Eurogruppen avsluttet møtet nok en gang uten Hellas-avtale

Finansministrene i eurolandene var enstemmig enige om å vente med nye Hellas samtaler til etter folkeavstemningen søndag.

FIKK IKKE AVTALE: Hellas' finansminister Yania Varoufakis lyktes ikke med å få eurogruppen ledet av nederlandske Jeroen Dijsselbloem (t.h) til å stemme over det siste forslaget fra det kriserammede landet.

John Thys
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

– Møtet i eurogruppen er nå over, og vi venter med nye samtaler til etter folkeavstemningen, skriver president i eurogruppen og Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem på Twitter.

– Jeg synes dagens situasjon er trist gitt at den greske befolkningen tydeligvis har et strekt ønske om å bli i Europa og i eurosonen, noe vi støtter dem fullstendig på.

Alle de 19 finansministrene i eurosonen skal visst ha vært enige om at det var liten vits i å diskutere det nye forslaget som kom fra Hellas i dag før landet har avholdt folkeavstemning søndag.

– Beslutningen var enstemmig, sier Slovakias finansminister Peter Kazimir ifølge Dow Jones.

Eurogruppen vil nå skrive et brev til den greske regjeringen, hvor de forklarer sine tanker om det siste forslaget som kom på bordet onsdag formiddag, skriver Financial Times anerkjente Brussel-korrespondent Peter Spiegel på Twitter.

AVVENTER; Slovakias finansminister bekreftet kvart på sju onsdag kveld at eurogruppen ikke tar opp Hellas-forhandlingene før etter søndagens folkeavstemning.

I riktig retning

Til tross for at partene ikke kom frem til noen ny avtale onsdag kveld melder Hellas' finansminister Yanis Varoufakis at eurogruppen virket positive til det siste forslaget til en ny låneavtale fra greske myndigheter.

– Eurogruppen mener det siste forslaget er et steg i riktig retning, skriver han ifølge nyhetsbyrået Dow Jones.

– Men eurogruppen har bedt om flere detaljer rundt den finansielle effekten det nye forslaget vil ha, fortsetter han.

Også eurogruppen-leder Dijsselbloem understreket i en kommentar etter møtet at det siste forslaget fra grekerne er et steg i riktig retning.

– Forslaget fra den greske regjeringen har kommet nærmere instutisjonenes forslag, men da den politiske situasjonen fortsatt er uavklart velger vi å vente med videre samtaler, skriver han.

Møtes igjen mandag

Partene tar nå en pause frem til mandag, da Hellas nok en gang skal møte sine kreditorer, Den europeiske sentralbanken (ESB), Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU.

– Vi er klare til å forhandle med Hellas på mandag, men vi vil se resultatet av folkeavstemningen først. Dessverre bidro ikke Hellas' statsminister Tsipras tale tidligere i dag til å styrke tilliten til at den greske regjeringen vil samarbeide, skriver Finlands finansminister Alexander Stubb på Twitter.

Han la til at det eurogruppen nå ønsker seg er en realistisk plan med tiltak som kan redde den greske økonomien, i tillegg må den greske regjeringen vise vilje til å innføre disse tiltakene.

De fleste hadde ventet at det ikke ville komme noen ny avtale fra eurogruppen onsdag da president Dijsselbloem allerede før møtet gjorde det klart at det var lite grunnlag for noen ny avtale før folkeavstemningen.

– Vi kommer til å snakke om forslagene, men med den siste talen ser jeg små utsikter til fremgang, sa Dijsselbloem på vei inn til telekonferansen.

Kort tid før eurogruppen skulle snakke sammen onsdag hold Hellas' statsminister Alexis Tsipras en tale til folket på direktesendt tv hvor han benyttet muligheten til å kalle kreditorene løgnere, så vel som å understreke at folkeavstemningen vil gå som planlagt.

– Mandag setter vi oss ved forhandlingsbordet. Etter folkeavstemningen vil vi kunne sikre bedre rettigheter for det greske folket. En samlet mening fra folket er mye sterkere enn noen regjering, sier Tsipras.

Les også

Slik havnet Hellas på randen av konkurs

Er fortsatt medlem

Natt til onsdag ble Hellas det første utviklede landet noensinne til å misligholde et lån til IMF.

Organisasjonen melder onsdag at grekerne til tross for misligholde får fortsette å være medlem av fondet, og beholder stemmeretten sin, men de vil ikke lenger ha tilgang på krisehjelp fra IMF.

Også EU og ESB har gjort det klart at ønsker at grekerne skal forbli i eurosonen, og at en fortsatt ikke har lukket dorerne for en avtale.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som hele uken vært klar på at hun ikke vil snakke om noen avtale før etter søndagens valg, sa onsdag i nasjonalforsamlingen Bundestag at «døren for samtaler med Hellas har vært, og er fortsatt, åpen», men at «ingenting er mulig» før folkeavstemningen – og at Tyskland vil vente på den greske folkeavstemningen.

Her kan du lese mer om

  1. Hellas
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Tiden er knapp for å nå en ny avtale om Hellas

  2. Eurogruppen avsluttet møtet uten ny Hellas-avtale

  3. Hellas statsminister: – De lyver til dere

  4. Annonsørinnhold

  5. Tsipras: Ny avtale med kreditorene innen tirsdag

  6. Slik reagerer finansministerne på Hellas-nei