Brexit-skrekken har sluppet taket

Londons FTSE100-indeks leverte nok en sterk handledag og tok igjen alt det tapte fra fredagens folkeavstemning.

RULE, BRITANNIA: Det er blitt flaggtungt i handlegaten Oxford Street i London etter at Storbritannia meldte seg ut av EU.

Foto: Odd Andersen AFP
  • Johan Hammerstrøm
Publisert:

Det gikk hett for seg på fredag morgen i det Storbritannias farvel til EU var et faktum. Handelen på Nikkei-indeksen i Japan måtte stanses etter at investorene flyktet og indeksen raste ned 7,25 prosent.

På tirsdag snudde markedene og i dag er selveste London-børsen friskmeldt. FTSE100-indeksen stengte opp 3,58 prosent til 6.360,06 poeng og har dermed reversert alle tapene som fulgte av brexit-kaoset.

En liten grunn til moderasjon i feiringen er at FTSE250-indeksen, som muligens er en bedre (og i alle fall bredere) måler for hele Storbritannias økonomi, fortsatt ligger 6,16 prosent under nivået den lå på i forrige uke.

COMEBACK: FTSE100-indeksen har i løpet av dagen tatt igjen alle tapene som ble påført av forrige ukes Brexit.

Grafikk: Infront

God stemning over hele linjen

Men det er ikke bare Storbritannia som har opplevd et sterkt comeback. Oslo Børs stengte på 599,68 poeng i dag og er dermed kun fattige 1,20 prosent unna nivået pre-Brexit.

I USA er Dow Jones opp til 17 648 poeng og bare 1,09 prosent unna å ta igjen det tapte. Brexit gikk hardest utover Frankfurts DAX-indeks, der er det fortsatt 5,04 prosent igjen til tapene er tatt inn.

Den europeiske sentralbankens visepresident, Vítor Manuel Ribeiro Constâncio, erklærte på en pressekonferanse nå i ettermiddag at faren for likviditetskrise er over:

– Vi så ingen problemer med likviditetsskvis noe sted, det er en ingen banker som har likviditetsproblemer, sa Constâncio ifølge Dow Jones Newswires.

Han erklærte også at ESBs tiltak hadde bidratt til å gjøre svingningene langt mindre ille enn man kunne forvente.

– Brexit har først og fremst gått utover bankaksjene, sa Constâncio.

Oljeprisen stiger

I tråd med markedets nyfunnede optimisme er oljeprisen også på vei opp igjen. Rett før klokken 18.30 truer den med å bryte 50 dollar fatet.

Her har overraskende store uttak i amerikanske oljelagre, og trusselen om streik på norsk sokkel fra fredag av, bidratt til å sende prisen oppover.

Et annet klart tegn på frykten legger seg er at volatilitetsindeksen S & P 500 Volatility, bare kjent som VIX, har trukket seg tilbake til pre-Brexit-nivå. På fredag morgen var VIX-indeksen helt oppe i finanskrisenivåer.

SKREKK OG GRU: VIX-indeksen var oppe i finanskrise-nivåer før den nå har trukket seg tilbake igjen.

Grafikk: Infront

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. Storbritannia
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oslo Børs har hentet inn brexit-fallet

  2. – Brexit begynner å se ut som en «non event»

  3. BBC og Sky News spår Brexit-seierDNB Markets: Fest setebeltene!

  4. Annonsørinnhold

  5. Boligkjøpere i Storbritannia får «brexit»-klausul

  6. Asia-børsene falt kraftig etter Trumps innreiseforbud