Duket for ESB-rentemøte torsdag: Tror Draghi vil skuffe markedet

Danske Bank går imot konsensus og tror at Den europeiske sentralbanken ikke vil lansere ny runde med billige lån til europeiske banker på torsdagens rentemøte. – Det kan utløse markedsreaksjoner, sier sjefstrateg Christian Lie. 

VURDERER NY STØTTEPAKKE: Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken må innen juni ta stilling til om han skal tilby nok en runde med billige lån til kommersielle banker i eurosonen.
Rentemøter i ESB
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Om det skal komme en tredje støttepakke fra Den europeiske sentralbanken (ESB) til kommersielle eurosone-banker, må det skje senest juni i år.

Det vil i så fall bli den tredje pakken med såkalte TLTRO-lån fra ESB, en type målrettet og langsiktig finansiering av banker som skal gjøre dem i stand til å tilby bedre betingelser til lånekundene.

Markedet forventer at sentralbanksjef Mario Draghi kunngjør en videreføring av disse pakkene på torsdagens rentemøte. Men ikke Danske Bank.

Får de rett, kan Draghi komme til å utløse en skuffelse i markedet som kan få implikasjoner både på rente- og aksjemarkedet:

For markedsspekulasjonene om et nytt kjempelån med negativ rente er nemlig nå så intense at Danske Bank advarer om volatilitet og store bevegelser i markedet når det torsdag er rentemøte i Frankfurt, skriver Børsen.dk.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Markets forklarer:

– Markedet er mer «duete» enn oss med tanke på ESBs pengepolitiske tilnærming. De forventer at Draghi vil være mer forsiktig enn det vi gjør, sier han til E24.

Italienske banker har særlig behov

I første omgang tror Danske Bank at rente- og kredittmarkedene vil kunne bli påvirket av skuffelse.

– Vi kan også se reaksjoner i aksjekursene til banker som kunne hatt behov for tilgang til rimeligere finansiering, i hovedsak italienske og til en viss grad enkelte spanske banker, sier Lie.

MOT STRØMMEN: Danske Bank Markets' sjefstrateg Christian Lie tror ikke Draghi vil annonsere nye TLTRO-lån på torsdagens rentemøte.

Han legger til at en eventuell markedsreaksjon sannsynligvis vil være kortvarig, mens den langvarige konsekvensen av ESBs holdning til TLTRO i større grad vil påvirkes av hvilke signaler de gir angående behovet for nye lån og hvorvidt sentralbanken kan være villig til å åpne opp for nye runder.

Skulle Draghi komme frem til at støttepakken ikke fornyes, tror DNB Markets det vil kunne få store konsekvenser for finansieringskostnader og også kostnader ved å låne penger for både husholdninger og selskaper.

Det kan igjen påvirke den økonomiske veksten, heter det fra DNB Markets-økonom Ole André Kjennerud i et forhåndsskriv.

– Tar man dette i betraktning, forventer vi at ESB vil tilby nye TLTRO-lån på rentemøtet i mars. Betingelsene vil sannsynligvis være de samme som for TLTRO II.

Ser ikke pengepolitiske grunner

Danske Bank har listet opp en rekke grunner for og imot videreføring av TLTRO-lån. Christian Lie oppsummerer:

– For det første ser vi ikke det pengepolitiske grunnlaget for det. ESB har signalisert at de ser en balansert risiko for økonomien fremover. Selv om risikoen synes å være mer på nedsiden så har de ikke gitt ettertrykkelige signaler om at de er i ferd med å bli langt mer forsiktige.

– I tillegg er utlånsveksten i eurosonen for de kommersielle bankene fortsatt ganske sterk. Det tyder på at kredittkanalen fungerer rimelig bra. Bankene kan fortsatt finansiere seg rimelig billig og har god tilgang på likviditet. Alt i alt synes den europeiske banksektoren å være ganske robust, kanskje med unntak av de italienske, forklarer sjefstrategen.

Les også

Sjeføkonom: Europa har blitt det nye Japan

Tror økonomien gradvis får feste

Danske Bank lukker ikke døren helt for en ny runde med TLTRO-lån, men tror det eventuelt vil komme først senere i år dersom ESB inntar en mer bekymret tilnærming til pengepolitikken.

De ser nemlig også argumenter for en ny støttepakke:

– I italienske og til en viss grad spanske banker ser man flat utlånsvekst. En ny runde vil understøtte banksektoren som er utfordret av det lave rentenivået. I tillegg har eurosonen vært preget av til dels svært svake nøkkeltall det siste halvåret, sier Lie.

– Men vår nettovurdering er at økonomien gradvis får feste igjen. Det bekreftes av de siste nøkkeltallene, eksempelvis mandagens PMI-styrking fra eurosonens servicesektor. Vi fortsetter å tro at det blir renteheving i desember.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøter i ESB
  2. Mario Draghi
  3. Danske Bank

Flere artikler

  1. Draghi lanserer ny støttepakke til europeiske banker

  2. ESBs ferskeste medlem tror Draghis grep kan være en tabbe

  3. ESB kutter renten for første gang siden 2016

  4. Venter rolig farvel fra ESB-sjef Mario Draghi: – Har fått mye motstand

  5. ESB ser økt sjanse for resesjon