Brexit-skrekken har sluppet taket

Londons FTSE100-indeks leverte nok en sterk handledag og tok igjen alt det tapte fra fredagens folkeavstemning.

RULE, BRITANNIA: Det er blitt flaggtungt i handlegaten Oxford Street i London etter at Storbritannia meldte seg ut av EU.

Foto: Odd Andersen AFP
Publisert:

Det gikk hett for seg på fredag morgen i det Storbritannias farvel til EU var et faktum. Handelen på Nikkei-indeksen i Japan måtte stanses etter at investorene flyktet og indeksen raste ned 7,25 prosent.

På tirsdag snudde markedene og i dag er selveste London-børsen friskmeldt. FTSE100-indeksen stengte opp 3,58 prosent til 6.360,06 poeng og har dermed reversert alle tapene som fulgte av brexit-kaoset.

En liten grunn til moderasjon i feiringen er at FTSE250-indeksen, som muligens er en bedre (og i alle fall bredere) måler for hele Storbritannias økonomi, fortsatt ligger 6,16 prosent under nivået den lå på i forrige uke.

COMEBACK: FTSE100-indeksen har i løpet av dagen tatt igjen alle tapene som ble påført av forrige ukes Brexit.

Grafikk: Infront

God stemning over hele linjen

Men det er ikke bare Storbritannia som har opplevd et sterkt comeback. Oslo Børs stengte på 599,68 poeng i dag og er dermed kun fattige 1,20 prosent unna nivået pre-Brexit.

I USA er Dow Jones opp til 17 648 poeng og bare 1,09 prosent unna å ta igjen det tapte. Brexit gikk hardest utover Frankfurts DAX-indeks, der er det fortsatt 5,04 prosent igjen til tapene er tatt inn.

Den europeiske sentralbankens visepresident, Vítor Manuel Ribeiro Constâncio, erklærte på en pressekonferanse nå i ettermiddag at faren for likviditetskrise er over:

– Vi så ingen problemer med likviditetsskvis noe sted, det er en ingen banker som har likviditetsproblemer, sa Constâncio ifølge Dow Jones Newswires.

Han erklærte også at ESBs tiltak hadde bidratt til å gjøre svingningene langt mindre ille enn man kunne forvente.

– Brexit har først og fremst gått utover bankaksjene, sa Constâncio.

Oljeprisen stiger

I tråd med markedets nyfunnede optimisme er oljeprisen også på vei opp igjen. Rett før klokken 18.30 truer den med å bryte 50 dollar fatet.

Her har overraskende store uttak i amerikanske oljelagre, og trusselen om streik på norsk sokkel fra fredag av, bidratt til å sende prisen oppover.

Et annet klart tegn på frykten legger seg er at volatilitetsindeksen S & P 500 Volatility, bare kjent som VIX, har trukket seg tilbake til pre-Brexit-nivå. På fredag morgen var VIX-indeksen helt oppe i finanskrisenivåer.

SKREKK OG GRU: VIX-indeksen var oppe i finanskrise-nivåer før den nå har trukket seg tilbake igjen.

Grafikk: Infront

Her kan du lese mer om