Luftangrep mot IS-kontrollerte oljefelt
Kampfly fra USA og arabiske samarbeidsland bombet onsdag kveld IS-kontrollerte oljefelt og oljeinstallasjoner i Syria.
Ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) har store inntekter fra oljefeltene den kontrollerer og bruker også oljen til å holde i gang sin egen krigsmaskin.
– Disse oljeinstallasjonene har gitt IS rundt 2 millioner dollar i inntekt per dag, sa kontreadmiral John Kirby i USAs forsvarsdepartement Pentagon da operasjonen var over.
Arabiske fly
Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater deltok i bombingen onsdag kveld.
– Flertallet av fly som deltok i operasjonen var faktisk fra koalisjonen, ikke USA, sa Kirby.
Ifølge den amerikanske sentralkommandoen ble det gjennomført 13 bomber mot 12 raffinerier og et IS-kjøretøy.
– Vi evaluerer fortsatt angrepet, men de første meldingene tyder på at det var vellykket, heter det i en uttalelse.
Jobbe sammen
Det er uklart hvor mye olje IS klarer å selge. Ifølge Adam Sieminski, som leder U.S. Energy Information Administration, produserer IS mindre enn 100.000 fat olje om dagen.
Det siste angrepet mot Den islamske staten fant sted kort tid etter at president Barack Obama under en tale FNs hovedforsamling ba verden stå samlet i kampen mot IS.
– Vi skal jobbe sammen mot å strupe gruppens økonomi, og å hindre strømmen av krigere inn og ut av regionen, sa Obama.
Onsdag kunngjorde Belgia og Nederland at de sender kampfly til militæroperasjonen mot IS i Irak, og parlamentet i Storbritannia trer fredag sammen for å debattere et mulig britisk bidrag.
Viktig inntektskilde
Verdenssamfunnet har satt seg som mål å stanse pengestrømmen til Den islamske staten (IS). Salg av olje og urgamle antikviteter samt plyndring, løsepenger og skatter. Dette er viktige inntektskilder for den ekstreme gruppa.
– Det er en mangfoldig økonomi, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til NTB.
Da gruppa bygde seg opp, var bidrag fra støttespillere blant annet i Golfstatene viktig. Men siden har gruppa lagt under seg store områder, og dermed har tilgangen til penger og ressurser økt.
IS holder seg i stor grad unna ordinære finanssystemer og benytter seg av kontanter. Dermed blir det også mer utfordrende å kontrollere pengestrømmene.
Les også: