Eksperter: Slik blir de neste dagene for Hellas

Europa holder pusten etter at grekerne stemte et rungende nei under gårsdagens valg. Ekspertene tror landet snart går tomt for penger, mat og medisiner.

FEIRET: Mens resten av Europa er svært bekymret for Hellas' sin fremtid, jubler grekerne etter valgresultatene. Natt til mandag var det full folkefest i Athens gater.

Louisa Gouliamaki
  • Hilde Kristine Misje
  • Monica Bring Estensen
  • Maria Lekve
Publisert: Publisert:

Natt til mandag ble det klart at et overveldende flertall av grekerne, 61,31 prosent, hadde sagt nei til kreditorens krav. Mandag morgen kom meldingen om at landets finansministerens går av.

De neste dagene vil bli avgjørende og dramatiske, mener ekspertene VG har snakket med.

– Dette blir en full humanitær krise i Hellas etter hvert, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

Aller helst burde landet gjøre en helomvendig, mener Andreassen.

– Det beste man kunne få, er om Hellas lagde en koalisjonsregjering hvor de fikk folk fra begge sider og skrev en intensjonsavtale denne uken om at de skal føye seg og akseptere alle vilkår fra EU også videre. Da har man noe trygghet for nye kreditter som kan berge dem gjennom sommerukene til nye avtaler er på plass, sier han til VG.

– Det mest umiddelbare er at bankene holder stengt. Det sies at de skal gå ned fra 60 euro per dag til 20 euro om dagen. Det viser hvor dramatisk situasjonen er, de holder på å slippe opp for kontanter.

Han tror landet vil gå tomt for kontanter i løpet av uken.

– Dette er dramatisk. De vil etter hvert slippe opp for mat og medisiner, sier Andreassen.

Han tror det kan bli vanskelig gjøre noe nå siden mye av Europa er på feire, og ikke vil komme i gang igjen før i midten av august.

I kveld møtes Angela Merkel og Francois Hollande for å diskutere hvordan EU skal håndtere dette. I morgen møtes finansministrene i eurosonen.

Les også

Varoufakis-avgang kan ha bremset børsfallet

Skjebnedøgn

– De to neste dagene blir avgjørende for utfallet av gjeldskrisen. Det første som vil skje nå, er at forhandlingene mellom myndighetene og kreditorene fortsetter. Det store spørsmålet er om de i løpet av de neste døgnene klarer å inngå enighet med EU om en pakke som inneholder en gjeldssanering, altså en avskriving av Hellas gjeld, sier professor i økonomi Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo.

I HELLAS: Fredrik Solstad og Stian Eisentrager

Ifølge Mehlum vil den europeiske sentralbanken ved enighet fortsette å støtte de greske bankene.

­– Hellas er avhengig av gigantgarantier fra sentralbanken. Dette betyr en uforbeholden garanti for hele banksektoren i landet, som utgjør titals milliarder euro. Denne garantien er avgjørende, for om ikke vil alle greske banker stenges i lang tid fremover, for å hindre at alle grekere med innskudd løper til banken og tar ut alle pengene sine. Etter all sannsynlighet vil denne støtten bare opprettholdes dersom grekerne kommer til enighet med EU, sier Mehlum.

Les også

– Nå må Merkel organisere en «Grexit»

Ifølge Mehlum vil også EU strekke seg svært langt for at Hellas skal fortsette å være en del av eurosamarbeidet.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

EIKA

– Grekerne har stemt nei til kreditorenes krav, noe som betyr at gjelden ikke blir betalt. En avskrivning av gjelden vil være en billig måte for EU å løse konflikten på. Eurosamarbeidet er på mange måter en irreversibel konstruksjon. Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi sa i 2012 at han skulle «do what ever it takes» for forsvare euroen. Det sier mye om hvor viktig euroen er for videre samarbeid og handel med andre nasjoner.

– Kan bli tøft å være greker

Blir det satt hardt mot hardt, vil greske myndigheter bli tvunget til å opprette en egen valuta.

­– Da vil statskassen gå tom, og Hellas blir frigjort fra pengepolitisk samarbeid. Hellas vil ikke ha tilgang på eurosystemet lenger og vil betale regningene sine med en ny valuta.

– Det sannsynlige er at Hellas går tilbake til drakmer, eller en form for gresk euro, som vil oppføre seg slik drakmene gjorde på 90-tallet: Høy lønnsvekst og høy prisvekst, men drakmene blir mindre verdt. Konsekvensene ved innføringen av ny valuta vil uansett at alle bankinnskudd blir redusert i verdi.

­– Dette setter gårsdagens avstemning i perspektiv. Mange av de 60 prosent som stemte nei til avtalen hadde sikkert bankinnskudd, og visste at en nei ytterste konsekvens kunne føre til at innskuddenes verdi ble halvert. Det vil få store konsekvenser for de greske innbyggerne. Det kan bli tøft å være greker i tiden fremover, sier han.

Les også

Tsipras erklærte seier: - Nå går vi tilbake til forhandlingene

Utbetalt lønn i gjeldsbrev

Ifølge Mehlum står i dag alle prislister og lønnskontrakter i landet euro. Blir det nye valuta i Hellas vil grekerne i stedet få utbetalt lønnen i gjeldsbrev.

