USA vurderer Venezuela-sanksjoner:
Kan strupe landets oljekjempe

Donald Trump vurderer sanksjoner mot Venezuela etter det omstridte valget i landet søndag. Sanksjonene kan bli kunngjort allerede mandag, ifølge Reuters.

RISIKERER SANKSJONER: PDVSA er Venezuelas dominerende oljeselskap, og landets største inntektskilde.

Foto: Andres Martinez Casares Reuters
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Venezuela er avhengig av å importere lettere råolje fra andre land for å blande ut sin egen tungolje, som er vanskelig å raffinere og dermed også vanskelig å selge til andre land.

En stor del av denne oljen kommer fra USA.

Nå vil USA og president Donald Trump innføre sanksjoner mot Venezuelas oljesektor, som respons til helgens svært omstridte valg i landet.

Det mest sannsynlige tiltaket blir å forby Venezuela fra å importere amerikansk råolje, ifølge Reuters. Nyhetsbyrået skriver at sanksjonene kan bli kunngjort allerede mandag.

Det kan ramme Venezuelas statlige oljeselskap, PDVSA, hardt, skriver nyhetsbyrået.

– Markedet venter på Trump

Oljesektoren i Venezuela står for 90 prosent av landets eksport, og USA er den største kjøperen av olje fra Venezuela.

«Den største bekymringen i oljemarkedet etter valget, er mulige sanksjoner fra Donald Trump», skriver sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i Seb i et analysenotat mandag.

Han mener at situasjonen i kriselandet har gitt noe støtte til oljeprisen.

«Omfattende amerikanske sanksjoner kan gjøre det nesten umulig for internasjonale oljeselskaper å jobbe i Venezuela. For øyeblikket venter markedet på reaksjoner fra Donald Trump», skriver han.

Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i Seb

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Oljeprisen (Brent spot) vaker mandag litt over 52 dollar fatet. Den siste uken har prisen steget med nesten ni prosent.

Flere tiltak diskuteres

Et annet tiltak som vurderes er å begrense PDVSAs adgang til det amerikanske banksystemet.

PDVSA opererer allerede på halvparten av kapasiteten, blant annet på grunn av mangel på råolje, stor gjeld og regelmessig strømstans.

Oljekjempen har i år importert 87.000 fat per dag med raffinerte produkter fra USA, opp fra 78.000 fat per dag i fjor, ifølge U.S. Energy Information Administration.

Blant annet kjøper PDVSA råolje fra USA som fraktes til et raffineri på Curaçao, en øy i Karibien like utenfor kysten av Venezuela, hvor oljen blandes før den deretter selges til kunder i USA og Asia, ifølge Reuters.

Å helt forby eksport av olje fra Venezuela er imidlertid ikke et tiltak som kan bli aktuelt nå, skriver Wall Street Journal.

Les også

Venezuela nær fullstendig kollaps: Kan sende oljeprisen rett til værs

Kan gi høyere oljepris

Venezuela har 298 milliarder oljefat i reserver, og står for 2,7 prosent av verdens produksjon i dag. Reservene er større enn Saudi-Arabia, Russland, Iran og åtte ganger større enn USAs reserver.

Dersom landet skulle falle vekk fra det internasjonale oljemarkedet, kan det gi skyhøy oljepris, sa Nordea Markets' oljeanalytiker Thina Saltvedt til E24 i helgen.

Ifølge Saltvedt er det imidlertid usannsynlig at Venezuela vil forsvinne helt fra markedet, tross den spente situasjonen i landet.

– Det er svært usannsynlig at hele produksjonen vil forsvinne fra markedet. Av erfaring så ser man at selv om det er politisk krise i et land, klarer man å holde en viss produksjon i gang, sa oljeanalytikeren lørdag.

Flere drept i demonstrasjoner

Valget i Venezuela i helgen, hvor innbyggerne stemmer over et forslag om å gi president Nicolás Maduro makt til å skrive om grunnloven.

– Dette er den største valgseieren i revolusjonens 18 år lange historie, sa president Nicolás Maduro i en tale til tilhengere i sentrum av Caracas natt til mandag, gjengitt av NTB.

Ifølge den statlige valgkommisjonen avga 8,1 millioner venezuelanere stemme i valget, 41,5 prosent av de stemmeberettigede.

– Nå har vi en grunnlovsgivende forsamling, slo Maduro fast

Valget har av Trump-administrasjonen blitt beskrevet som en maktovertagelse som kan ende med diktatur. Både USA og FN har stilt spørsmål ved lovligheten av valget.

– Ulovlig valg

USAs FN-ambassadør Nikki Haley mener Venezuela er i ferd med å ta skritt mot å bli et diktatur.

– Maduros ulovlige valg er et steg mot et diktatur. Vi vil ikke akseptere en illegitim regjering. Det venezuelanske folket og demokratiet vil seire, tvitrer Haley.

Les også

Blodig valg i Venezuela–USA overveier sanksjoner

Etter tre måneder med voldsomme demonstrasjoner mot regjeringen, er dødstallene i landet nå tresifret. Flere er drept bare den siste uken.

Den økonomiske situasjonen i landet er prekær. Landet har fem milliarder dollar i ubetalt gjeld, som må betales før årets utløp.

Økonomien har krympet med om lag 27 prosent siden 2013, og ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) vil inflasjonen nå svimlende 720 prosent i år.

Les også

Blodig valg i Venezuela - USA overveier sanksjoner

Les også

Venezuela nær fullstendig kollaps: Kan sende oljeprisen rett til værs

Les også

Opposisjonen i Venezuela varsler ny streik

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
  2. Olje og gass
  3. USA

Flere artikler

  1. Maduro tar til motmæle mot USA

  2. Blodig valg i Venezuela - USA overveier sanksjoner

  3. Maduro ønsker møte med Trump

  4. Venezuelas høyesterett suspenderer riksadvokaten

  5. Trump innfører sanksjoner mot Venezuelas oljekjempe