Disse personene avgjør krisen i Hellas

KRISESTEMNING: Folk samlet seg foran den greske nasjonalforsamlingsbygningen på torsdag. Hva som skjer med Hellas nå, er i det blå.
  • Kristin Norli
Publisert:

Det er nå bare fem dager til Hellas skal betale 1,5 milliarder euro i avdrag på sin gjeld til Det internasjonale pengefondet (IMF). Denne betalingsfristen er allerede utsatt en gang, og IMF har gjort det klart at dét ikke vil skje igjen.

De siste dagene og timene er preget av forhandlingsutspill i mediene, mens det på bakrommene i Brussel jobbes intenst med å finne en løsning.

Få siste nytt her!

Den avtalen som Hellas og EU, Det internasjonale pengefondet IMF og Den europeiske sentralbanken ESB forhandler om, er det som må på plass for at grekerne i starten av neste uke skal få utbetalt en siste slump med penger, 7,2 milliarder euro, fra en samlet krisepakke på tilsammen 240 milliarder euro som landet ble innvilget i 2012.

Samme dag forfaller altså 1,5 milliarder euro i avdrag til IMF.

Men grekernes gjeld til omverdenen er mye høyere enn disse 240 milliardene. Så langt i år har den greske sentralbanken lånt drøye 49 milliarder euro fra andre sentralbanker i eurosystemet

Dette står på spill for Hellas:

* En gresk statskonkurs - med de følger det vil ha for den greske økonomien i årene fremover

* Gresk medlemsskap i EU og eurosamarbeidet - en såkalt grexit vil være en fallitterklæring for alle som tror på integrasjonen

* Det greske banksystemet - som er i ferd med å koke over

Disse bestemmer

Den siste uken har både regjeringssjefene i eurolandene, eurolandenes finansministre og ledere i ulike EU-organer møttes hyppig.

Det er likevel noen av dem som er viktigere enn andre. Dette er personene som som nå har det greske folket og landets økonomiske fremtid i sine hender:

IMF-sjef Christine Lagarde. Hun er sjef for den institusjonen som nå går og venter på pengene sine. Hun kan si ja og nei til eventuelle utsettelser på betalingene.

MEKTIG: Administrerende direktør for en av verdens mektigste institusjoner, Det internasjonale pengefondet, Christine Lagarde.

Sjefen for Den europeiske sentralbanken (ESB), Mario Draghi. Han er øverste ansvarlige for pengepolitikk og et fungerende bankevesen som understøtter valutaunionen mellom eurolandene. Hans ord i spørsmål om hvorvidt Hellas for eksempel skal få tilført ekstra kontanter når landets innbyggere nå tar ut penger over en lav sko, veier rimelig tungt.

PENGESTERK: Mario Draghi, president for Den europeiske sentralbanken ESB, er øverste ansvarlige for beslutningene som tas i bankens styre.

Angela Merkel. En av verdens mektigste politikere. Og regjeringssjef i Tyskland, Europas største økonomi og tilfeldigvis en av de største bidragsyterne til de ulike pengekassene som Hellas nå er avhengig av, via EU og eurosystemet. Får man ikke Merkel med seg, får man ikke til noe.

KANSKJE SISTE ORD? Angela Merkel er forbundskansler i Tyskland og helt sentral i alt som skjer på øverste nivå i europeisk, for ikke å snakke om internasjonal, politikk.

Hellas statsminister, Alexis Tsipras. Han har jo da den utakknemlige rollen som leder for den greske regjeringen som nå strever for å få på plass det toppene i EU til det evinnelige kaller «en troverdig og gjennomførbar» liste med innstramminger og reformer i gresk, offentlig pengebruk. Klarer ikke Tsipras å få på plass dette, går alt i vasken.

VANSKELIG JOBB: Statsminister Alexis Tsipras i Hellas har kanskje en av verdens kjipeste jobber om dagen.

Leder for eurogruppen og finansminister i Nederland, Jeroen Dijsselbloem, er en av eurotoppene som hyppigst har lagt press på Hellas med sine uttalelser om at reformtiltakene og viljen til å forhandle blant grekerne ikke er gode nok. Hvor mye av tøffing-pratet som er spill for galleriet, og om Dijsselbloem faktisk kan være interessert i å la Hellas forlate pengesamarbeidet, er uklart.

TØFF: Nederlands finansminister og leder for eurogruppen - samlingen av de 19 finansministrene i eurolandene - Jeroen Dijsselbloem.

President for EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker. Kommisjonen er EUs utøvende politiske organ, og lederen av den 28 kommissærer tunge gruppen har enorm innflytelse.

JOKER? President for EU-kommisonen, Jean-Claude Juncker, var tidligere sjef for eurogruppen (finansministrene i eurolandene) og er nå leder for EUs «regjering», EU-kommisjonen.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. EU-kommisjonens president: – Vi vil ha en Hellas-avtale denne uken

  2. Eurotoppene møtes for å diskutere Hellas-løsning

  3. Slik blir Hellas' skjebnehelg

  4. Dette er EU-toppene og Hellas blitt enige om

  5. – Tiden er knapp for å nå en ny avtale om Hellas