Underhuset krever endring i brexitavtalen
Det britiske Underhuset har stemt gjennom et lovforslag som krever endringer i brexitavtalens kanskje største utfordring, den nordirske grensen. Det kommer ikke på tale, lyder svaret fra EU.
Britiske parlamentarikere stemte tirsdag kveld over syv ulike lovforslag for å peke ut veien videre for brexit.
Kun to av forslagene gikk gjennom. Det ene innebærer et ikke juridisk bindene krav om at Storbritannia ikke kan forlate EU uten en utmeldingsavtale.
Men forslaget det var knyttet desidert mest spenning til, var det fra Tory-toppen Graham Brady, som regjeringen og statsminister Theresa May hadde bedt om støtte for.
Det gir May mandat til å kreve betydelige endringer i brexitavtalens kontroversielle løsninger for Nord-Irland.
Forslaget ble vedtatt med 317 mot 301 stemmer.
Får kontant nei
Det blir imidlertid ikke enkelt for statsminister Theresa May, ettersom EU har kategorisk utelukket reforhandlinger av selve avtaleteksten.
– Men jeg mener jeg kan oppnå en slik endring før vi går ut av EU, har May uttalt tidligere.
EU svarte nærmest umiddelbart etter at resultatet fra avstemningen var klar. En reforhandlingen kommer ikke på tale, mener EU.
– Utmeldingsavtalen er og blir det beste og eneste som kan sikre at Storbritannia går ut av EU på en velordnet måte. Backstopen er del av utmeldingsavtalen, og utmeldingsavtalen er ikke åpen for reforhandling, sier Preben Aamann, som er talsmann for EUs president Donald Tusk, ifølge NTB.
Avviste forslag om utsettelse
Et av de mest omdiskuterte forslagene kom fra Labours Yvette Cooper, og ville gjort det umulig for britene å forlate EU uten en avtale.
Den ville også åpnet for å utsette skilsmissen til slutten av 2019, dersom Theresa May ikke klarte å lande en avtale innen 26. februar.
Dette forslaget ble også nedstemt, noe som øker risikoen for en kaotisk brexit, ifølge Bloomberg.
Pundet svekkes etter at Coopers forslag ble nedstemt. Den britiske valutaen ned 0,57 prosent til 1,307 mot dollar.