Frykter laveste årsvekst i Kina på 25 år
Økonomer tror at kineserne i natt kommer til å presentere tall som viser en årsvekst på 6,9 prosent. Det vil i så fall være det laveste siden 1990.
Natt til tirsdag 19. januar presenterer kineserne BNP-tall både for fjerde kvartal 2015, og for hele året.
Det er knyttet stor spenning til tallene fra Kina, da økonomien i landet har begynt å vise tegn til avtagende vekst. Det har også vært stor uro på børsene i Kina, og allerede første uken i det nye året ble børsene stengt grunnet stort kursras.
Konsensus for årsvekst i kinesisk økonomi er 6,9 prosent, så vidt under myndighetenes mål på 7 prosent. BNP for fjerde kvartal forventes å ligge på omtrent det samme.
Luksusvann fra Norge solgt til Kina for 1 milliard
Laveste på 25 år
Dersom årlig vekst på 6,9 prosent slår til, vil det i så fall være den laveste siden 1990, altså på 25 år, skriver blant annet CNN Money.
En av årsakene til den svakere veksten skal være kinesiske myndigheters ønske om å i større grad gå fra produksjon og over til servicesektoren.
Handelsbankens økonomer forventer en årsvekst i Kina i 2015 på 7 prosent. Og konsensusforventningen for fjerde kvartal er en vekst på 6,9 prosent, forteller sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen:
– Frykten er at veksten skal være svakere enn dette. Det ser ut som om offentlige tiltak har klart å holde veksten oppe i fjerde kvartal. Men samtidig vet vi at finanssektoren har bidratt mindre siste kvartal , slik at noen økonomer derfor frykter en vekst helt ned mot 6,4 prosent i fjerde kvartal.
– Myndighetene virker desperate
Due-Andresen peker på at man må sette spørsmålstegn ved Kinas offisielle BNP-tall, og at veksten kan være lavere enn det myndighetene opplyser.
– Myndighetene virker desperate på måten de har grepet inn i markedene. Det har spredt seg en frykt i markedet for at veksten er svakere enn de offisielle tallene tilsier og at myndighetene leter med lys og lykte etter alle typer midler for å holde veksten oppe, sier Due-Andresen.
Usikkerheten rundt veksten i den kinesiske økonomien begynte, ifølge Due-Andresen, å spre seg for alvor i august i fjor.
Treg kinesisk inflasjon skaper bekymring
– Panikkartede handlinger
– Handlingene kinesiske myndigheter tyr til, slik som å begrense børshandelen når kursene faller, er panikkartede. Nylig innførte regler har blitt opphevet igjen, og denne vinglingen er også med på ytterligere å skape frykt i markedet, sier sjeføkonomen.
Due-Andresen mener det er helt klart at veksten i Kina avtar. Frykten er at det går raskere enn myndighetene sier, når de nå ikke ser ut til å ha kontroll på situasjonen.
– Blir veksten vesentlig svakere enn 6,9 prosent, til tross for stimulansetiltak, vil det kunne legge en ytterligere demper på vekstforventningene for Kina – og det vil også kunne skape dårlig stemning på verdens børser, sier Due-Andresen.
Verste første børsuke noensinne
– Ikke helt mørkt
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank, mener at det ikke er så mørkt i Kina som mange nå mener:
– Generelt har farten holdt seg i Kina, og man har blant annet hatt gode importtall og godt bilsalg. Det som har vært mørkt, er aksjemarkedet. Her har det gått mye opp og ned, men det er ikke noen direkte sammenheng mellom aksjemarkedet og kinesisk økonomi.
Han medgir at det kan være dårlig utsikter for økonomien som får kinesiske aksjemeglere til å selge unna, men mener likevel at det ikke er noen nær sammenheng mellom kinesisk børs og økonomi for øvrig.
– Er nattens BNP-tall riktig dårlige, er det et tegn på saktere økonomi i Kina, og da kan folk i markedene bli redde, tror Andreassen.
Kinesiske børser stengt ut dagen etter kursras