- Kina intervenerer for å styrke valutaen

Yuan hoppet nesten 1 prosent i de siste 15 minuttene av handelsdagen i Beijing. Kilder sier det er myndighetene som har tatt grep for å stroppe valutafallet.

FORDEL AV SVAKERE VALUTA: En svekket yuan vil kunne sørge for å stimulere kinesisk industri gjennom økt eksport.

Damir Sagolj
Publisert:,

Den kinesiske sentralbanken skal onsdag ha intervenert for å styrke yuanen på tampen av handelsdagen. Det hevder kilder med kjennskap til saken, ifølge The Wall Street Journal.

Les også

4-årig bunn for kinesiske yuan

– Instruerte bankene

Interveneringen skal ha skjedd gjennom sentralbankens oppfordring til de statlige bankene om å selge dollar til en høyere pris på tampen av handelsdagen.

Den kinesiske valutaen falt nesten to prosent mot dollaren tidligere i dag, noe som er det maksimale nivået tillat. 15 minutt før handelsslutt lå den kinesiske valutaen på rundt 6,45 yuan per dollar, sitt laveste nivå på fire år. Ved handelsstopp hadde yuan derimot hoppet hele 1 prosent til 6,38, noe som sannsynliggjør myndighetenes inngripen.

Dagens nedjustering av yuanen, angivelig gjort for at markedet skal få spille en større rolle i valutaens prising, førte til et økt salg av en stadig svakere yuan. En uttalelse i dag fra sentralbanken om at det «ikke var noen økonomisk basis» for et videre fall i den kinesiske valutaen.

Les også

Kraftig kronerekyl etter Kina-svekkelse

(Saken fortsetter under bildet)

SENT BYKS: Grafen viser dollar mot yuan. Det vil si at når grafen synker så styrkes yuan og motsatt. Sirkelen viser den voldsomme bevegelsen mot slutten av handelsdagen etter at yuanen ble handlet stabilt 1, 9 prosent over myndighetenes mål store deler av dagen.

Skjermdump

«Valutakorridor»

Det har vært uro i markedene etter at kinesiske myndigheter to dager på rad har devaluert yuanen.

Kina har i lang tid holdt en svært stabil yuan mot den amerikanske dollaren. Kinesiske myndigheter setter et valutanivå mot dollaren, og rundt dette nivået er det et slingringsmonn to prosent begge veier, som det tillates handel innenfor. Dette skaper en form for korridor med et «tak» og «bunn» med myndighetenes kursmål i midten.

Den siste tiden har handelen i stor grad foregått i bunnen av denne korridoren. Det vil si at myndighetenes nivå har vært for høyt i forhold til det investorer er villig til å kjøpe yuan for.

Tirsdag valgte sentralbanken derfor å justere ned dette midtpunktet med offisiell begrunnelse om å følge markedsrenten. Det var den største devalueringen siden 1994.

Sentralbanken sa at nedjusteringen var et engangstilfelle, men da handelen tirsdag igjen la seg på i bunn av «valutakorridoren», satt sentralbanken et nytt lavere midtpunkt onsdag med begrunnelse om at de ønsker å følge markedet.

Les også

Disse rammes av det kinesiske valutagrepet

Les også

– Kan være starten på flere fall i kinesisk valuta

Les også

Ekspert tror Kinas valuta vil svekkes mer

Her kan du lese mer om