Taper titalls milliarder etter bedragerianklager

Et investeringsselskap har anklaget en av verdens rikeste for bedrageri og manipulasjon. Fredag hadde Gautam Adani det fjerde største formuesraset på én dag noensinne, ifølge Bloomberg.

Den indiske milliardæren er både grunnlegger og styreleder av Adani Group, som er et multinasjonalt konglomerat involvert i havneutvikling og drift i India.
Publisert:

Den indiske næringsgiganten og multimilliardæren Gautam Adani dundret i fjor inn på tredje plass på Forbes’ liste over verdens rikeste mennesker.

Adani, som gjennom sine selskaper i konglomeratet Adani Group er tungt investert i energi, hadde eventyrlig avkastning gjennom 2022 og mer enn doblet sin personlige formue. På et tidspunkt var han god for 132 milliarder dollar, ifølge Forbes. Med dagens kurs ville det tilsvart nesten 1300 milliarder kroner.

Men nå raser industrigründerens formue etter at et investeringsselskapet Hindenburg Research har tatt ut en stor shortposisjonshortposisjonMan shorter en aksje om man tror at den vil falle i verdi. Det man gjør er å låne aksjer som man selger videre. Disse aksjene kjøper man så tilbake (forhåpentligvis til en lavere pris), før man leverer de tilbake. , og anklager Adanis konglomerat for bedrageri.

Les på E24+

Venter brems i resultatfesten på Oslo Børs: – Litt mindre fantastisk

«Aksjemanipulasjon og regnskapssvindel»

Hindenburg Research publiserte denne uken en rapport på nær 100 sider.

Selskapet spesialiserer seg på det de selv kaller aktivistisk shorting. I rapporten anklager gruppen Adani Group for over tiår å ha begått «åpenbar aksjemanipulasjon og regnskapssvindel».

Hindenburg kunngjorde sin shortposisjon mot selskapet tirsdag, i forbindelse med at de la frem rapporten.

Adani Group avviser anklagen kategorisk og beskriver rapporten som et «villet og uforsvarlig forsøk fra et utenlandsk aktør på å villede investorer og folket», ifølge CNBC.

AVVISER: Gautam Adani, og hans Adani Group, avviser alle anklagene om bedrageri og manipulasjon.

Verdistyrt

Adani Group skånes uansett ikke for et verditap, og flere av selskapene i konglomeratet raser på den indiske børsen.

Adani Enterprises har falt nesten 10 prosent den siste uken, Adani Transmission og Adani Green Energy falt hver for seg nesten 20 prosent.

Etter avsløringen har de syv selskapene til Adani hatt et papirtap på samlet 48 milliarder dollar, skriver Reuters.

I slutten av desember sto Gautam Adani oppført med en formue på 126 milliarder dollar, og tronet som verdens tredje rikeste.

Nå har han falt til en syvende plass på listen, med en personlig formue på 96 milliarder dollar.

Fredag ble den aller mørkeste dagen på børs for Adanis verdier. Ifølge Bloomberg går dagen inn i historien som en av tidenes verste noensinne. Adani hadde et papirtap på 20,8 milliarder dollar, eller om lag 210 milliarder kroner, ifølge Bloomberg Billionaire indeks.

Det er det fjerde største verditapet i løpet av én dag i historien. På toppet av listen troner Elon Musk, som tapte 35 milliarder dollar, snaue 350 milliarder kroner, da Tesla i januar kunngjorde priskutt på flere av bilene sine.

Les på E24+

Ville til Norge for å jobbe. Så ble de avslørt av vitnemålene.

TAPSKONGE: Elon Musk har ifølge Bloomberg det største verditapet i løpet av én dag i historien. Likevel er Musk fremdeles på pallen blant verdens rikeste.

Kull og diamanter

60 år gamle Adani handlet på 80-tallet med diamanter i Mumbai. Det var derimot ikke før han begynte i kullindustrien at inntektene skøyt fart.

Siden den gang har han hatt en fot i industrien. Han har tjent massive summer på logistikk, store havner og energi, skriver Forbes.

Hindenburg Researchs etterforskningen av milliardæren har pågått i to år. I løpet av perioden har de gjennomgått tusenvis av dokumenter, intervjuet toppledere i Adani Group og gjennomført besøk i flere land.

Les også

Theranos-gründer hadde billett til Mexico – beskyldes for fluktforsøk

Publisert:

Her kan du lese mer om