Skeptisk til norsk marinebidrag i Persiabukta: Kan øke risikoen for norske skip

NTNU-professor Jo Jakobsen tror en amerikanskledet marinestyrke i Hormuzstredet kan bidra til eskalering og økt krigsfare. Også Ap er skeptisk til norsk deltagelse.

PARADOKS: Professor Jo Jakobsen ved NTNU forteller at militær tilstedeværelse i Hormuzstredet paradoksalt nok kan føre til økt fare for eskalering i området.

Foto: Handout Reuters
Publisert:

USA har bedt europeiske allierte om å bli med i en marinestyrke i Persiabukta som skal passe på at skipstrafikken går som vanlig gjennom Hormuzstredet.

Professor Jo Jakobsen ved NTNU er skeptisk til norsk deltagelse. Det samme er Arbeiderpartiet.

– Risikoen for norske skip i Hormuzstredet vil nok øke dersom norske militærskip begynner å patruljere eller eskortere i området. Militær tilstedeværelse vil gi Iran incentiv til å fremprovosere noe, krigsrisikoen vil nok øke betydelig, sier Jakobsen til E24.

Han mener at risikoen for norske skip er mye mindre så lenge Norge ikke er med på en amerikanskledet operasjon i Persiabukta.

Jo Jakobsen er ekspert på internasjonal politikk ved NTNU.

Foto: NTNU

Nylig ble det kjent at Iran har tatt arrest i enda et utenlandsk tankskip. Ifølge NTB er skipet irakisk, og syv besetningsmedlemmer er pågrepet.

Dette er den andre iranske arrestasjonen av et tankskip i området i løpet av kort tid.

Jakobsen mener det er fordeler og ulemper for Norge ved å bli med USA å patruljere i Persiabukta, men at ulempene veier tyngst.

– Det er to ting som tilsier at man skal sende militærskip dit; at skipsfart er en viktig industri i Norge, og at USA siden andre verdenskrig har vært den viktigste sikkerhetsgarantisten til Norge, slik at vi dermed ofte følger amerikanernes ønsker, sier Jakobsen.

Storbritannia har nå bestemt seg for å bidra til den USA-ledede marinestyrken i Hormuzstredet, ifølge NTB. Norge har ennå ikke bestemt om landet vil bidra med skip til styrken.

Les mer: Britene vil slutte seg til USA-ledet marinestyrke i Hormuzstredet

Ap skeptiske til norsk bidrag

Anniken Huitfeldt (Ap) i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Foto: Stortinget

Motargumentene veier likevel tyngst for Jakobsen.

– Det som taler imot å bidra er faren for eskalering dersom det blir økt vestlig militær tilstedeværelse, i tillegg til at dette er en amerikansk-skapt situasjon, sier han.

– Det er paradoksalt å skulle akseptere å bidra til noe amerikanerne har startet selv gjennom å gå ut av atomavtalen, noe Norge og europeiske land i utgangspunktet var imot, legger han til.

Anniken Huitfeldt (Ap) i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget er også skeptisk til et norsk militært bidrag i Hormuzstredet.

– Det er dessverre en reell risiko for at denne konflikten raskt kan eskalere og at et militært bidrag som i utgangspunktet fremstår lite og avgrenset kan bli dratt inn i en større konflikt. Dersom vi skal delta må et FN-mandat på plass. Nå er det nødvendig at medlemmene av FNs sikkerhetsråd er sitt ansvar bevisst og bidrar til å stabilisere den spente situasjonen, skriver hun i en uttalelse til E24.

Oppfordrer til å unngå ytterligere opptrapping

Les også

Medier: Iran har beslaglagt et nytt utenlandsk tankskip

Regjeringen har foreløpig ikke fattet en beslutning om et eventuelt norsk bidrag til Persiabukta. I en uttalelse skriver statssekretær Audun Halvorsen (H) at regjeringen ser med stor bekymring på situasjonen i Hormuzstredet.

Statssekretær Audun Halvorsen (H).

Foto: Sturlason/ Utenriksdepartementet

– Arrestasjonen av kommersielle fartøy i Gulfen er en alvorlig eskalering av en allerede spent situasjon. Fri navigasjon og sikker seiling er av stor betydning for Norge som en stor skipsfartsnasjon. Vi oppfordrer fortsatt alle parter til å unngå handlinger og uttalelser som bidrar til ytterligere opptrapping, skriver Halvorsen.

– Norge er blitt kontaktet av britiske myndigheter og orientert om planene for å øke sikkerheten for internasjonal skipsfart i Persiabukta. Norge har tidligere fått en lignende henvendelse fra USA. Hvordan Norge skal respondere på disse henvendelsene er til vurdering. Norge søker mer informasjon om planene for å danne et godt beslutningsgrunnlag. Eventuelle norske bidrag vil behandles på ordinær måte, og Stortinget vil bli konsultert på vanlig måte, skriver han videre.

Les også

Oljetankernes sporingssignaler forsvinner i Hormuzstredet

Les også

Trusselen i Persiabukta: Norge i møter med både britene og USA

Her kan du lese mer om