USAs mektige sentralbank

Bred forventning om nytt rentekutt i USA: – Alle venter at det kommer

Det er imidlertid blitt mer usikkerhet rundt ytterligere kutt fra den amerikanske sentralbanken. – Det har kommet klart ned, sier seniorøkonom.

USAs sentralbank med Jerome Powell (bildet) i spissen møtes tirsdag for et to dager langt møte som onsdag resulterer i en beslutning om renten skal ned eller ikke.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Til tross for at USAs sentralbanksjef Jerome Powell gjorde det klart at juli-kuttet «ikke var starten på en rekke med rentekutt», er rentemarkedet sikker på at det blir kunngjort et nytt fra Federal Reserve (Fed) onsdag.

– Alle venter at det kommer, understreker DNB Markets’ seniorøkonom Knut A. Magnussen.

Meglerhusets eksperter er også trygge på et nytt rentekutt på 0,25 prosentpoeng onsdag, fra nåværende nivå på mellom 2,0 og 2,25 prosent.

Magnussen peker på følgende årsaker:

 • Industri-målingen PMI for august falt overraskende til 49,1 poeng, hvilket er under grensen på 50 som skiller mellom opp- og nedgang.
 • Sysselsettingen har vist tegn til en svakere vekst enn tidligere.
 • Næringslivets investeringer i maskiner og utstyr har stoppet opp.
 • Handelskrigen mellom USA og Kina vil sannsynligvis fortsette å svekke den økonomiske veksten.
 • Inflasjonen, som Fed er svært opptatt av, holder seg under målet på to prosent.

Sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank venter samme beslutning onsdag.

– Vi vet at det er et stort sprik blant medlemmene i rentekomiteen, men etter all sannsynlighet har de kommet frem til et flertall for et nytt kutt på 0,25 prosentpoeng. Det er i tråd med generelt litt svakere tall fra USA og usikkerheten knyttet til handelskrigen og effekten av det, sier han.

Les også

Global industrinedtur sprer seg til USA

– Har kommet klart ned

For resten av året og neste år har spenningen riktignok tatt seg noe opp den siste tiden, der flere enn tidligere nå tror at Fed holder renten uendret i oktober.

– Det har kommet klart ned, forteller seniorøkonom Magnussen.

I rentemarkedet forklares det blant annet slik:

 • Mindre frykt for et tilbakeslag i amerikansk økonomi.
 • Det siste oljeprishoppet etter angrepet mot Saudi-Arabia bidrar til høyere inflasjon.

DNB Markets forventer et nytt rentekutt i desember i år og mars neste år, som er noe mer enn markedet priser inn for øyeblikket for den samme perioden.

Børsum i Swedbank peker også på sprikende forventninger i rentemarkedet, og står selv på siden som venter at Fed vil levere «mange rentekutt».

– Jeg tror renten i USA skal videre ned. Ikke på tross av at det skal gå greit i amerikansk økonomi, som mange mener, men fordi det kommer betydelig svekkelser i den.

– Problemet nå er at man har politikere som velger å ta beslutninger som ikke er bra for økonomien, som handelskrig og brexit, og det skaper en voldsom usikkerhet som vi virkelig begynner å se i bedriftenes investeringsplaner, sier han.

Les på E24+

Mario Draghi finner frem obligasjonsvåpenet igjen

Både Børsum og Magnussen tror at Fed-sjef Powell onsdag kommer til å fortsette med samme formuleringer som i juli, da han omtalte rentekuttet som en justering, og ikke starten på en rekke med kutt.

– Det er fordi det er så usikkert hvordan ting skal gå fremover. Denne nedturen er på ingen måte en kopi av tidligere, og vi kaller den bare Trump-resesjonen, sier Børsum.

– Vanskelig å være skråsikker

USAs president Donald Trump har gjort det til en vane å kritisere Fed, og tidligere i september fortsatte han med en bredside til Jerome Powell.

– De økte renten altfor tidlig, og de kutter renten altfor sent – og store doser av kvantitative innstramminger som ikke akkurat hjalp heller, skrev Trump.

– Hvor fant jeg denne karen Jerome? Ja ja, man kan ikke vinne hver gang, fortsatte presidenten.

Magnussen i DNB Markets sier at man ikke kan utelukke at Trump har påvirket noen i rentekomiteen.

– Men det er vanskelig å være skråsikker på det. Man vil heller aldri få vite det, for de vil uansett ikke innrømme det, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USAs mektige sentralbank
 2. Federal Reserve
 3. USA
 4. Jerome Powell
 5. Donald Trump
 6. DNB Markets
 7. Swedbank

Flere artikler

 1. Trump-slakt etter rentekutt: - Bommer igjen!

 2. Går mot årets tredje rentekutt i USA

 3. Fed kutter renten for første gang siden 2008

 4. Federal Reserve kutter renten for tredje gang i år

 5. USAs sentralbank holder rentemøte: – Et av de mest interessante på lenge