Theresa May truer med å la brexit-avtalen stemmes ned etter EU-toppmøte

Storbritannias statsminister kan komme til å gjennomføre avstemningen i Parlamentet den kommende uken.

TRUSLER PÅ SIDELINJEN: Storbritannias statsminister Theresa May har sagt at hun kan komme til å be om en avstemning i Parlamentet som med sikkerhet vil sende brexit ut i ytterligere kaos, ifølge Financial Times. Her ankommer hun rundbordsmøtet i Brussel torsdag, mens Tysklands forbundskansler Angela Merkel hilser på Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Alastair Grant AP
  • David Bach
  • NTB
Publisert:

Da EUs toppmøte i Brussel ble avsluttet fredag, hadde Storbritannias statsminister Theresa May bedt EUs 27 medlemsland om en hjelpende hånd for å redde brexit-avtalen hun har kjempet for.

May ba EU om først å signere en erklæring med beroligende ord fra toppmøtet, før nye forhandlinger om et nytt tillegg til utmeldingsavtalen kunne avklare de utfordringene som bekymrer britiske politikere mest, særlig grensen til Irland.

Da møtet var over, hadde avsnittet om nye forhandlinger blitt strøket.

Direkte konfrontasjon

Det fikk statsministeren til å komme med en oppsiktsvekkende trussel, ifølge Financial Times.

På sidelinjen av møtet gikk May i direkte konfrontasjon med EUs toppledelse, hvor hun ifølge avisen sa at dersom hun ikke fikk noe gjennomslag, kunne hun like gjerne be om en kjapp avstemning over brexit-avtalen i Parlamentet i Storbritannia neste uke.

Gitt at May utsatte avstemningen i forrige uke fordi hun med sikkerhet kom til å lide et knusende nederlag, blir kommentarene fra Brussel tolket som en trussel om at hun vil la de britiske parlamentarikerne drepe avtale-forslaget før jul.

FT skriver at May fremla trusselen overfor Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron og EU-presidentene Jean-Claude Juncker og Donald Tusk. Avisen får opplyst dette av diplomater som var til stede.

– På et punkt hvor det ikke er noen utsikter til å få noe fra EU, så er det på tide å holde avstemningen, sier en av Mays nære rådgivere til FT.

Les også

NHO frykter uryddig brexit: – Det er kaotiske tilstander

Video av krangel spredte seg

Det var uten tvil opphetet under det to dager lange møtet i Brussel. Fredag fanget TV-kameraene nemlig opp en ilter samtale mellom Juncker og May inne på toppmøtet.

Til slutt kom Nederlands statsminister Mark Rutte bort til dem, tilsynelatende i et forsøk på å få brutt opp krangelen, skriver NTB.

Videoen spredte seg raskt på nettet og var det første May fikk spørsmål om etterpå.

– Jeg hadde en robust diskusjon med Jean-Claude Juncker, sa hun.

Tåkete debatt

Opphavet til krangelen var en uttalelse fra Juncker kvelden i forveien der han beskyldte britene for tåkeprat i debatten om brexit.

– Hun trodde jeg hadde kritisert henne i går kveld da jeg sa at den britiske posisjonen var tåkete. Men det var ikke henne jeg siktet til, det var den britiske debatten generelt, sa Juncker.

– Men da hun fikk sjekket hva jeg faktisk hadde sagt, kysset hun meg, sa han.

Ifølge ham trenger EU mer klarhet fra britisk side om hva det egentlig er de vil ha.

EU-kommisjonen har allerede uttalt at de ikke vil reforhandle brexit-avtalen.

– Denne avtalen er den beste og eneste som er mulig. Vi vil ikke reforhandle. Vår posisjon har ikke endret seg, og utgangspunktet vårt er fortsatt at Storbritannia går ut av EU den 29. mars 2019, sa EU-kommisjonens talskvinne Mina Andreva tidligere denne uken.

Samtidig går diskusjonen høyt om hva EU og Storbritannia skal gjøre hvis avtalen som nå ligger på bordet, forkastes av Parlamentet i London.

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Corbyn vil stanse EU-utmelding uten avtale

  2. Nedtur for May i Brussel

  3. May og Juncker enige om brexit-endringer

  4. Annonsørinnhold

  5. Juncker ber britene ta seg sammen

  6. Storbritannia ett skritt nærmere stupet etter brexit-nei