Dette skjer denne uken: Hever de renten?
Torsdag kommer rentebeslutningen både fra Norges Bank og Den europeiske sentralbanken. Allerede kvelden før starter rentedøgnet med Federal Reserve.
En rentetopp på 3,5 prosent var det Norges Bank skisserte da de hevet renten til 3 prosent i mars. Nå spår både Handelsbanken og DNB Markets at rentetoppen blir enda høyere.
Sistnevnte mener at den svake kronekursen også vil kunne være med å bidra til en høyere rentetopp, som kan ende på 4 prosent.
Torsdag får vi svaret på noe av veien videre. Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Hov, er krystallklar i sin tale. Renten fortsetter opp, men mye har skjedd siden forrige møte i mars. Derfor håper han at sentralbanksjef Ida Wolden Bache snakker mer om veien videre enn Norges Bank vanligvis gjør på det som kategoriseres som et «mellommøte».
– Det er ikke så mye spenning rundt selve beslutningen. Rentebanen indikerer heving både i mai og i juni. Banen har også åpnet for en tilleggsheving. Dette er et mellommøte, så prognosene uteblir, men jeg tror de vil si litt om veien videre, sier Hov til E24.
– Kan få konsekvenser for rentebanen
Selv om de aller fleste er enige om at renten fortsetter opp, ser ikke Hov noen særlig risiko for en dobbeltheving, selv om den svake kronekursen er en ørliten joker. Avviket i kronekursen per i dag er samtidig så stort at sjeføkonomen mener man kan regne inn en ekstra renteheving om det ikke snur i løpet av de neste månedene.
– Jeg ser ingen grunn til at vi får en dobbeltheving denne gangen. Da måtte vi sett større avvik. Kronekursen er et tema, men det er ikke nok alene. Valutakurven er på 3,5 prosent. Det er en del og kan få konsekvenser for rentebanen på lengre sikt. Men det er ikke lenge til neste møte. Da vil de være mer konkrete rundt hva som skjer videre.
– Tar tid
Inflasjonsmålet på 2 prosent virker i øyeblikket som tall Norges Bank bare kan drømme om. Kjerneinflasjonen, som på mange måter er en pekepinn for hvor rentenivået skal ligge, er fortsatt på godt over 6 prosent. Hov ser ingen umiddelbare tegn på at kjerneinflasjonen roer seg her hjemme.
– Ser vi på sammensetningen på dette, viser tallene at kurven er litt sidelengs. Norges Bank viser i sine prognoser at de er tålmodige. Renten har steget mye, men de kunne kjørt den rett til værs om de hadde hastverk med å bremse inflasjonen. Prognosene viser at det først er i 2026 at det nærmer seg normaltilstander, sier Hov, som legger til at de ser at de oppsparte midlene mange husholdninger hadde spart opp under pandemien begynner å ta slutt.
– Vår prognose på en rentetopp på 3,75 prosent står fremdeles, selv om andre nå har strukket seg hakket lenger. I rentebanen til Norges Bank tok de høyde for at rentebanen kunne strekke seg høyere enn 3,5 prosent. Det er med andre ord lite som skal til. Rentemarkedet er priset mellom 3,5 og 3,75 som rentetopp. Det har løftet seg siden møtet i mars, da vi fremdeles sto i en situasjon med mye bankuro.
Selv om situasjonen har roet seg, har siste ukes situasjon rundt First Republic Bank tydet på at det fremdeles er usikkerhet. Men noen reprise av ukene i mars, tror Hov lite på.
– Urolighetene har blusset litt opp igjen, men den verste uroen er nok bak oss. Det man er opptatt av fremover, er hvilke følger dette får.
Kriserammede First Republic blir overtatt av JPMorgan
Rentefest både i USA og Europa
Men det er ikke bare her hjemme det kommer ny rentebeslutning. Tirsdag starter et to dager langt rentemøte som skal føre til en ny rentebeslutning fra sentralbanken i USA. Beslutningen offentliggjøres onsdag kveld norsk tid.
Styringsrenten hos amerikanerne ligger nå på intervallet mellom 4,75 og 5 prosent. I mars hevet Fed rentesatsen med 0,25 prosentpoeng. Renteøkningen var den niende i rekken hittil.
Dette gjorde de tross bankuroen som herjet, som startet med at Silicon Valley Bank (SVB) gikk over ende. I det siste har det også hersket kaos rundt krisebanken First Republic, som har fått barbert bort nesten all sin verdi på New York-børsen.
Mandag morgen ble det kjent at First Republic ble overtatt av amerikanske myndigheter. Dermed var den nest største bankkollapsen i USAs historie et faktum. Nå har myndighetene godtatt et bud fra JPMorgan, som dermed overtar innskuddene og eiendelene til First Republic.
Fed-sjef Jerome Powell begrunnet forrige heving med at de må fortsette å forsøke og kjøle ned økonomien, ettersom inflasjonsnivået fremdeles er altfor høyt, samt at de sterke jobbtallene fortsetter å overraske.
Sjeføkonom Hov tror vi får den tiende strake hevingen til uken.
– Det er forventet at de hever renten, men det blir nok den siste hevingen. Utspillene som har kommet fra Fed i det siste, tyder på at det er en samlet vurdering på å heve. Men det signaliseres også at man nå når det rentenivået man ønsker, sier Hov.
Ifølge sjeføkonomen spår markedet at renten skal ned igjen til høsten, men Fed vil ikke guide eksplisitt på det akkurat nå.
– Totalinflasjonen i USA har falt, men kjerneinflasjonen er fremdeles svært høy. Lønnstallene før helgen var også høyere enn ventet. Disse er ikke forenelig med inflasjonsmålet på sikt.
Inflasjonstall kan påvirke
Den europeiske sentralbanken skal også komme med sin rentebeslutning torsdag. Der er det ventet en heving på 0,25 prosentpoeng, men ferske inflasjonstall onsdag kan påvirke beslutningen, forteller Hov.
– Dersom disse tallene er overraskende sterke, kan det vippe beslutningen til 0,5 prosentpoeng. Det er noen analytikere som har det som forventning, så det blir også en spennende begivenhet denne uken.
Resultatsesongen fortsetter
Etter en ordentlig forsmak denne uken, fortsetter resultatsesongen i full styrke kommende uke. Flere storfisker legger frem sine kvartalsrapporter. Blant disse er Equinor, Telenor og Aker Solutions. I USA legger Apple frem sine første kvartalstall fra 2023.
Selv om torsdag er den store rentedagen her hjemme, kommer det også ferske boligtall for april og månedstall for eksport for laks og ørret.
Flybransjen er både tøff og uforutsigbar. Fredag kommer Norwegian med sine tall. Ute på kontinentet gjør både Lufthansa og Airbus det samme.