PASS PÅ PENGENE!: Topp 10 toppsjef-skurker

Her er toppsjefene som endte sine karrierer i buret.

GLAD I PENGER: Fra venstre: Dennis Kozlowski, John Rigas, Bernard Madoff, Gregory Reyes, Bernie Ebbers og Joe Nacchio.

Scanpix
  • Christine Jensen
Publisert: Publisert:

Det begynner å bli mange av dem. Amerikanske toppsjefer som svindler sin egen bedrift for millioner av dollar. Time.com har listet opp ti av de verste:

Kenneth Lay & Jeffrey Skilling

Selskap: Enron

Dømt: 25. mai 2006 for bedrageri og konspirasjon.

Den berømte Enron-skandalen ble avdekket i USA i 2001. Skandalen involverte energiselskapet Enron og revisjonsfirmaet Arthur Andersen.

En rekke avsløringer rapporterte om "uvanlige" regnskapsprosedyrer gjennom hele 90-tallet. Det viste seg at store deler av utbytte og fortjeneste kom som følge av handler med spesialforetak som de selv kontrollerte. Transaksjonene gjorde det mulig for Enron å utelate store gjeldsforpliktelser og faktiske tap fra regnskapet. Enron gikk konkurs den 2. desember 2001.

Jeffrey Skilling og Kenneth Lay var i retten samtidig og ble i mai 2006 dømt for bedrageri og konspirasjon. Lay døde to måneder senere av en hjertesykdom i påvente av en fengselsstraff som kunne blitt på hele 45 år.

Skilling fikk en bot på 45 millioner dollar og soner for tiden en fengelsstraff på 24 år. Han har anket.

Bernard Madoff

Selskap: Bernard L. Madoff Investment Securities LLC

Tilståelse: 12. mars 2009 sa han seg skyldig på alle bedragerianklagens 11 punkter.

- Sammenlignet med "Bernie" Madoff (70) virker resten av toppsjef-skurkene på denne listen som simple butikktyver, skriver Time.com.

Madoff ble arrestert 11. desember 2008 anklaget for svindel på over 60 milliarder dollar.

Han var med på å grunnlegge Nasdaq-børsen i 1971 og var styreformann der i en årrekke. Madoff var en respektert veteran i bransjen og avsløringene av svindelen kom derfor som et sjokk på mange.

Madoffs meglervirksomhet ligner et pyramidespill. Gamle investorer opplevde en svært god avkastning finansiert av penger fra de nye investorene. Madoff hadde hemmelige kontorer og regnskaper, noe hans to sønner var med på å avsløre, ifølge amerikanske medier.

Madoffs investeringsselskap ble startet for 48 år siden under navnet Bernard L. Madoff Invetsment Securities LLC. Kundene var fond, privatpersoner og stiftelser. Mange av kundene hadde jødisk bakgrunn.

Han erklærte seg skyldig i mars i år og kan få fengelsstraff på opptil 150 år.

Dennis Kozlowski

Selskap: Tyco International Ltd.

Dømt: 17. juni 2005 for underslag av firmaets midler.

I et intervju i tv-programmet "60 Minutes" forsvarte tidligere Tyco-topp Dennis Kozlowski seg med å fastholde at "ingenting ble holdt skjult". Og kanskje har han rett i det. Det var i alle fall ingen tvil om at han hadde nok av penger. Han levde ett liv i luksus og strødde om seg med penger. Under rettssaken ble det blant annet avslørt at dusjforhenget i hans 30 millioner dollars leilighet i New York kostet 6000 dollar.

Spørsmålet har egentlig ikke vært om han tok pengene, for det gjorde han, men om han hadde rett til å gjøre det eller ikke, skriver Time. Kozlowski holder fast på at han ikke har gjort noe galt.

- Jeg var en kar som satt i en rettssal med en årsinntekt på 100 millioner dollar i året og jeg tror et jurymedlem som satt der bare måtte tenke at "så mye penger? Han må ha gjort noe galt."

Kozlowski soner nå en straff som innebærer opptil 25 år i fengsel.

John Rigas

Selskap: Internettleverandøren Adelphia Communications Corporation

Dømt: Sommeren 2005 til 15 års fengsel for bedrageri og regnskapsjuks i eget selskap.

John Rigas greske familie bygget sakte men sikkert opp Adelphia Communications Corporation, den femte største kabelleverandør i USA med 5,6 millioner kunder i 30 stater. Men i 2002 ble Rigas tvunget til å forlate stillingen som toppsjef etter anklager om svindel i eget selskap. Han skal ha misbrukt firmaets midler og skjult en gjeld på over 2,3 milliarder dollar.

Rigas ble dømt til 15 års fensel og Adelphia gikk konkurs. Rigas vil være 92 år gammel når straffen er sonet ferdig i 2017.

Joe Nacchio

Selskap: Qwest International

Dømt: 27. juli 2007 til 6 års fengsel for innsidehandel. Anke på vent.

Joe Nacchio, toppsjef i teleselskapet Qwest Communications, ble dømt til seks års fengsel for innsidehandel. Han ble også dømt til å betale en bot på opptil 19 millioner dollar og til å tilbakebetale 52 millioner dollar innen 15 dager.

Selv om Nacchio, ifølge dommen, visste godt om den dårlige økonomien i selskapet han ledet, unnlot han å fortelle markedet om det. Selv solgte han unna aksjer for harde livet. Tusenvis av investorer tapte masse penger da aksjekursen falt fra 60 dollar i 2000 til to dollar i 2002.

