bedragerisak i gang i Frankrike

  5. - Hadde betydelige familieproblemer