EKSPERT: Professor Halvor Mehlum ved Økonomisk Insitutt ved Universitetet i Oslo.

­– I disse gjeldsbrevene vil det stå hvor mye Hellas skylder deg. Gjeldsbrevet kan brukes som valuta, og gjeldsbrevet kan selges videre. De lokale råvarene blir billigere, men de importerte varene kan bli dobbelt så dyre. Myndighetene må samtidig sørge for at landet ikke går helt tomt for euro, til nødvendige utgifter som drivstoffimport og medisinimport, sier Mehlum.

Mandag morgen ble det kjent at Yanis Varoufakis går av som gresk finansminister. Mehlum tror avgangen kan være fornuftig.

­­– Ingenting overrasker meg rundt den økonomiske situasjonen i Hellas lenger, og det er sterke krefter i spill. Det kan være fornuftig at han går av, fordi han er så assosiert med den anspente og konfliktfylte økonomiske situasjonen. Kommer det inn en mer moderat finansminister kan dialogene med kreditorene bli bedre, tror Mehlum.

­­– Klarer ikke myndighetene og kreditorene å finne en løsning, blir langtidskonsekvensene at Hellas må forlate det økonomiske eurosamarbeidet, og at drakme blir reetablert som valuta. Men jeg ser ikke noen grunn til at Hellas også må forlate EU, sier Mehlum.

– Fremtiden er usikker

Analytiker Camilla Viland i DNB peker på at utsiktene for grekerne er forverret.

– For grekerne er utsiktene forverret. For hver dag som går svekkes den greske økonomien. Grekerne selger ikke mange «last minutes tickets»-billetter til Hellas nå. Økonomien er svekket, det er behov mer for mer nødlån, sier Viland til E24.

Hun peker på at det er stor usikkerhet rundt hva som skjer fremover. I løpet av dagen vil man nok vite mer – om hvordan ulike aktører reagerer på helgens hendelser. Det første som vil skje nå er at forhandlingene tas opp igjen. Helgens folkeavstemning har satt forhandlingene noe på vent:

– Folket har sagt nei til kravene EU stilte forrige uke. Det er uvisst i hvilken grad EU vil strekke seg lenger. Det er usikkert om de kommer i mål.

Hun viser til at offentlige lønninger skal betales etter hvert. Banker er fortsatt stengt.

– Det haster å finne en løsning, sier Viland.

Et viktig tidspunkt i fremtiden er 20. juli. Da forfaller lån til den europeiske sentralbanken.

– Hvis grekerne ikke klarer å betale tilbake, blir det vanskelig. Dersom den europeiske sentralbank, vurderer at de ikke er solvente, blir det fort en bankkrise. Da blir det vanskelig å se for seg at man kommer utenom en gresk exit, sier Viland.

Kan komme avtale før

– Det kan komme en avtale før. Innen den tid vil det bli intensive forhandlinger. Jeg er ikke overbevist om at de kommer i land, sier analytikeren i DNB:

– Hvis det ikke blir en avtale – og grekerne ikke har penger til å betale lønn innen 20. juli er sannsynligheten høy for en gresk exit. Om den ikke er 100 prosent, er den svært høy, sier Viland.

Hun peker på at hva som egentlig foregår bak kulissene, er det ingen som vet.

– EU og IMF må tenke på hvilke signaler som gis andre land i eurosonen. Dersom Hellas slipper unna, vil andre land kunne komme med tilsvarende krav. Av hensyn til andre land, er det begrenset hvor mye lenger man kan strekke seg. De har allerede strukket seg langt. Det skal ikke lønne seg at man ikke følger reglene. Man kan ikke gi inntrykk av at den ulydige gutten i klassen, får gjennomslag likevel.

Les også

Varoufakis: – Vi kan ikke trykke drakmer

– Det vil bli utfordrende forhandlinger. Jeg er ikke overbevist om at de kommer i land. Så klart er det ingen av partene som ønsker at Hellas skal ut. Det kan være at de klarer å vri hodene rundt og kommer frem til en avtale, som alle vil godta. Det er veldig usikkert. Dersom folk hadde stemt ja, hadde de kommet tilbake til forhandlingsbordet om kort tid med en avtale.

– Brenner under føttene til statsministeren

– Det er en svært tøff forhandlingssituasjon. Hellas må forsøke å få en bedre avtale for grekerne. Jeg er ikke overbevist om at EU vil strekke seg lenger. Det brenner under føttene til statsministeren nå. Jeg tror ikke han nødvendigvis står mye sterkere eller vil klare å oppnå mer med NEI-flertall. Det er spennende å følge med fra ulike representanter eurosonen. Det kommer nok mange nyheter i dag.

Hun mener finansministerens avgang er et forsøk på å bedre forhandlingsklimaet:

– Alt annet likt øker hans avgang sannsynligheten for å få til en avtale. Man har nå fjernet en person som er uspiselig for mange på andre siden. Han har fremstått som en cowboy under hele forhandlingsklimaet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. – Hans avgang kan gjøre forhandlingene lettere

  2. En «dummies» guide til Grexit

  3. Sveitsisk storbank: - Et «nei» gir 75 prosent sannsynlighet for Grexit

  4. Dette er forskjellene mellom avtalene

  5. – Nå går vi tilbake til forhandlingene