Russiske Gazprom betaler Ukraina milliarder for å få slutt på gasskonflikt

Den russiske gassgiganten Gazprom skal betale rundt 26 milliarder kroner til ukrainske Naftogaz for å få slutt på en langvarig gasskonflikt.

Bildet viser en inspeksjonsrunde av et gassanlegg i den ukrainske byen Stryi.

PAVLO PALAMARCHUK / EPA
  • NTB-AFP
Publisert:,

Konflikten har dreid seg om hvor store avgifter Russland skal betale for gass som fraktes fra Russland til Europa via en gassledning i Ukraina.

Russiske nyhetsbyråer meldte lørdag at Gazproms sjef Aleksej Miller har akseptert løsningen, som opprinnelig ble fremmet av en voldgiftsdomstol i Stockholm i februar 2018. Pengene skal betales ut før nyttår, og ifølge Miller har Ukraina gått med på å droppe alle andre søksmål mot Gazprom i bytte mot utbetalingen.

Tidligere i uka ble Russland og Ukraina enige om en «prinsippavtale» om transport av russisk gass til Europa via ukrainsk territorium.

Russland har lovet å fortsette gassleveransene gjennom Ukraina på tross av byggingen av to nye rørledninger, Nord Stream 2 til Tyskland og TurkStream til Tyrkia, som gjør Russland mindre avhengig av den ukrainske gassledningen.

Ukraina har tjent nesten 27 milliarder kroner i året på å sende store mengder russisk gass til Europa. I forhandlingene har Ukraina ønsket seg en langsiktig avtale som også vil sikre landets egen gassforsyning.

Mange EU-land er helt avhengig av gass som kommer fra Russland via Ukraina, og det har derfor vært kritisk for EU å få i stand en ny avtale.

Men forholdet mellom Kiev og Moskva har vært spent de siste årene siden Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya i 2014 og støttet separatister i kampene i Øst-Ukraina.

Rundt 13.000 mennesker er drept i konflikten der, ifølge FNs anslag.

Les også

Kværner tror ikke de rammes av USAs gassrør-sanksjoner

Les også

Syriske olje- og gassanlegg rammet av angrep

Her kan du lese mer om