Ifølge statsadvokaten var Nacchios personlige formue på 500 millioner dollar da han forlot Qwest i 2002, mot fem millioner dollar da han forlot sin forrige arbeidsgiver, telegiganten AT&T.

I et siste forsøk på å få kortet ned straffen har Nacchio bedt om mulighet til løslatelse mot kausjon i påvente av at ankesaken blir behandlet i Høyesterett. Men det får han ikke lov til. Joe Nacchio soner nå i et fengsel i Minersville, Pennsylvania. Anken er fremdeles på vent.

Gregory Reyes

Selskap: Brocade Communications Systems

Dømt: Januar 2009 for konspirasjon og svindel.

Gregory Reyes (46) ble i januar dømt til 21 måneders fengsel for opsjonsjuks.

Reynes måtte i tillegg betale en bot på 15 millioner dollar.

Reynes var administrerende direktør i selskapet Brocade Communications Systems fra 1998 til 2005. Han var den første amerikanske toppsjefen som ble tiltalt for tilbakedatering av opsjoner. Tilbakedatering av opsjoner går ut på å forlede aksjonærene til å tro at ledere er tildelt opsjoner mens kursen er lav, slik at opsjonene blir mer verdt. Han ble i 2007 avslørt av en nordmann.

- Det er mye jeg angrer på og hvis jeg kunne skrudd tiden tilbake, ville jeg gjort det, har Reyes uttalt i forbindelse med svindelsaken. Reyes har anket dommen.

James McDermott Jr.

Selskap: Keefe, Bruyette & Woods

Dømt: 27. april 2000 for innsidehandel.

James McDermott tjente 4 millioner dollar i året som styreleder og toppsjef i investeringsbanken Keefe, Bruyette & Woods (KBW). Han var en profilert businessmann med jevnlige opptredener på CNN og CNBC. Men så gikk det galt. I desember 1999 ble den gifte tobarnsfaren arrestert for å ha lekket hemmelig informasjon om fem kommende bankfusjoner til sin elskerinne, pornostjernen Kathryn Gannon (33). Også hun ble dømt i saken fordi hun videreformidlet informasjonen til en annen elsker, Anthony Pomponio, som tjente rundt 80.000 dollar på McDermotts tips. Kathryn Gannon ble senere løslatt mot kausjon.

McDermott ble dømt til åtte måneders fengsel og 25.000 dollar i bot, men endte opp med å bare måtte betale boten og love å holde seg unna investeringsbransjen.

Samuel D. Waksal

Selskap: ImClone

Dømt: Juni 2003 for svindel og innsidehandel.

Grunnleggeren og toppsjefen Sam Waksal i ImClone Systems ble arrestert i juni 2002 og dømt i 2003 til fengsel i syv år for seks tilfeller av svindel og innsidehandel. Han prøvde å selge aksjer i selskapet til tross for at han visste at et viktig legemiddel ikke hadde blitt godkjent av myndighetene. Waksals far og datter solgte aksjer for 9,2 millioner dollar i selskapet. Det gjorde at SEC fattet mistanke og førte til arrestasjonen av Sam Waksal.

Waksal tilstod og ba offentlig om unnskyldning til familien og kolleger i tillegg til de millioner av kreftpasienter som hadde håpet at medisinen Erbitux skulle hjelpe dem.

Waksal ble dømt til å betale 4,3 millioner dollar i bøter og til skattemyndighetene og til sju år og tre måneder i fengsel. Han ble løslatt 9. februar 2009.

Interiørdronningen Martha Stewart måtte sone fem måneder for å lyve til myndighetene om sine salg av ImClone-aksjer.

Samuel Israel III

Selskap: Bayou Group hedge fund

Dømt: April 2008 for svindel.

Sam Israel III (49) ble dømt for å ha svindlet investorer for mer enn 450 millioner dollar. Men Israel hadde ikke lyst til å sone 20 år i fengsel. Derfor diktet han opp sitt eget selvmord, ved å forlate sin SUV på en bro i New York med beskjeden "Suicide is painless" tegnet inn i støvet på dekkene. Det var bare det at sikkerhetskameraene på broen hadde fanget hele seansen.

Etter en måned på rømmen og opplisting på "most wanted"-listen, meldte han seg for politiet 2. juli. Rømningen kan føre til 10 år ekstra i fengsel. Israel får dommen 24. juni i år.

Bernard John Ebbers

Selskap: WorldCom

Dømt: Juli 2005 til 25 års fengsel for konspirasjon og svindel.

Bernie Ebbers gjorde WorldCom til USAs nest største langdistanse-telekommunikasjonsselskap. I 2002 innrømmet selskapet å ha uriktig rapportert om 3,8 millioner dollar i utgifter. Det ledet til etterforskning av regnskapsrutinene og hovedfokuset ble etterhvert rettet mot de 400 millioner dollarene som WorldCom hadde lånt ut til Ebbers privat.

Ebbers soner nå en fengselsstraff på 25 år i Louisiana.

Kilder: Time.com, Wikipedia, E24

Publisert:

Flere artikler

  1. Madoff godtar megastraffen

  2. Tidligere Enron-topp kan slippe ut før endt soning

  3. Bernie Madoff er død

  4. Krever 300 mrd. etter Madoff-kollaps

  5. Madoff: - Ikke la WallStreet svindle deg