EU gransker gigantsamarbeid i flyindustrien

Konkurransemyndighetene frykter at planene vil fjerne den tredje største globale konkurrenten i flyindustrien.

Widerøe er blant Embraers kunder. Her er et av selskapets Embraer 190 E-2 på Flesland lufthavn.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Publisert:,

EU starter gransking av den amerikanske flyprodusenten Boeings planer om å starte samarbeidsprosjekter med brasilianske Embraer.

Boeing og Embraer har i en tid planlagt å opprette et felleseid selskap (joint venture) for Embraers kommersielle fly, der Boeing vil eie en kontrollerende andel på 80 prosent.

I tillegg planlegges det et annet selskap som skal kontrolleres av begge parter, og som skal markedsføre Embraers militære transportfly KC-390.

Boeing konkurrerer med europeiske Airbus om å være verdens største flyprodusent, mens Embraer er det tredje selskapet på listen. Det er konkurransesituasjonen som oppgis som årsaken til EU-granskingen.

Frykter økte priser

– EU-kommisjonen er bekymret for at de foreslåtte forretningene kan fjerne Embraer som den tredje største globale konkurrenten i den allerede svært konsentrerte flyindustrien, sier EUs konkurransemyndigheter i en uttalelse.

Samtidig vil det være vanskelig for rivaler fra Kina, Japan og Russland å fylle tomrommet som følge av høye inngangsbarrierer i markedet, ifølge EU-kommisjonen.

Avtalen kan derfor resultere i høyere priser og mindre valgmuligheter.

– Markeder for kommersiell luftfart må fungere godt for å levere innovative og effektive produkter til forbrukere til en rimelig pris. Derfor ønsker vi gjennom en inngående gransking å sørge for at fusjoner i kommersiell luftfart ikke reduserer effektiv konkurranse på priser og produktutvikling, sier Margrethe Vestager, EU-kommissær for konkurransepolitikk, i en melding.

EU-kommisjonen har satt 20. februar som frist for å komme med en beslutning.

Les meldingen fra EU-kommisjonenReuters meldte om granskingen først

Her kan du lese mer om