EUs skattejakt

Spenningen øker rundt tidenes største EU-bot

To nye dommer i EU-domstolen kan gi pekepinner på hvordan utfallet blir i spørsmålet om den 13 milliarder euro store boten mot Apple. 

EUs konkurransekommissær, Margrethe Vestager
 • Varg Folkman
Publisert: Publisert:

Tirsdag ble det klart at EU-kommisjonens krav om at Starbucks skal tilbakebetale 25 millioner euro i skatt til Nederland, avvises av EU-domstolen. EU-domstolen mener at kommisjonen ikke klarer bevise at Starbucks har mottatt ulovlig statsstøtte i form av skattefordeler.

I en annen, men lignende domsavsigelse, fikk kommisjonen medhold i at Fiat må tilbakebetale 23 millioner euro i skatt til Luxembourg.

– Dommene slår fast at kommisjonen kan håndheve reglene som statsstøtte på skatteområdet. Kommisjonen taper på dårlig begrunnelse i avgjørelsen om tilbakebetaling i Starbucks-saken, sier Bjørnar Alterskjær, partner i Kluge og ekspert på europeisk konkurranse- og statsstøtterett.

Sakene ble fulgt nøye for å få en pekepinn på hvordan utfallet blir i et annet søksmål knyttet til skatteregimer i EU skal opp.

Kravet om at Apple skal gjøre opp 13 milliarder euro i ubetalt skatt til Irland.

Les også

Slik kan USA ta opp kampen med teknologikjempene

Dårlig håndverk

Sakene er bare to i en rekke lignende saker ført av EU-kommisjonens arm for konkurranserett de siste årene. Skattepolitikk er i utgangspunktet medlemslandenes eget anliggende, hvilket har gjort sakene til kilde for konflikt.

– Kommisjonen kan ikke få bukt med medlemsland som ønsker å lokke bedrifter med gunstige skatteregimer, men de har potente virkemidler for å håndheve reglene om statsstøtte, sier Alterskjær. 

EU-kommissær for konkurransepolitikk, Margrethe Vestager, deler i en uttalelse Alterskjærs oppfatning av dommene. 

– Avgjørelsen bekrefter at selv om medlemsstatene selv bestemmer sine egne skatteregler, så må de fatte disse i tråd med EU-lovverket, inkludert reglene om statsstøtte.

Ifølge Vestager vil kommisjonen fortsette å undersøke om skatteregimene til medlemsstatene bryter EU-reglene om statsstøtte. 

Les også

Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»

Alterskjær mener det først og fremst er begrunnelsen for tilbakebetaling det skranter på i kommisjonens avgjørelse. 

– Trenden er at statsstøtte i form av skatt gås mye nøyere i sømmene enn tidligere, og EU-domstolen har med tiden har blitt mye mindre villig til å ukritisk akseptere kommisjonens begrunnelser. 

Problematisk i Apple-saken

Sakene er imidlertid for små fisk å regne stilt opp mot kravet om tilbakebetaling mot Apple. Selskapet ble i 2016 beordret til å tilbakebetale 13 milliarder euro i skatt til Irland hvor Apple har sitt europeiske hovedkvarter. 

Selskapet skal nærmest ikke ha betalt skatt på sitt europeiske overskudd til landet mellom 2004 og 2014. 

– Domstolen kommer til å snu hver sten i Apple-saken, sier Alterskjær. 

Både Irland og Apple har saksøkt kommisjonen for å få avvist tilbakebetalingen og det er knyttet stor spenning til utfallet. 

– Saken er mye mer omfattende enn de andre, så domstolen kommer til å gå dypt inn i materien og kommisjonens begrunnelse. 

– Så avvisningen av Starbucks-saken på grunn av dårlig begrunnelse øker spenningen knyttet til Apple-saken?

– Ja, til en hvis grad så gjør det

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. EUs skattejakt
 2. Apple
 3. Starbucks
 4. EU
 5. Margrethe Vestager
 6. Skattepolitikk
 7. Stellantis (tidl. Fiat Chrysler Automobiles)

Flere artikler

 1. Apple vinner mot EU-kommisjonen: Slipper skatteregning på 139 mrd.

 2. Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»

 3. EU godkjenner dansk og svensk SAS-støtte

 4. Betalt innhold

  EU mot netto null i 2050, men uten Polen helt på plass

 5. Norwegian med underskudd på 1,2 milliarder i første kvartal