Opprør i Airbus

Tusenvis av tyske fagorganiserte demonstrerte fredag utenfor Airbus-anleggene nær Hamburg.

Publisert:

De frykter at 8000 arbeidsplasser radert vekk i Nord-Tyskland.

Den europeiske flyprodusenten har store problemer. Nå skal de kutte 16 milliarder kroner årlig og legge ned produksjonssteder for å gjenvinne lønnsomheten.
Om vel to uker får de 55 000 ansatte i Airbus beskjed om hvor kuttene kommer.
To års forsinkelse i leveringene av den nye superjumboen A380, svakere dollarkurs og for spredt produksjon, har tvunget eierselskapet EADS til å utarbeide en kriseplan - "Power 8" - frem til 2010. Airbus-sjef Louis Gallois har fortalt fagforeningene at noe må gjøres.

Hodepine

Airbus mangler nesten 5 milliarder euro (41 mrd. kr.) i kontanter. Lettere er ikke situasjonen når dollarkursen på fem år er redusert med en tredjedel overfor euroen, noe som gjør konkurrenten Boeings fly relativt billigere.

Hodepinen forsterkes av at produksjonen av Airbus skjer i eurosonen, mens alle kontrakter i flyindustrien sluttes i dollar.
Til tross for ordrebøkene aldri har vært fylt opp så grundig som nå, må noe gjøres.

Hvis salget av 2000 Airbus-fly skal bli lønnsomt nok, må produksjonsflyten endres, mener ledelsen.
Midt under krisen kom avbestillingen av 10 fraktversjoner av A380. Ett lyspunktet er det at konsernet dermed sparer omregnet 8 milliarder kroner i utviklingskostnader.

Les også: Truer med å droppe superjumbo.

Mye skal også spares med at antallet underleverandører. skal reduseres fra 3000 til 500. Tøffest blir dragkampen om hvor monteringen av flyene skal skje.

I dag er produksjonen spredt på 16 forskjellige steder i Tyskland, Frankrike, Spania og England. Kanskje må syv produksjonssteder avvikles.
Nå frykter 23 000 ansatte ved de syv tyske produksjonsstedene at kuttene rammer dem hardest. Mellom 15 000 og 20 000 av de 54 000 ansatte i Europa går en usikker tid i møte.

Analytikere regner med at den tyske delproduksjonen i Varel, Bremen, Stade, Nordenham og Buxtehude står lagelig til for hugg.

Hellige kyr

Analytikere hevder at Airbus må slakte noen hellige kyr og kvitte seg med egen delproduksjon.

Det har konkurrenten Boeing gjort og samtidig flyttet deler av produksjonen ut av USA. For Airbus kan det bli aktuelt å flytte delproduksjonen til Kina, India eller Russland.
I lang tid har det vært krangel om produksjonen av prestisjeflyet A380. I dag utrustes kabinen på superjumboen A380 i Hamburg hvor også skroget lakkeres.

Sluttmonteringen av A380 skjer i den sørfranske byen Toulouse. Nå ønsker Airbus at A380 skal produseres på bare ett sted.

Se bildespesial sumperjumboen Airbus A380 her.

Eierbalanse

Før krisen slo til for fullt, har det også vært strid om eierforholdene. Den tyske og franske regjeringen er interessert i at det er likevekt mellom franske og tyske eierinteresser.
Kapitalmarkedet har hittil reagert med skepsis på det som er kjent av spareplaner. Analytikere har nedjustert kursmålet for Airbus med 3 euro til 22,68 euro.

Publisert: