Norge ikke på Trumps liste over toll-unntak

USAs president Donald Trumps nye toll på stål og aluminium trer i kraft fredag. På listen over unntakene står blant annet Canada, Mexico og EU, men ikke Norge.

IKKE PÅ LISTEN: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide i et møte med nylig avgåtte utenriksminister Rex Tillerson i USA.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Tollen på stål og aluminium er unntatt disse landene fram til 1. mai 2018, opplyser Det hvite hus i en uttalelse og lister opp EU-landene, Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico og Sør-Korea.

Trump har varslet en ekstratoll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium. De nye tollsatsene vil tre i kraft fredag klokka 5 norsk tid, men Trump har tidligere eksplisitt åpnet for å gi unntak for allierte.

Etter det NTB erfarer, hadde flere av statslederne som deltok på EU-toppmøtet i Brussel torsdag kveld, ikke fått en offisiell bekreftelse på at EU-landene var unntatt tollen. De skulle egentlig diskutere saken torsdag kveld, men valgte å utsette det til fredag fordi situasjonen var uklar.

Norge mangler

På listen over unntakene er ikke Norge å finne. Norge er ikke omfattet av EUs felles handelspolitikk og står dermed alene i samtalene med amerikanerne.

President Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer kunngjorde torsdag at tollen skulle settes på pause for de nevnte landene, samt «Europa». NTB har ikke lyktes i å få klarhet om Lighthizer med Europa kun siktet til EU, men på listen Det hvite hus har kunngjort, står det «EU-landene».

Les også

Asia-børsene faller kraftig etter Trumps Kina-toll

Norge vil snarlig ta kontakt med amerikanske myndigheter, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) torsdag kveld, få timer før Det hvite hus kunngjorde listen med unntak.

– Fra norsk side har vi vært tydelige overfor amerikanske myndigheter på at vi forventer likebehandling for Norge i denne saken, sa hun.

– Ikke rettet mot Norge

Ifølge en sentralt plassert kilde vil Norge trolig få unntak fra straffetollen, meldte VG torsdag.

– Forslaget er ikke rettet mot Norge, sa kilden.

En av grunnene til at også Norge kan få unntak, skal være det tette forholdet mellom landene. I tillegg er den norske eksporten av stål og aluminium til USA ubetydelig.

Hydro er omtrent alene som eksportør til USA av disse metallene, og den direkte eksporten av aluminium er verdsatt til om lag 80 millioner kroner årlig, får VG opplyst.

Les også

– Forventer likebehandling

Les også

Innfører straffetoll mot Kina på 465 milliarder kroner

Les også

Asia-børsene faller kraftig etter Trumps Kina-toll

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Ine Marie Eriksen Søreide

Flere artikler

  1. UD: USA har bekreftet at Norge foreløpig ikke slipper toll på stål og aluminium

  2. Europa unntas fra Trumps metalltoll

  3. Regjeringen håper å unngå Trump-toll

  4. Annonsørinnhold

  5. Trump utfordrer allierte med «bølletaktikk»

  6. Tysk minister tror på enighet om Trump-toll