USA bekrefter: Toll innføres på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico 1. juni
Forhandlingene om fritak fra tollen har ikke lykkes for EU, Canada og Mexico. Dermed innføres toll på stål og aluminium fra disse landene 1. juni.
Fra og med midnatt amerikansk tid (klokken 6 fredag norsk tid) innføres det ekstra toll på stål og aluminium som kommer fra Canada, Mexico og EU til USA.
Det bekrefter Trump-administrasjonen torsdag, ifølge The Wall Street Journal.
Tollsatsene kommer til å være på 25 prosent på import av stål og 10 prosent på aluminium.
Tollen øker frykten for en handelskrig mellom USA og deres allierte, skriver NTB.
EU-president Jean-Claude Juncker sier at beslutningen om å ikke unnta dem fra tollen gjør at de ikke har noe annet valg enn å innføre mottiltak, skriver The Associated Press.
Hadde midlertidig fritak
Mexico og Canada har siden Trump-administrasjonen innførte de nye tollavgiftene hatt midlertidig fritak, mens USA forsøkte å forhandle frem en ny versjon av den Nord-Amerikanske frihandelsavtalen (Nafta).
Mexico straffer USA med toll på blant annet tynnribbe og epler
– De forhandlingene har tatt lenger tid enn vi håpet, sier handelsminister Wilbur Ross ifølge WSJ.
EU var også unntatt ekstratollen midlertidig. Trump-administrasjonen har hatt forhandlinger med unionen for å finne en avtale som gjorde EU permanent fritatt fra tollen, men heller ikke disse har ført frem.
– Vi er likevel fremdeles villige, og ivrige, til å ha videre diskusjoner med alle partene, sier Ross.
Da tollsatsene trådte i kraft 23. mars ble midlertidige fritak gitt til en rekke land. Fristen for å komme til enighet om handelsavtaler var først satt til 1. mai, men ble senere utsatt til 1. juni.
Argentina, Australia og Brasil har fått permanent fritak fra tollen.
Mexico straffer USA med toll på blant annet tynnribbe og epler
EU vil straffe amerikansk eksport
President Donald Trump kunngjorde innføringen av de nye tollsatsene i mars.
Han innførte tollen med en begrunnelse om at import av stål og aluminium truet den nasjonale sikkerheten til USA.
EU har forsøkt å argumentere med at de 28 medlemslandene ikke utgjør noen sikkerhetstrussel mot USA, og at de derfor bør unntas fra tollen.
EU har tidligere varslet at de vil innføre mottiltak på amerikansk eksport dersom de ikke får fritak fra tollen, og mener handelshindringene er i strid med WTO-avtalen.
I etterkant av kunngjøringen torsdag svarer EU-president Juncker at dette er «proteksjonisme, ganske enkelt», ifølge Dow Jones Newswire.
Nyhetsbyrået melder også at EU vil opprette sak i Verdens handelsorganisasjon (WTO), og anklager USA for å forsøke å bruke tollene til å legge press på EU for å få til handelsavtaler som går i USAs favør.
Ifølge NTB vil EU varsle mottiltak om få timer. USA på sin side advarer EU mot dette, og mener unionen da vil være ansvarlig for en opptrapping.
EU skal ha sendt en liste over amerikanske produkter som kan bli tollbelagt til WTO.
– Hvis det skjer en opptrapping, skjer det fordi EU har besluttet å svare, mener Ross.
Både Russland og Kina har klagd USA inn for WTO.
– En dårlig dag for verdenshandelen
– I dag er en dårlig dag for verdenshandelen. Vi har gjort alt vi kan for å unngå dette utfallet, sier EUs handelskommissær Cecilia Malmström, ifølge NTB.
– USA har under disse samtalene prøvd å bruke trussel om handelsrestriksjoner som vektstang for å oppnå innrømmelser fra EU. Det er ikke slik vi gjør forretninger, og slett ikke slik det skal være mellom langvarige partnere, venner og allierte, sier Malmström.
– Nå som vi har fått klarhet i saken, skal EUs svar stå i forhold til USAs tiltak og skje i samråd med regelverket fra Verdens handelsorganisasjon (WTO), sier Malmström.
– Vi skal nå anlegge en tvistesak hos WTO, siden disse tiltakene fra USA helt klart er i strid med inngåtte internasjonale regler. Vi skal også innføre balanserte tiltak og ta nødvendige skritt for å beskytte EU-markedet fra handelskonsekvensene som USAs restriksjoner medfører, sier hun.
Kan få betydelige konsekvenser for bilproduserende EU-land
Når de midlertidige fritakene fra stål- og aluminiumstollen oppheves fredag vil det ikke føre til noen dramatiske konsekvenser for EU, mener sjeføkonom Anna Breman i Swebank, ifølge NTB.
Hun mener imidlertid at det sender et dårlig signal, og at selskaper kan velge å ikke gjennomføre planlagte investeringer eller inngå nye avtaler, som etter hvert kan bremse den økonomiske utviklingen.
Breman advarer også om at en eventuell eksalering av situasjonen kan føre til at biler og lastebiler som eksporteres til USA kan bli rammet. Det kan få betydelige konsekvenser for land med store bilindustrier, som Sverige og Tyskland.