Psykolog passer på banksvindler

Den franske storbanken Société Générale har problemer med å forklare hvordan den 31 år gamle megleren, Jérome Kerviel, kunne rote vekk 40 milliarder kroner.

Publisert:

- Banken har et team av psykologer som tar seg av ham. Han er, kan du si, litt oppskaket av det hele. Akkurat nå er han hjemme hos seg selv, men han kommer til å bli arrestert, sier en talsmann for Société Générale til Aftenposten.
I sin leilighet et sted i Paris satt i går Europas mest omtalte mann. Den 31 år gamle megleren, som ifølge FT.com heter Jérome Kerviel, som på kort tid har klart å rote vekk nesten 40 milliarder kroner, uten at kontrollapparatet i Frankrikes nest største bank oppdaget det før det var for sent.
Hovedkvarteret til storbanken var som en maurtue få minutter etter at bankens toppsjef, Daniel Bouton, på en pressekonferanse har karakterisert tapet av 4,9 milliarder euro, svimlende 40 milliarder kroner, som en ulykke.

Les også: Svindlet storbank for 40 milliarder
- Stakkars

Banken har nå avsluttet de handlene som denne megleren var inne i.
- Stakkars fyr, han må ha klart å ta alle de gale avgjørelsene en megler kan få til, sa en bankansatt på vei ut til lunsj.
Det enorme tapene som ble offentliggjort torsdag er alvorlig for de franske bankenes tillit, de har tidligere hevdet at de i begrenset grad er involvert i den amerikanske bankkrisen.

Men det er nettopp i det amerikanske markedet og futurehandel i det europeiske aksjemarkedet at den franske megleren har påført banken enorme tap, uten selv å tjene på det.
Tapet, som nesten er like stort som et normalt årsoverskudd, er forårsaket av 31-åringen som startet i banken i 2000. Frem til juni 2006 jobbet han i bankens kontrollavdeling, men så ble den talentfulle bankmannen forfremmet til megler i finans- og investeringsavdelingen Delta One ved bankens hovedkontor.
- Han har utnyttet sine kunnskaper om bankens kontrollsystem, uttalte Bouton på en av de mer kaotiske pressekonferansene i bankens historie.
Alene om udåden

Banken understreket at Jérome Kerviel har vært alene om svindelen. På gårsdagens pressekonferanse måtte bankens ledelse tåle flere nærgående spørsmål om dette. De forsvarte seg med at mannen hadde kunnskap om kontrollsystemet, men at disse hullene nå er tettet. Han skulle ikke handle for mer enn 20 millioner euro.
- Han hadde en lav stilling i banken. Med bonus hadde han en lønn på rundt 100.000 euro (800.000 kroner), forklarte Bouton.
- Ja, han får selvsagt ikke bonus for 2007, understreker toppsjefen og legger ut om sine egne og de andre banktoppenes offer. De skal fryse lønnen og avstå fra sine opsjoner, i alle fall for en tid fremover.

- Har dere snakket med ham?

- Nei, hvorfor skulle vi gjøre det, spurte en forundret Bouton.
Jérome Kerviel ble uteksaminert fra universitetet i Lyon 2000, etter et intensivkurs i nettopp aksjehandel. Hans lærer Gisele Reynaud, beskriver ham som meget hyggelig fyr.
- Han var briljant, sier hun.
Ville funnet ham.

Søndag ble banken klar over svindelen. Men den foretok seg ingenting for å hindre at 31- åringen for eksempel stakk av.
- Uansett hvor han måtte reise, ville han bli funnet, sa Bouton.
Fire til fem personer på nivået over ham har fått sparken, men disse er det ikke mistanke om har foretatt seg noe ulovlig. Det vil den franske bankinspeksjonen nå gå nøyere etter i sømmene.
Aksjonærene truer med søksmål og handelen i Société Générale-aksjen ble stanset i går formiddag. Da den ble gjenopptatt, stupte kursen 6,6 prosent. For å dekke opp dette enorme tapet skal banken ut i markedet og hente inn 5,5 milliarder i frisk kapital.
Bouton som selv hadde tilbudt styret å gå av, gjentok gang på gang at banken til tross for dette var en sunn bank som nå frir til alle sine aksjonærer. Han malte frem en optimistisk fremtid når de får ny kapital.

- Du høres nesten ut som om du mener at det som har skjedd har styrket banken, sa en journalist?

- Nei da, nei da, det er en ulykke, sa han.

Publisert:
Gå til e24.no