FN-sjef oppfordrer verdens land til innsats mot IS

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber alle land som har mulighet, om å kjempe med besluttsomhet mot Den islamske staten (IS).

BER OM HJELP MOT IS: FNs generalsekretær Ban Ki-moon.
Publisert: Publisert:

– Jeg ber verdenssamfunnet og de som har midler, til å handle myndig etter at de har gjort seg nøkterne refleksjoner, sa Ban tirsdag. Han la til at det viktigste er å tenke på å beskytte sivile.

Ban sa ingenting om hva han håper FNs medlemsland vil gjøre, men han roste USA for de siste luftangrepene mot IS i Irak, som bidro til å redde sivile irakere som var beleiret av den ytterliggående islamistiske gruppa.

– Disse luftangrepene og militæroperasjonene, som ble gjort på anmodning fra den irakiske regjeringen, bidro til at FN og andre aktører kunne redde svært mange liv, sa Ban.

Kompromiss

FN-eksperten Paulo Pinheiro uttalte samme dag at den syriske regjeringen og mer moderate opprørsgrupper bør inngå kompromisser for å kunne stå sammen i kampen mot IS.

Idet han presenterte FNs siste menneskerettighetsrapport om situasjonen i Syria, ga han også uttrykk for stor frustrasjon over hvor lite verdenssamfunnet har gjort for å stanse krigen i Syria.

– Galskap

– Jeg er lei av å stå foran verdens diplomater og trygle om en innsats som aldri kommer, framholdt han og anklaget verden for å ha latt konflikten «falle ned i den galskapen hvor den nå befinner seg».

Pinheiro, som leder FN-kommisjonen som gransker brudd på menneskerettighetene i Syria, sa også at den som har tjent mest på denne situasjonen, er IS.

Brutale overgrep

I rapporten gjør kommisjonen rede for en rekke grusomheter som er begått av gruppen som nå råder over store områder i Irak og Syria: Massakre, amputasjoner, halshogginger av 15-åringer, steining av kvinner og offentlige piskinger, som innbyggere, også barn, blir tvunget til å se på.

Han refererte også til drapene på to amerikanske journalister og en brite, men sa samtidig at IS har latt mange syrere lide samme skjebne på offentlige plasser nord og øst i landet.

Pineiro framholder imidlertid at land som forbereder seg på å delta i militære operasjoner mot IS, må respektere krigens lover, som innebærer at sivile må beskyttes og at angrepene må stå i forhold til det man ønsker å oppnå.

– Det må gjøres en seriøs innsats for å beskytte sivile liv, sa Pinheiro i en uttalelse til FNs menneskerettighetsråd.

Publisert: