USA har gjeninnført sanksjoner mot Iran

Tidlig tirsdag morgen gjeninnførte USA sanksjonene mot Iran, og sanksjonene kan bli utvidet nærmere jul ifølge Donald Trump.

NYE SANKSJONER: USA varsler at flere sanksjoner er på vei, men holder døren åpen for en ny avtale

Foto: AP
Publisert:

Da klokken slo 06.00 norsk tid tirsdag morgen, gjeninnførte USA de første sanksjonene mot Iran etter at president Trump trakk landet ut av atomavtalen med landet tidligere i år.

Sjefanalytiker for olje, Amrita Sen i Energy Aspects, sier til CNBC at innføringen kan få store innvirkninger på oljemarkedet.

– Ettersom vi kommer inn i fjerde kvartal er det en reell fare for at oljeprisen stiger godt over 80 dollar og potensielt over 90 dollar fatet, men det er veldig avhengig av hvor mye iransk produksjon vi mister, sier Sen til CNBC.

Tror ikke Kina vil øke kjøpene

Sen forklarer at mange tror Kina vil kjøpe mer iransk olje fremover, men Kina selv skal allerede ha sagt at de ikke vil redusere, ei heller øke importen. Videre sier Sen at tapte forsyninger til markedet selvsagt vil føre til høyere priser.

Oljeekspert Torbjørn Kjus uttalte til E24 mandag at med Iran under sanksjoner kan bortfallet i oljemarkedet bli på så mye som én million fat per dag.

– I utgangspunktet har de fleste analytikerne antatt at det skal bli mindre enn det, kanskje en halv million fat. Men det kan se ut til at det fort blir mer, etter at Trump sa at det blir ekstremt strikt, de sterkeste sanksjonene noensinne og ingen unntak, sa Kjus.

Truer med strengere sanksjoner

Gjeninnføringen av sanksjonene skjer gjennom en presidentordre Donald Trump signerte mandag, og er de strengeste økonomiske grepene USA har tatt mot Iran etter signeringen av atomavtalen i 2015, skriver The Wall Street Journal.

I tillegg til sanksjonene som nå innføres varslet Trump mandag nye sanksjoner 6. november, da rettet mot Irans energisektor og transaksjoner mellom finansforetak og den iranske sentralbanken.

Til tross for dette har presidenten samtidig strukket ut en hånd, og sier han sier er åpen for å inngå en ny avtale med Iran som «adresserer helheten av regimets ondartede aktiviteter».

Mandag kveld oppfordret sikkerhetsrådgiver John Bolton Iran om å komme til forhandlingsbordet i et intervju med Fox News.

– Hvis Iran virkelig var seriøse, ville de kommet til forhandlingsbordet. Vi vil finne ut hvorvidt de er det eller ikke, sa han.

EU er kritiske

EU på sin side har allerede gjentatt sin motstand mot at USA gjeninnfører sanksjonene, skriver NTB.

– Vi er fast bestemt på å beskytte europeiske økonomiske aktører som lovlig samhandler med Iran, het det i en felles uttalelse fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EUs utenrikssjef Federica Mogherini mandag.

Europeiske selskap som rammes av de amerikanske sanksjonene, vil også kunne få erstatning for økonomiske tap de lider på grunn av sanksjonene, heter det.

Her kan du lese mer om