Tyskland: Ser større økonomiske følger jo lenger usikkerheten varer

De tyske regjeringsforhandlingene har brutt sammen, hvilket kan gi nyvalg eller mindretallsregjering. I helgen falt euroen på usikkerheten.

TØFFE FORHANDLINGER: Den tyske kansleren Angela Merkel har foreløpig ikke lykkes med å stable på bena noen flertallsregjering.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Søndag brøt det næringsvennlige partiet Fridemokratene (FDP) forhandlingene om en ny tysk regjering.

Det skjedde to dager på overtid i forhandlingene med Angela Merkels konservative CDU (inkludert søsterpartiet CSU) og sentrum-venstrepartiet De Grønne.

De tre partienes farger (svart, gul og grønn) tilsvarer fargene i Jamaicas flagg, og derfor har den mulige koalisjonen blitt omtalt under navnet «Jamaica».

Forhandlingene har foregått på overtid, men søndag kveld hadde lederen for FDP fått nok og brøt forhandlingene.

– De økonomiske følgene vil trolig være små på kort sikt, men kan øke jo lenger usikkerheten varer, sier sjefanalytiker Holger Sandte i Nordea Markets i et notat.

Den tyske børsen snublet i starten mandag, og DAX-indeksen falt rundt 0,5 prosent etter åpningen.

Euroen falt også med drøyt en halv prosent gjennom helgen, men har tatt seg opp igjen mandag.

Saken fortsetter under bildet ...

OPP OG NED: Slik har euroen beveget seg det siste døgnet. Den svekket seg da nyhetene fra de tyske forhandlingene kom ut, men har siden hentet seg inn.

– Langt fra hverandre

Årsaken til at forhandlingene falt sammen er fortsatt uklare, men det er noen temaer som har vært sentrale, ifølge førsteamanuensis Anette Homlong Storeide ved NTNU.

– Partiene har ikke kommet med noen klar forklaring, bortsett fra at de står langt fra hverandre, sier Storeide til E24.

– Flyktningpolitikken har vært et viktig tema hele tiden. Det er også miljø- og klimapolitikken, særlig om Tyskland skal stoppe utvinningen av kull eller ikke, sier hun.

Etter bruddet har De Grønne uttalt at partene hadde kommet mye nærmere hverandre, og uttrykt skuffelse over at Fridemokratene brøt forhandlingene.

– Så tydelige som uttalelsene har vært fra de Grønne og Fridemokratene etter bruddet, tror jeg en Jamaicakoalisjon er død, sier Storeide.

Les mer: Merkel størst, men går kraftig tilbake

Les også

Brudd i tyske regjeringsforhandlinger kan lede til nyvalg

Tror på nyvalg

Storeide tror det vil bli utskrevet nyvalg i Tyskland.

Alternativet er at Angela Merkel og CDU velger å styre med for eksempel FDP i en «gråsvart» mindretallsregjering eller en «grønnsvart» koalisjon med De Grønne, og søker flertall fra sak til sak i parlamentet, ifølge avisen Die Zeit.

Det har ikke vært noen tyske mindretallsregjeringer etter andre verdenskrig.

Tradisjonelt har tyskerne søkt kompromisser og brede koalisjoner.

En tredje mulighet er derfor at det sosialdemokratiske partiet SPD fortsetter å styre sammen med Merkels CDU i en såkalt «storkoalisjon», slik det har gjort de siste fire årene. Men så langt har SPD lukket døren for dette.

– Det ser ut til å ha gått prestisje i saken for SPD, så jeg tror ikke de kommer til å snu på dette. Det er ingen tradisjon for tyske mindretallsregjeringer etter 1945, men det finnes en formell mulighet, sier Storeide.

– Det skal være kanslervalg i Forbundsdagen, og hvis Merkel får flertall kan hun styre i mindretall. Men det mest sannsynlige er at det vil bli utskrevet nyvalg, sier hun.

Les mer: Solberg om det tyske valget: – Betryggende for Europa

MULIG KOALISJON: Mange aviser har gjort narr av partifargene som har ført til begremet «Jamaica-koalisjonen» den siste måneden. Nå har forhandlingene brutt sammen.

Nyvalg innen 60 dager

Også Sandte i Nordea Markets tror på nyvalg, noe som er en komplisert affære som involverer Forbundsdagen.

– Nyvalg virker som det mest sannsynlige scenarioet, og utfallet er åpent, sier Sandte.

– Veien til nyvalg er komplisert juridisk og vil involvere president Steinmeier. Først må man prøve å velge en kansler i Forbundsdagen. Hvis ingen kandidat får flertall, kan Steinmeier oppløse nasjonalforsamlingen. Nyvalget må skje innen 60 dager etter, sier Sandte.

Det som har skilt partiene i forhandlingene har vært spørsmål om skatter, klimaendringer og også fremtiden for flyktninger og asylsøkere. Ifølge Der Spiegel er blant annet familiegjenforening et problematisk område.

Les også

Merkel størst, men går kraftig tilbake

– Uvanlig situasjon

Den 24. september ble Merkel gjenvalgt til sin fjerde periode som kansler, men partiet hennes fikk bare 33 prosent, den laveste oppslutningen siden 1949. Noe av årsaken kan være bråket etter flyktningskrisen i Europa.

Merkel ønsket først flyktningene velkommen høsten 2015, men da strømmen av asylsøkere tiltok vinteren etter, ble motstanden større.

Dette preget også valgkampen, hvor det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland fikk en oppslutning på 12,6 prosent.

– Det er en uvanlig situasjon for Tyskland. Alternativ for Tyskland er det tredje største partiet i forbundsdagen, og hvis det skulle bli nyvalg så kan de utnytte sjansen til å si at det er politisk kaos blant de tradisjonelle partiene. Men et nyvalg kan slå begge veier for AfD. Mange tyskere ble nok skremt av valgresultatet, så det kan bli en mobilisering mot AfD, sier Anette Homlong Storeide.

– Det er en uvanlig situasjon for tysk politikk at det har blitt så fastlåst. På grunn av lærdommen fra det politisk ustabile 1930-tallet har man tradisjon for å finne felles løsninger. Det er derfor man ikke har tradisjon for mindretallsregjeringer, men for storkoalisjoner. Jeg ser ikke på sammenbruddet som noen krise, det er kanskje mer et tegn på at Tyskland er blitt mer som andre europeiske land, sier hun.

Les også

Brudd i tyske regjeringsforhandlinger kan lede til nyvalg

Les også

Dette skjer denne uken

Les også

Tysk delstat vil erstatte diesel: Kaster seg på hydrogentoget

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Tyskland
  2. Angela Merkel

Flere artikler

  1. Brudd i tyske regjeringsforhandlinger kan lede til nyvalg

  2. Merkel vil heller ha nyvalg enn mindretallsregjering

  3. Merkel drar til Paris etter gjenvalg som statsminister

  4. Skjebnedag for Tyskland

  5. Ny tysk regjeringsplattform klar – kull skal ut, cannabis skal inn