Russiske Gazprom betaler Ukraina milliarder for å få slutt på gasskonflikt

Den russiske gassgiganten Gazprom skal betale rundt 26 milliarder kroner til ukrainske Naftogaz for å få slutt på en langvarig gasskonflikt.

Bildet viser en inspeksjonsrunde av et gassanlegg i den ukrainske byen Stryi.

PAVLO PALAMARCHUK / EPA
  • NTB-AFP
Publisert:

Konflikten har dreid seg om hvor store avgifter Russland skal betale for gass som fraktes fra Russland til Europa via en gassledning i Ukraina.

Russiske nyhetsbyråer meldte lørdag at Gazproms sjef Aleksej Miller har akseptert løsningen, som opprinnelig ble fremmet av en voldgiftsdomstol i Stockholm i februar 2018. Pengene skal betales ut før nyttår, og ifølge Miller har Ukraina gått med på å droppe alle andre søksmål mot Gazprom i bytte mot utbetalingen.

Tidligere i uka ble Russland og Ukraina enige om en «prinsippavtale» om transport av russisk gass til Europa via ukrainsk territorium.

Russland har lovet å fortsette gassleveransene gjennom Ukraina på tross av byggingen av to nye rørledninger, Nord Stream 2 til Tyskland og TurkStream til Tyrkia, som gjør Russland mindre avhengig av den ukrainske gassledningen.

Ukraina har tjent nesten 27 milliarder kroner i året på å sende store mengder russisk gass til Europa. I forhandlingene har Ukraina ønsket seg en langsiktig avtale som også vil sikre landets egen gassforsyning.

Mange EU-land er helt avhengig av gass som kommer fra Russland via Ukraina, og det har derfor vært kritisk for EU å få i stand en ny avtale.

Men forholdet mellom Kiev og Moskva har vært spent de siste årene siden Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya i 2014 og støttet separatister i kampene i Øst-Ukraina.

Rundt 13.000 mennesker er drept i konflikten der, ifølge FNs anslag.

Les også

Kværner tror ikke de rammes av USAs gassrør-sanksjoner

Les også

Syriske olje- og gassanlegg rammet av angrep

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ukraina
  2. Gass
  3. Russland
  4. Gazprom

Flere artikler

  1. Kongressen har vedtatt sanksjoner mot russiske gassrørledninger

  2. Kværner tror ikke de rammes av USAs gassrør-sanksjoner

  3. Krise for russisk gassprosjekt etter USA-sanksjoner – Tyskland og EU reagerer

  4. «Kjetting-Jan» trosser Trump - leverer anker til russisk gassledning

  5. Russiske agenter skal ha hacket gasselskap sentralt i riksrettsprosessen