Passasjerfall og stengte butikker i Kina etter virusutbrudd

Reiserestriksjoner fører til sterk nedgang for passasjertrafikken i Kina, mens internasjonale selskaper stenger butikker og henter ut ansatte.

Publisert: Publisert:

Utbruddet av coronaviruset i Kina påvirker både reise og forretninger i Kina, som stadig innfører nye tiltak og restriksjoner for å hindre spredningen.

Hittil er det bekreftet over 2.000 smittetilfeller av viruset i Kina, mens 56 personer er bekreftet døde.

På lørdag denne uken, den første dagen i den kinesiske nyttårsfeiringen, falt antall reisende passasjerer i Kina med 28,8 prosent fra året før, ifølge Kinas viseminister for transport, Liu Xiaoming.

På en pressekonferanse søndag, spesifiserte ministeren at antall reisende med fly falt med 41,6 prosent på denne dagen, at reisende med tog falt med 41,5 prosent, og at trafikken på veier falt med 25 prosent, ifølge CNBC.

Samme dag uttalte China Railway i Chengdu at de stanser en rekke hurtigtogavganger, inkludert til Shanghai, de neste dagene. Avgangene vil være stanset til tidlig i februar, ifølge kanalen.

Fra før har kinesiske myndigheter innstilt all busstrafikk til og fra Beijing. Det har også vært ulike former for restriksjoner på kollektivtransport i Hubei-provinsen, som har omfattet stenging av ruter, melder NTB.

Samlingspunkt

Coronaviruset ble først oppdaget i byen Wuhan i Hubei. Byen er et viktig område for en rekke internasjonale selskaper.

Ifølge data innhentet av Bloomberg, som omfatter omtrent 2.000 kinesiske byer med fabrikker og andre fasiliteter, er byen på 13. plass med omtrent 500 anlegg.

Totalt i Hubei-provinsen er det 1.016 anlegg. Her har amerikanske selskaper 44 anlegg, og europeiske selskaper har 40, ifølge databasen til nyhetsbyrået. Mange av disse selskapene er innenfor bil- og transportindustri.

Av disse selskapene har franske PSA, eier bilmerket Peugeot, sagt at de vil hente ut deres ansatte med familier fra Wuhan. Ellers har svenske H&M har stengt ned 13 butikker i området.

Også McDonalds har midlertidig stengt butikker i fem byer i Hubei-provinsen, og Starbucks har stengt kaféer, mens Ikea har stengt sitt varehus.

Samtidig har Walt Disney stengt ned Disneyland-parken i Shanghai, som følge av virusutbruddet.

Coronaviruset begynner å påvirke Kinas økonomi, skriver CNBCDette har utenlandske selskaper sagt til Bloomberg om coronaviruset så langt (for abonnenter)
Publisert:

Her kan du lese mer om