Johnson vil suspendere Parlamentet før 14. oktober

Boris Johnson vil be dronningen suspendere Parlamentet før trontalen 14. oktober. Pundet svekker seg markant på nyheten. 

Storbritannias statsminister Boris Johnson vil suspendere parlamentet.

Foto: Dylan Martinez Reuters
  • NTB
  • Eivind Bøe
Publisert:,

Storbritannias statsminister Boris Johnson bekrefter at han vil suspendere det britiske parlamentet fra uken som begynner 9. september, men søker ikke nyvalg, skriver TDN Direkt.

Sky News viste tidligere onsdag til kilder som meldte at målet med å oppløse Parlamentet er å la statsministeren jobbe med å «implementere sin innenrikspolitiske agenda».

Parlamentet trer sammen neste uke, og en rask oppløsning kan gjøre det svært vanskelig for parlamentarikerne å vedta lover for å hindre eller utsette utmeldelsen fra EU og unngå en såkalt hard brexit.

– Det vil være god tid på begge sider av det viktige toppmøtet 17. oktober i parlamentet for medlemmene til å diskutere EU, Brexit og alle de andre spørsmålene.

Nyheten svekket pundet markant mot andre valutaer. I 11-tiden onsdag formiddag ligger ligger pundet på 10,99 kroner, etter å ha ligget på rundt 11,08 kroner en time tidligere.

Pundet svekkes også mot dollar og euro.

PUNDSVEKKELSE: Pundet svekker seg mot kronen.

Foto: Infront

– Heftig krangel

BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg sier bare et fåtall ministre kjente til planen før den ble offentlig kjent onsdag formiddag. Hun tror den vil utløse heftig krangel.

Kuenssberg sier regjeringen vil argumentere med at dette er en helt vanlig trontaleprosess, til tross for all støyen rundt det som skjer.

– Dette er åpenbart forsvaret statsministerens kontor vil bruke mot påstander om at de begår en konstitusjonell grusomhet, skriver hun på Twitter.

– Ny regjering

– Det er på tide å la en ny regjering og en ny statsminister legge en plan for landet etter at vi forlater EU, sier en regjeringskilde til kringkasteren.

Labours nestleder Tom Watson reagerer kraftig på den uttalelsen.

– Vi har ingen «ny regjering». Denne handlingen er en fullstendig skandaløs fornærmelse mot demokratiet vårt. Vi kan ikke la dette skje, skriver han på Twitter.

Tanken om å stenge Parlamentet er svært kontroversiell, og kritikere sier det vil frarøve parlamentarikerne muligheten til å spille sin demokratiske rolle i brexitprosessen.

Samlet opposisjon

Tirsdag ble ledende representanter fra opposisjonspartiene enige om at de vil kjempe mot at britene forlater EU uten en avtale. Hovedsporet de så for seg, var nettopp å bruke lovvedtak i kampen mot en hard brexit. Et annet alternativ de vurderer, men som flere ser som en siste utvei, er å stille mistillitsforslag mot Johnson.

Det har lenge vært spekulasjoner om hvorvidt regjeringen vil suspendere Parlamentet. I helgen skrev The Observer at Johnson hadde forhørt seg med regjeringsadvokat Geoffrey Cox om hvorvidt det er mulig – og lovlig – å stenge Parlamentet i fem uker fra 9. september.

Les også

Boris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»

Les også

Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit

Les også

Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Dronningen godtar Boris Johnsons ønske om å suspendere Parlamentet i september

  2. Statsminister Johnson vil ha nyvalg 15. oktober

  3. Enstemmig høyesterett annullerte suspensjonen av Parlamentet

  4. Annonsørinnhold

  5. Storbritannia og EU enige om en brexitavtale

  6. Brexit-frontene hardner mens tiden renner ut