32 analytikere spår pundkollaps

Ti dager etter Storbritannia stemte for å trekke seg ut av EU, er pundet fortsatt på vei nedover. Nå tror 32 av 37 analytikere på fullstendig kollaps, skriver Bloomberg.

BILLIG: I kjølvannet av brexit har pundet stupt mot flere av de største valutaene. Samtidig stiger de trygge valutaene dollar og yen ettersom investorene søker etter trygge havner.

Foto: Yasser Al-zayyat AFP
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

For nordmenn som planlegger fotballtur til Storbritannia de neste månedene, er det store muligheter for å gjøre et heftig valutakupp, mener analytikerne.

I løpet av de siste ti dagene etter britenes EU-nei har pundet blitt nesten 1,30 kroner billigere, og fallet ser ikke ut til å stoppe med det første.

– Vi forventer en betydelig svekkelse i pundet fra der vi ligger i dag. Usikkerheten knyttet til konsekvensene av brexit og hva som kommer til å skje fremover, vil fortsette å prege valutaen, sier valutastrateg Camilla Viland i DNB Markets.

SPÅR NEDGANG: Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets.

Foto: DNB

DNB tror pundet vil falle ned til en pris på 10,22 kroner per pund på det laveste om rundt tre måneder. Det er over tre kroner lavere enn toppen i november 2015, og to kroner billigere enn før britene sa ja til brexit.

Mange tror på kollaps

Hele 32 av 37 spurte analytikere tror på en total pundkollaps i løpet av de neste månedene, viser en fersk undersøkelse fra Bloomberg.

Analytikerne trodde pundet ville falle ned til en pris under 1,30 dollar per pund. Dette er det laveste nivået til pundet på flere tiår. Gjennomsnittet trodde en pris på 1,25 dollar per pund var mest sannsynlig, altså om lag 6 cent billigere enn i dag.

Siden Storbritannias EU-nei har pundet blitt 19 cent billigere for dollarbrukere.

Les også

Slik gjør brexit din lommebok tynnere

– Pundet vil fortsatt bære byrden av brexit, sier seniorvalutastrateg Roberto Mialich i UniCredit SpA til Bloomberg.

Han har kuttet sine anslag til 1,20 mot dollar.

Fredagen etter at Storbritannia takket nei til videre EU-medlemskap, hadde pundet sitt største fall noensinne, ifølge nyhetsbyrået.

Har ingen til å lede

Kort tid etter at brexit var en realitet, gjorde Storbritannias statsminister David Cameron det klart at han vil trekke seg. I dagene etter har flere andre politiske ledere trukket seg eller blitt bedt om å forlate sin post.

Seneste mandag meldte Nigel Farage at han trekker seg som leder i populistpartiet UKIP.

Viland peker på at usikkerheten rundt hvem som skal lede Storbritannia gjennom den tøffe EU-skilsmissen, kan bidra til at pundet presses enda lavere.

Les også

Branson langer ut mot brexit: – Folk sa det var skremselspropaganda. Det var det ikke, og det har de siste 48 timene bevist

– Men så fort det kommer en ny leder på plass om tre måneder, er det stor mulighet for at vi vil se en oppbremsing i pundfallet. Den politiske situasjonen skaper mye usikkerhet nå, men så raskt det velges en ny leder og forhandlingene med EU starter vil mye av den forsvinne, sier valutastrategen.

– Pundet er også veldig avhengig av hva Bank of England gjør. Vi forventer rentekutt i august, og det betyr også tradisjonelt en svakere valuta.

Hun er enig med Mialich og peker på at finansmarkedene og oljeprisen virker å ha ristet av seg det som kom av reaksjoner etter britenes avstemning, mens pundet fortsatt faller mot de største valutaene.

– De største og mest negative effektene har vært på pundet, og det er fortsatt stor usikkerhet om hva som vil skje med den britiske økonomien, sier Viland.

Uenig

I Nordea er stemningen rundt pundet en helt annen, og valutastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen er blant dem som tror det verste pundfallet er over, særlig mot norske kroner.

FALLET FERDIG: Valuttastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea tror ikke pundet skal falle noe særlig mer.

Foto: Eivind Griffith Brænde VG

– Jeg forstår de andres analyser, men vi er av den oppfatningen at vi allerede har sette det verste av pundfallet, og vi tror pundet vil stige tilbake til tidligere nivåer på lang sikt, sier han til E24.

Eek-Nielsen begrunner dette med at når pundet har falt så kraftig, er det grenser for hvor langt det kan gå, før investeringer Storbritannia og pundet blir så billige at de lønner seg igjen.

– På argumentet om at pundet vil bære de største konsekvensene av brexit er jeg fristet til å si at det er sjelden en valuta svekker seg uten at makroøkonomiske drivkrefter fører til dette, sier han til E24.

Eek-Nielsen peker også på at lavt pund kan gjøre opp for noe av fallet i britisk økonomi etter brexit, som følger av at britiske varer blir billigere sammenlignet med andre lands varer.

Nordea forventer at pundfallet vil stoppe på 10,85 kroner per pund ved slutten av året, mens ett pund vil koste 1,28 dollar om tre måneder. Eek-Nielsen legger til at fallet mot dollaren vil bli større fordi en forventer en ny amerikansk renteheving i løpet av året.

Les også

Pundet under elleve kroner

Les også

– Skulle nok ønske de hadde tatt opp lån i pund

Les også

Dansk gjeldsauksjon vekker valutakrig-minner

Her kan du lese mer om

 1. Pund
 2. Brexit
 3. Storbritannia
 4. Valuta

Flere artikler

 1. Pundet mer enn en halv krone billigere på én uke

 2. Pundet fortsetter fallet etter «brexit»:
  – Kan kollapse fullstendig

 3. Derfor kan norske England-turister juble ved «brexit»

 4. Annonsørinnhold

 5. – George Soros spekulerte ikke i pund-kollaps før brexit

 6. Pundfall etter svake nøkkeltall fra Storbritannia