Milliardær dropper å kjøpe Universal Music

Bill Ackman og Pershing Square gjør helomvending og trekker seg fra avtalen om å kjøpe ti prosent av musikkselskapet. Universal er hjem for artister som Taylor Swift og Lady Gaga.

Taylor Swift er blant flere profilerte artister i stallen til Universal Music.

Chris Pizzello / Invision
  • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Blankosjekkselskapet Pershing Square Tontine Holdings skriver i et brev til aksjonærene mandag at det dropper å kjøpe ti prosent av Universal Music Group. Sistnevnte er flaggskipselskapet til franske Vivendi.

Blankosjekkselskaper er bedre kjent under det engelske navnet SPAC, en forkortelse for «Special Purpose Acquisition Company».

Nyheten kommer bare en måned eter at Ackman og hans SPAC landet en avtale om å kjøpe kronjuvelen i det franske mediekonsernet for rundt fire milliarder dollar, eller snaut 35,5 milliarder kroner, skriver CNBC.

Enstemmig avgjørelse

Ackman skriver i brevet at styret var enstemmig i avgjørelsen, og at avtalen brøt sammen etter dialog med det amerikanske finanstilsynet (SEC).

Blankosjekkselskaper er selskaper som er børsnotert utelukkende for å hente inn penger for senere å kjøpe opp andre selskaper. Dersom selskapet ikke finner noe å investere i skal pengene i utgangspunktet betales tilbake til investorene, noe Ackman bekrefter i brevet.

– Pershing Square har nå 18 måneder på å kjøpe opp et annet selskap, med mindre perioden utvides av våre aksjonærer, skriver milliardæren, og legger til at selskapet nå sikter mot en mer tradisjonell sammenslåing.

Investor og hedgefondforvalter Bill Ackman. Han kontrollerer blankosjekkselskapet Pershing Square Tonite Holdings.

Ackman Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ikke forlatt ved alteret

Pershing Square har falt betydelig siden det meldte om oppkjøp i Universal Music tidlig i juni. Siden annonseringen har selskapet falt 18 prosent. Ackman forteller at selskapet «undervurderte aksjonærenes reaksjon på kompleksiteten og formen på avtalen».

Det er nettopp hvordan oppkjøpet ble strukturert som skapte problemer hos det amerikanske finanstilsynet, fremgår det av aksjonærbrevet. Bakgrunnen er at oppkjøpet ikke virket å oppfylle regelverket på New York-børsen.

Men Ackman bedyrer at Vivendi «ikke er forlatt ved alteret», og skriver at målet fortsatt er å bli langvarig aksjonær i Universal Music Group når sistnevnte børsnoteres på Euronext Amsterdam i september.

Ny selskapstrend

Hedgefondmilliardæren Bill Ackman er en av mange som har kommet på banen med blankosjekkselskaper den siste tiden.

Minoritetseier og tidligere baseballmanager, Billy Beane, som ble portrettert av Brad Pitt i filmen Moneyball, meldte sin interesse i august i fjor. Selv tidligere speaker i Representantenes hus, Paul Ryan, er i ferd med å starte et.

Selskapsformen er et investeringsobjekt som går på børs til tross for at det ikke har noen egen virksomhet.

Blankosjekkselskaper selger typisk aksjene sine for ti dollar stykket og har 24 måneder på seg til å finne en oppkjøpskandidat.

Hvis selskapet ikke klarer å finne noen, avvikles det, og investorene får pengene sine tilbake. Investorene får også stemme over en avtale og har muligheten til å løse inn aksjene sine uansett hva resultatet måtte bli.

Les på E24+

Ny selskapstrend: Investorene strømmer til «tomme» selskaper

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Lady Gaga
  2. Taylor Swift
  3. Universal Music
  4. Bill Ackman

Flere artikler

  1. Hedgefond som skal ha veddet mot Gamestop stenger

  2. Nel-smell for britisk hedgefond

  3. Folketrygdfondet kvitter seg med Norwegian-aksjer

  4. USAs finansminister Yellen ber EU-landene om å åpne lommeboka

  5. USA: Inflasjonen fortsetter opp – raskeste stigning på 13 år