Tyskland øyner mulighet for myk brexit etter Mays valgnederlag

En myk britisk utmelding fra EU er en mulighet, mener Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel. Mandag starter forhandlingene.

Michel Barnier leder EUs delegasjon til brexitforhandlingene.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Storbritannia kan bli værende i EUs indre marked, men landet kan ikke velge og vrake i hvilke elementer de vil beholde og forkaste, er Gabriels budskap i et intervju med avisen Welt Am Sonntag, gjengitt av AP.

– Det er kanskje en mulighet nå for en såkalt myk brexit, sier han.

Britene må godta bevegelsesfrihet og EU-domstolens jurisdiksjon, enten ved å være underlagt den direkte eller gjennom en felles europeisk-britisk domstol. Slike krav vil være tungt å svelge for hardbarkede brexit-forkjempere.

Gabriel går hardt ut mot den britiske statsministeren Theresa May, som altså utlyste nyvalg i håp om å styrke sin posisjon i forkant av forhandlingene, men gikk på et kraftig nederlag.

– Her ville de som hadde skapt et slikt kaos vært kastet for lengst, sier Gabriel.

Målet med forhandlingene må være å holde Storbritannia så nært knyttet til EU som mulig, men forhandlingene må ikke føre til ytterligere splittelse i EU, sier han.

Ventet lenge

Etter en uke med "samtaler om samtalene" er EU og Storbritannia klare til å sparke i gang forhandlingene på ordentlig. Det skjer 360 dager etter den skjebnesvangre folkeavstemningen der et flertall av britene stemte for å melde Storbritannia ut av EU.

Les også

– Høyere status med kystferie i Lofoten enn ved Middelhavet

Siden har EU ventet. Først den 29. mars ga britene formelt beskjed til EU om at de ønsket å starte utmeldingen. Så ble det lyst ut nyvalg i Storbritannia.

I mellomtiden fikk EU på plass et sett med retningslinjer for forhandlingene og et formelt forhandlingsmandat til Michel Barnier, franskmannen som skal lede EUs forhandlingsdelegasjon. EU har også lagt fram flere notater der de gjør rede for sine posisjoner.

Forvirring

Britene har vært mer ordknappe, og etter toryenes sjokknederlag i valget hersker det full forvirring om hvilken strategi Storbritannia egentlig skal følge i forhandlingene.

Likevel er partene nå enige om å starte. Mandagen starter med et møte mellom Barnier og Storbritannias brexitminister David Davis i Brussel klokken 11.00. Også deres nærmeste medarbeidere vil delta. Så fortsetter samtalene gjennom dagen i flere ulike grupperinger.

Les også

Tror elbiler kan konkurrere i 2025

Rundt klokken 18.30 møter delegasjonen pressen i Brussel for å lette på sløret.

Ifølge BBC vil EU først forhandle om Storbritannias utmelding og vente med å forhandle om hvordan landets fremtidige tilknytning skal være. Den britiske regjeringen vil at samtalene om disse temaene skal skje parallelt.

Toårig sesjon

Søndag varslet den britiske regjeringen at den vil forlenge Parlamentets sesjon med ett år, slik at de folkevalgte skal få nok tid til å behandle lovendringene som trengs for å melde Storbritannia ut av EU. Beslutningen innebærer at det ikke blir noe av den tradisjonsrike dronningens tale i 2018. Denne talen markerer åpningen av de vanligvis årlige sesjonene til Parlamentet, slik kongens tale i Stortinget gjør det i Norge.

Det nyvalgte Parlamentet trer sammen på onsdag.

Les også

Nå begynner forhandlingene om brexit

Les også

Tyskland inviterer britene til EU-retrett

Les også

Nesten fire ganger så mange briter ble tyske i fjor

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Theresa May
 4. Storbritannia
 5. EØS

Flere artikler

 1. Nå begynner forhandlingene om brexit

 2. Storavis: EU i gang med å fryse ut Storbritannia

 3. Brexit-forhandlingene starter i Brussel

 4. Coronasmitte fører til midlertidig stans i brexit-forhandlingene

 5. EU-landene sier ja til brexitavtalen