Dette skjer denne uken: PMI-rush og månedens viktigste tall

Mandag morgen korrigeres noen av corona-utslagene fra forrige uke, men det er fortsatt uklart hvordan viruset vil påvirke markedene fremover. Denne uken kommer det PMI-tall på løpende bånd, og «månedens viktigste tall».

PETR JOSEK / X00396
  • Hanna Ghaderi
Publisert:

Etter den verste børsuken på Oslo Børs, og for globale aksjer siden finanskrisen, peker pilene oppover igjen mandag på håp om at sentralbanker verden over vil ta virusgrep i tiden fremover.

Forrige uke var brutal, og amerikanske aksjer (S&P 500) falt i korreksjon på bare seks handelsdager.

– Det har kommet som et sjokk for mange, og en overraskelse for andre. Markedenes reaksjon er basert på en frykt for at coronaviruset skal skape en global resesjon, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Les også

Sentralbanker åpner for krisegrep: Kraftig oppgang i Kina og Japan

Flere ting som vil avgjøre ukens retning

– Det mest åpenbare vil være hvordan smittespredningen utenfor Kina akselererer. Om det vil avta etter hvert, eller om det vil bli en økning. Dersom det skjer, vil markedene fortsette å være turbulente, som igjen vil føre til en lengre periode med svake nøkkeltall, som øker risikoen for «uønskede hendelser» i finansmarkedene.

Myndigheter og banker lanserer tiltak som likviditetstilførsel for å stimulere økonomien.

– I denne perioden hvor økonomien og næringslivet er ekstra rammet er det for å understøtte driften og virksomheten så man unngår mislighold og konkurser, legger han til.

Samtidig kan også supertirsdag påvirke indeksene på Wall Street.

– Bernie Sanders har en agenda som tilsier at han vil øke skattene og utjevne økonomisk skjevhet. Dette ser ikke finansmarkedene på som veldig positivt. Dersom det blir et brakvalg for Sanders på tirsdag kan det være med på å fastholde usikkerheten i finansmarkedene.

Natt til mandag ble det kjent at Pete Buttigieg trekker seg fra kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

– Natt til lørdag fikk vi en forsmak gjennom den kinesiske PMI-en som var rekordsvak. Kommende uke får vi en lang rekke nøkkeltall som kan gi oss en indikasjon på om økonomien utenfor Kina begynner å merke oppbremsingen i aktiviteten grunnet viruseffekten, sier Lie.

PMI-rush

Det var natt til mandag knyttet stor spenning til den private innkjøpssjefsindeksen (PMI) fra Caixin i Kina etter den svært svake statlige PMI-målingen lørdag.

Resultatet var en kollaps.

Caixin-PMIen havnet på rekordlave 40,3 i februar, langt under forventningen på 45,7, ifølge konsensusestimater innhentet av Reuters.

Faktisk var resultatet av undersøkelsen svakere enn bunnrekorden fra finanskrisen i november 2008. Den gang var indeksen nede i 40,9.

Mandag formiddag kommer PMI-tallene fra industrisektoren på løpende bånd.

– Vi tror at den norske PMI-en vil sige til 51,5 i februar, men med høy usikkerhet for om det som skjer globalt også påvirker innkjøpssjefene i Norge, sier Lie.

I januar var norsk PMI på 50,9.

Les også

BT: DNB-ansatt smittet – avdeling må ha hjemmekontor

Mandag ettermiddag kommer PMI fra USA, både ISM og Markit.

– Forrige Markit-måling var overraskende svakt, hvor det falt fra 51,9 til 50,8 i februar. Det endelige tallet kommer mandag ettermiddag.

ISM-tallet lå på 50,9 i januar, men Lie venter at det er noe svakere i februar.

– Konsensus er 50,5, vi venter 50,2 som er mer i takt med Markit sin PMI. Det blir spennende å se om det blir noen negative overraskelser påvirket av coronaviruset.

PMI i servicesektoren

Onsdag er det duket for arbeidsledighetstall i eurosonen og en rekke PMI-er fra servicesektoren.

– For arbeidsledigheten i eurosonen er det for tidlig å vente at det er noen eventuelle utslag relatert til coronaviruset.

Markit-PMI fra Kina ventes å falle kraftig fra 51,8 i januar. Konsensus er på 48, men det er knyttet stor usikkerhet til også dette anslaget.

– Det som er interessant med PMI-ene er at det er spørreundersøkelser blant innkjøpssjefer. De er også mennesker, og kan bli påvirket i perioder hvor det er mye turbulens. Vi skal ikke utelukke noen negative konsekvenser på PMI-ene uten for USA de kommende månedene.

Les også

Slik kan coronaviruset smitte boligmarkedet

Boligpriser og BNP

Her hjemme i Norge kommer de norske boligprisene for februar.

– Prisutviklingen for norske boliger var bedre enn ventet i januar, og vi tror ikke at boligprisene skal falle mye. Det betyr at det skal mye til før Norges Bank kutter renten med det første, også med tanke på coronavirusets påvirkning.

Fredag kommer også BNP-tallene i Norge.

– Det var en tydelig oppbremsing i veksten i fastlandsøkonomien mot slutten av fjoråret. BNP-veksten falt ned til 2,2 prosent i fjerde kvartal. Denne uken får vi et bilde av hvordan det har gått i norsk økonomi så langt i 2020, med produksjonstall for januar som kommer fredag.

– Vi forventer at privat forbruk og investeringene har løftet seg noe, som bidrar til at veksten i fastlandsøkonomien holder seg på 0,2 måned over måned. Det er også en oppsiderisiko i forhold til høyere kraftproduksjon.

– Selv om veksten har bremset opp noe anser vi risikoen for resesjon i norsk økonomi som begrenset.

Månedens viktigste tall

Fredag kommer nonfarm payrolls. Sysselsettingstallene fra USA, som ofte blir omtalt som «månedens viktigste tall». I januar var det 225.000 nye sysselsatte i USA utenfor landbruk. Konsensus for februar er på 195.000.

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Sentralbanker åpner for krisegrep: Kraftig oppgang i Kina og Japan

  2. Boligprisene i Norge steg i februar

  3. Dette skjer denne uken

  4. Annonsørinnhold

  5. SSB ser litt lysere på utsiktene, men spår fortsatt dyp coronakrise

  6. Dette skjer denne uken: Fasit for sommerhett boligmarked