Russerne hamstrer Carlsberg

Ølavgift får russerne til å hamstre øl før året er omme, og Carlsberg oppjusterer sine resultater.

Pressebilde
  • Aleksander Nordahl
Publisert:

Russlands president Dmitrij Medvedev har uttalt at alkohol er en "nasjonal katastrofe" for landet, og har vedtatt å tredoble landets avgifter på øl.

Nyhetsbyrået Reuters melder at dette har ført til en vanvittig hamstring av øl i Russland, siden avgiftene legges på nå ved nyttår.

Ølkjempen Carlsberg er størst på det russiske markedet og nyter dermed godt av dette, og nå går den danske kjempen ut med et positivt resultatvarsel til markedet

- Carlsberg Russland vil ha høyere omsetning i fjerde kvartal enn tidligere ventet. Carlsberg tror hamstringen vil påvirke resultatet med omtrent 300 millioner danske kroner, og derfor oppjusterer vi vårt resultatestimat for 2009, sier selskapet i en melding ifølge Reuters.

Carlsberg-aksjen stiger 1 prosent til 400 danske kroner torsdag formiddag.

Nedtur i januar

Analytikerne er derimot ikke like begeistret for meldingen fra Carlsberg, siden dette er en positiv nyhet på veldig kort sikt, men negativ på lang sikt.

Les også:
27 lovforslag skal begrense russisk ølsalg

- På kort sikt vil de tjene på hamstringen. Relativt sett vil selskapet tjene på dette, men markedet vil ikke tjene på dette, sier analytiker Gerard Rijk i ING til Reuters.

Både Carlsberg og analytikerne forventer nemlig at salget vil synke like mye i første kvartal, som det økte i fjerde kvartal.

Kraftig avgiftsøkning

Det russiske parlamentet vedtok den kraftige økningen av landets ølavgifter i november, og argumentet var å bedre tilstanden i de krisepregede statsfinansene.

Avgiften skal etter planen øke fra dagens nivå på 3 rubler til 9 rubler i 2010. Fra 2011 skal avgiften være 10 rubler, og i 2012 skal avgiften økes til 12 rubler. 9 rubler tilsvarer snaut to norske kroner.

Følg Carlsberg-aksjen på E24 Børs!

I den norske regjeringens forslag til statsbudsjett for 2010 foreslås det en alkoholavgift på 9 kroner halvliteren.

Størst i Russland

Regnskapet fra verdens største bryggeri Anheuser-Busch Inbev (ANI) viser at Carlsberg klarer seg langt bedre enn konkurrenten på det russiske ølmarkedet.

- På det russiske market melder ANI om en salgsnedgang på 20 prosent. Carlsberg har bare en nedgang på 8 prosent. Det tegner et klart bilde av at Carlsberg virkelig er den ubestridte ølkongen i Russland, sier analytiker Morten Imsgard i meglerhuset Sydbank til Reuters.

Les mer: Carlsberg selger 4 av 10 øl

Til forsiden

Publisert:

Flere artikler

  1. Carlsberg selger 4 av 10 øl

  2. Hete russere sendte Carlsberg-salget til værs

  3. Carlsberg selger mindre øl

  4. Carlsberg skuffer

  5. 27 lovforslag skal begrense ølsalget i Russland