Bitende kritikk mot Goldman Sachs i Senatet

Investeringsbanken Goldman Sachs fikk bitende kritikk da en underkomité i Senatet tirsdag holdt en høring om årsakene til den globale finanskrisen.

Publisert:

Lederen for underkomiteen for etterforskning, demokraten Carl Levin, beskyldte banken for ansvarsløshet og grådighet. Han sa at bankens sjefer hadde gjort ubotelig skade på sine landsmenn.

Flere av bankens sjefer, blant dem toppsjefen Lloyd Blankfein og den 31 år gamle handelssjefen Fabrice Tourre, som kalte seg selv The fabulous Fab, var innkalt til høringen.

Alle avviser at de har gjort noe galt. Blankfein sier selskapet ikke la opp til å profittere på klientenes bekostning.

– Vi mener tvert imot at vi håndterte risikoen på en måte aksjonærene våre og kredittilsynet kunne forvente, sa han til komiteen.

Siktet

Både banken og Tourre er siktet av det amerikanske kredittilsynet SEC. De anklages for bedrageri ved å ha villedet klientene om interessekonflikten i at de profitterte på at de råtne lånene de solgte, ble misligholdt.

Både demokratiske og republikanske politikere er indignert over avsløringene av Goldman Sachs’ opptreden.

Styret rundt banken kan dermed gjøre det lettere for president Barack Obama å få gjennom reformer i finansvesenet, selv om hans første forsøk på reform ikke gikk gjennom i Senatet mandag.

Oppfant instrumentet

Det var Tourre som fant opp det komplekse finansinstrumentet Abacus 2007-ACI, som ligger til grunn for siktelsen. Han er også den eneste som er nevnt ved navn i SECs siktelse.

Ifølge SEC førte Tourre klientene bak lyset da han ikke informerte dem om risikoen ved Abacus-instrumentene, som tapte all sin verdi etter finanssammenbruddet.

E-poster som Tourre har sendt til kjæresten, viser at han var klar over risikoen og den potensielt destruktive virkningen av Abacus.

Etikk og politikk

Levin gjorde det imidlertid tirsdag klart at det ikke er komiteens oppgave å gå SEC-siktelsen etter i sømmene. Komiteens jobb er først og fremst å se på de moralske elementene og politikken som førte til krisen.

– Goldman Sachs reklamerer med sitt ansvar overfor klientene. Men bevismaterialet viser at Goldman til stadighet satte sine egne interesser og sin egen profitt foran interessene til klientene og samfunnet, sa han.

De komplekse finansinstrumentene som ble omsatt av Goldman og andre banker, "gjorde ubotelig skade på folk som aldri hadde hørt om boliglånsbaserte derivater", sa han.

E-post avslører

En rekke e-poster banken selv har offentliggjort, viser at flere av sjefene i Goldman Sachs skrøt av hvor mye banken tjente mens boligmarkedet i USA var i ferd med å kollapse.

E-postene står i sterk kontrast til bankens offentlige påstand om at den tapte 1,2 milliarder dollar på finanskrisen.

"Selvfølgelig kunne vi ikke vri oss unna boliglånskaoset, vi tapte penger, men så tjente vi mer enn vi tapte på grunn av shortsalg", skrev Blankfein i en e-post i 2007.

Short-handel betyr å låne aksjer for å selge dem på børsen, med plikt til å kjøpe dem tilbake senere. Dersom kursen har falt, tjener man på handelen.

Respektert

Dagen etter at e-postene var offentliggjort, gikk Levin kraftig ut mot banken som i årevis var den en av de mest respekterte finansinstitusjonene på Wall Street.

Han kalte den et gamblinghus og et samlebånd som kanaliserte giftige finansinstrumenter basert på råtne boliglån inn i den amerikanske økonomien, med finanskollaps som resultat.

Les også:

Til forsiden

Publisert: