NHO bekymret for brexit: Norge kan bli verst rammet

Norge kan bli ett av de landene som rammes hardest av brexit hvis vi blir stående uten avtaler med britene om to år, frykter NHO.

FRYKTER BREXIT: Arbeidsgiverorganisasjonen NHO frykter at EU og Storbritannia får det travelt i forhandlingene om britenes utgang fra handelsblokken, og at norske bedrifter kan rammes hardt i 2019 hvis Norge ikke er omfattet av avtalen. Bildet viser klokketårnet Big Ben og det britiske parlamentet, sett fra sørsiden av Themsen.

Foto: Justin Tallis AFP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

I dag begynner brexit-forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

Det var for ett år siden, 23. juni 2016, at britene til manges overraskelse bestemte seg for å forlate det europeiske fellesprosjektet.

Forhandlerne har bare to år på seg til å bli enige, og det kan bli trøbbel for norske bedrifter hvis EU og britene blir enige om en avtale hvor Norge ikke er inkludert, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen NHO.

– Vi kan risikere at Norge blir et av de landene i verden som blir mest rammet av brexit, fordi Storbritannia er så viktig for Norge og norsk handel, sier internasjonal direktør Tore Myhre i NHO til E24.

– Er det riktig å si at NHO er bekymret for brexit?

– Absolutt. Vi er svært bekymret for at norsk næringsliv blir stående uten en avtale med Storbritannia etter at de forlater EU og EØS i mars 2019, sier Myhre.

Toll på norske varer

Hvis EU og Storbritannia blir enige om en avtale og Norge ikke er omfattet, kan følgene bli alvorlige for en rekke norske bransjer, mener NHO.

Les også

EUs advarsel til britene: Tida er knapp

– Det er en reell fare. Da risikerer vi at vi over natten får toll på norsk eksport til Storbritannia og begrensninger i bevegelsene til Storbritannia for folk som jobber der. Det kan også bli vansker med finansieringen av prosjekter, sier Myhre.

Storbritannia er en svært viktig handelspartner for Norge, særlig innen olje og gass, men også innen en rekke andre bransjer, ifølge NHO.

– Det vil gjelde leverandør- og servicenæringen innen olje og gass, det vil gjelde eksport av varer fra sjømat til vinduer, og det vil gjelde dem som trenger finansiering av nye investeringer som offshoreplattformer eller oppkjøp av andre bedrifter. Det er et bredt spekter av sektorer, sier Myhre.

VIKTIGE PARTNERE: Storbritannia er en svært viktig handelspartner for Norge. Dette er handelsbalansen til noen av Norges største handelspartnere det siste tiåret, målt i milliarder kroner.

Foto: Statistisk Sentralbyrå

Svekket britisk regjering

Forhandlingene med EU føres av en svekket britisk regjering med statsminister Theresa May ved roret, etter et valg der partiet mistet flertallet i nasjonalforsamlingen.

Les mer: May mister flertallet: – Det verst tenkelige utfallet

Valgresultatet kan svekke britene i forhandlingene med EU. Da May skrev ut nyvalg i april, var det fordi hun ønsket sterkere ryggdekning fra folket i forhandlingene med EU, men slik ble det ikke.

May tok over som statsminister etter David Cameron, som gikk av etter fjorårets Brexit-avstemning.

Les mer: May: Britisk valg i juni

Myhre peker på at Storbritannia trer ut av EU om bare to år, og at forhandlerne dermed har det travelt.

Han mener det er fare for at EU får på plass en avtale med Storbritannia uten Norge, som står utenfor forhandlingene.

– Det vi ser som viktigst for Norge er å få bli med i eventuelle overgangsordninger, før permanente avtaler er på plass. Hvis ikke vi får det, kan vi bli hardt rammet, sier han.

– Vil Norge få det til?

– Forhåpentligvis vil også Norge få en overgangsordning. Det ber vi regjeringen gjøre alt den kan for å få til. Men etter det britiske valget, hvor statsministeren står svakere enn før, er det en kaotisk situasjon. Forhandlingene kan ende med et uklart resultat som gjør at Norge ikke blir tatt hensyn til, sier Myhre.

Les også

Brexit-forhandlingene starter i Brussel

Flere forskjellige forhandlinger

Det er to deler av brexit-forhandlingene som nå foregår i Brüssel:

 • Selve skilsmissen, og hvor mye britene skylder EU i finansiering av det felles byråkratiet i Brüssel. Dette må avtales i løpet av to år.
 • En ny avtale mellom britene og EU, uten tidsfrist. Denne danner grunnlaget for forholdet, og blir også viktig for Norge.

