USAs sentralbank avblåser rentehevinger

Federal Reserve holder renten i ro, og avblåser også de planlagte rentehevingene i 2019.

RENTERO: Sentralbanksjef Jerome Powell holder renten uendret.

Foto: Leah Millis Reuters
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve holder styringsrenten uendret på 2,25 til 2,50 prosent etter rentemøtet onsdag.

Beslutningen var som ventet av analytikerne. Sentralbankens plan for renten fremover inneholder heller ingen flere rentehevinger i 2019, ifølge Bloomberg.

Federal Reserve var først ut med å heve rentene blant de store sentralbankene.

Etter at renten var satt opp fra nær null til dagens nivå har imidlertid signalene vært at sentralbanken vil være tålmodig i rentesettingen.

Helomvending

I midten av januar gjorde Federal Reserve-sjef Jerome Powell en helomvending da han uttalte at den neste renteendringen like gjerne kunne være ned som opp.

Les også

Vekstbrems truer sentralbankenes planer: – Mulig ESB ikke rekker å heve

Det har skjedd samtidig som global usikkerhet har økt, ikke minst på grunn av handelskonflikter, brems i den økonomiske veksten i flere land og en kraftig korreksjon i markedene på slutten av 2018.

– Fed reagerer på svakere økonomiske nøkkeltall og U-svingen – fra å signalisere 3 hevinger for 2019 så sent som i november – synes dermed komplett når de nå å ikke forventer noen, skriver sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank i en kommentar.

Lie skriver videre at det er mulig at sentralbanken «har fryktet at rentene allerede har blitt så høye at de på marginen begrenser den økonomiske aktiviteten, og at de nå ønsker å gi et tydelig signal om at forbrukere og bedrifter ikke behøver frykte enda høyere renter».

Les også: – Andre gangen han snur 180 grader

Avblåser rentehevinger

Tilbake i desember var prognosen fra medlemmene av Feds pengepolitiske komité to rentehevinger i 2019, men dette er nå altså nedjustert til null.

I sin uttalelse gjentar sentralbanken at den vil være tålmodig, med henvisning til den globale finansielle og økonomiske utviklingen og dempet inflasjonspress.

Renteutsiktene er også mer dempet enn forventet i en Bloomberg-undersøkelse, der analytikere ventet at det skulle bli en renteheving i år.

Les også

Fed advarer mot økt nedsiderisiko i amerikansk økonomi

Det signaliseres samtidig en renteheving i 2020. I de nye økonomiske prognosene anslås det imidlertid at USAs økonomiske vekst bremser med ett prosentpoeng til 2,1 prosent fra 2018 til 2019.

– At Fed fortsetter å signalisere en renteheving i 2020, virker derfor optimistisk gitt at de også mener arbeidsledighetsraten er nær bunnen for denne syklusen, mener Lie.

Skal stanse verdipapirsalg

I tillegg gis det en oppdatering om sentralbankens salg av verdipapirer.

Tidligere ble det kjøpt store mengder verdipapirer for å stimulere økonomien, men sentralbanken har reversert denne politikken slik at beholdningen av verdipapirer krymper.

Nå sier Federal Reserve at denne salgsprosessen vil bremses fra mai, før salgene stopper helt ved utgangen av september.

Les også

Bloomberg: USA bekymret for Kina-brems i handelssamtalene

Les også

Trumps budsjett for 2020: Legger opp til større underskudd

Les også

– Bryter med gammelt handelsprinsipp

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
  2. USA

Flere artikler

  1. Økonomer venter første rentekutt på ti år i USA

  2. Fed holder renten uendret – vil følge nøye med på utviklingen

  3. – Markedet kan få seg en «haukete overraskelse»

  4. Annonsørinnhold

  5. Nytt Trump-angrep mot sentralbanken: – Skulle gjort nøyaktig det motsatte

  6. Fed signaliserer uendret rente til 2021: – Et godt tegn