Det vil bli nødvendig med overgangsordninger, og Norge ønsker at EØS-landene skal bli inkludert i alle felles løsninger med britene.

Ønsker egen handelsavtale

Norge har et ønske om å forhandle frem en omfattende handelsavtale direkte med britene, enten alene eller innenfor EØS-samarbeidet.

Men dette kan ikke skje før britene er endelig ute av EU.

Det skaper usikkerhet blant mange norske bedrifter om hva som skjer i mars 2019, ifølge NHO.

Les også

Britene «flykter» til Tyskland etter brexit

Rammer sjømat og olje

– Hvordan kan det ramme sjømatnæringen?

– Sjømat vil kunne bli rammet av toll, men også at vanlige ordninger for kvalitetsgodkjenning ikke lenger vil gjelde. Dette er ordnet gjennom veterinæravtaler i EØS. Det vil kunne bli kø på grensen, sier Myhre.

– Hvordan kan det ramme leverandørindustrien i oljen?

– Det kan være at personer vil trenge klarering eller godkjennelse for innreise til Storbritannia, og at det ikke er på plass et system for å klarere reise og opphold. Det er mange reiser på tvers av Nordsjøen, sier han.

– Hvordan kan det ramme rederiene?

– Det kan gjøre det krevende å få oppdrag og lande varer i Storbritannia, og skaffe finansering til nyanskaffelser, sier han.

Bare det å fly til og fra Storbritannia kan bli vanskelig for nordmenn, hvis ikke Storbritannia slutter seg til eksisterende flyavtaler innen mars 2019.

– Og NHO er bekymret for at Norge havner i andre rekke?

– Vår bekymring er at de får så kort tid til å forhandle at det kan bli en kaotisk situasjon og de forhandler på overtid, og så blir resultatet at Norge ikke er med. Da får du en situasjon med usikkerhet, sier Myhre.

Les også

May danner regjering med støtte av nordirske unionister

Tror EU forstår

– Forstår britene dette?

– Det er vi litt usikre på, for det kommer så mange forskjellige signaler. Etter nyvalget der regjeringen bare fikk et knapt flertall sammen med et annet parti så virker det ganske kaotisk, og det er uklart hva de selv vil og hva deres posisjoner er, sier Myhre.

– Forstår EU det?

– Vi har inntrykk av at EU er godt forberedt og er veldig klar over dette. Vi håper at regjeringen har tett kontakt med EU gjennom forhandlingene. Vi hadde håpet at Norge skulle være en del av forhandlingene om britenes uttreden av EØS, men det er vi ikke, sier han.

Les også

May mister flertallet: – Det verst tenkelige utfallet

Håper på enighet

– Hva kan den norske regjeringen gjøre?

– Vi har inntrykk av at regjeringen har hatt en god dialog med EU, og at de holder tett kontakt med sjefsforhandleren, Michel Barnier. Men det er ingen garanti for at EU vil ta hensyn til Norge hvis de er i en presset situasjon, med sterkt tidspress for å få til en avtale, sier Myhre.

– Da havner Norge i skyggen?

– Dersom forhandlingene strammer seg til, er det naturlig at de som sitter rundt forhandlingsbordet blir hørt på først.

– Vil de finne ut av det?

– Vi vil håpe at man gjør alt man kan for å løse dette raskest mulig. Vi tror Storbritannia også har interesse av en god avtale med Norge.

– Men det skaper usikkerhet?

– Det skaper stor grad av usikkerhet for bedriftene, og kan også få ganske langvarige konsekvenser. Vi har inntrykk av at bedriftene har en ganske avventende holdning, og håper på flere avklaringer sånn at de kan gå videre med eventuelle planer, sier Myhre.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Storbritannia
 4. Theresa May
 5. Olje og gass
 6. Norge
 7. NHO

Flere artikler

 1. NHO frykter uryddig brexit: – Det er kaotiske tilstander

 2. Håper å unngå «brexit»-kaos i 2019: – Virker nok litt usannsynlig og fjernt

 3. Bedriftene planlegger brexit-flytting: – «Alle» planlegger for en hard brexit

 4. Annonsørinnhold

 5. NHO bekymret for brexit-konsekvenser

 6. Coronasmitte fører til midlertidig stans i brexit-forhandlingene